Amit a banki egyenleg lekérdezésről tudni érdemes

A banki egyenleg lekérdezése egy fontos kérdés mindazok számára, akik rendelkeznek bankszámlával, mivel az egyenleg a folyamatos tranzakcióknak köszönhetően állandóan változik. Sokan kártyával fizetnek a boltokban, csoportos beszedéssel fizetik a közüzemi számlákat, valamint a fizetésük is online érkezik. Mivel a pénzmozgás folyamatos, nem árt, ha valamilyen módon követni tudjuk az egyenlegünket. A banki egyenleg lekérdezésének manapság már számos módját ismerjük, és akár percek alatt megtudhatjuk, hogyan is áll éppen az egyenlegünk.

A banki egyenleg lekérdezését megtehetjük személyesen, telefonon, és amióta az internet térhódításának köszönhetően megjelentek a netbankos felületek és mobil applikációk, azóta már online is. Nem árt azonban tisztába lenni, hogy melyik mennyibe is kerül nekünk, mert ha okosak vagyunk, akár ezreket is megspórolhatunk az egyenleg lekérdezésével. Bár minden bank több lehetőséget is kínál az egyenleg lekérdésére, az egyes bankok ebben az esetben is eltérhetnek.

hirdetes

A banki egyenleg lekérdezést csak online lehet intézni, vagy offline is?

Természetesen a banki egyenleg lekérdezésének nem csak online módja van, bár talán az a leghatékonyabb megoldás, akár a költségek, akár az idő tekintetében. Mivel az internet segítségével az egyenlegünket bármikor és bárhol lekérhetjük, ez napjainkban az egyik leghatékonyabb megoldás, és sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. Vannak azonban, akik még mindig a régi módszerek hívei, és nem feltétlen támaszkodnak a számítógép vagy az okostelefon nyújtotta lehetőségekre. Számokra az offline mód nyújthat megoldást a banki egyenleg lekérdezésére.

Offline módon is több lehetőség kínálkozik. Egyrészt besétálhatunk a bankfiókba, de ez a módszer nem túl hatékony. Egy fokkal egyszerűbb, ha egy bankautomatánál kérjük le az egyenlegünket, amit szintén ingyen tehetünk meg, de ezt sem tehetjük meg akármikor. A telefonos érdeklődés is egy lehetőség. Ehhez egy rövid azonosításra lesz szükség, de ezt is viszonylag könnyen megtehetjük, bár bankonként eltérhet, hogy a telefonos egyenleg lekérdezés ingyenes, vagy a hívás díját fizetnünk kell.

Megéri a banki egyenleg lekérdezés SMS-ben?

Szintén offline módszer az egyenleg SMS-ben történő lekérdezése. Ezt a szolgáltatást szinte minden bank nyújtja az ügyfelek számára. A lényege, hogy bármilyen mozgás történik a bankszámlánkon, arról egy SMS értesítést kapunk. Van rá lehetőség, hogy minden mozgásról kapjunk értesítést, de azt is, ha csak a bejövő vagy csak a kimenő összegek esetén szeretnénk tájékoztatást kapni. Ez a szolgáltatás szabadon választható, de akár le is állítható. Akinek gyakori a pénzmozgás a számláján, az az SMS szolgáltatás segítségével azonnal nyomon köthet minden változást.

Ez nagyon jól hangzik, azonban nincs ingyen. A legtöbb bank komoly pénzeket számol fel az SMS-ekért, és ha sűrűn utalunk vagy fizetünk a kártyánkkal, akkor a szolgáltatás díja havonta akár több ezer forint is lehet. Ezt nem árt figyelembe venni, mielőtt ezt a szolgáltatást választjuk, mivel az online banki egyenleg lekérdezéssel ingyen is tájékozódhatunk a számlánk állapotáról, bárhol és bármikor.

Netbankot vagy mobil applikációt használjunk?

Az online egyenleg lekérdezéshez nem kell mást tennünk, mint a bankunk netbankos rendszerébe regisztrálunk. Ezt ingyen megtehetjük, de igényelni kell ezt a lehetőséget a bankunknál, nem jár automatikusan.

Szinte minden banknak van már netbankár funkciója:

OTB Bank: OTPDirekt
– Budapest Bank: Budapest Internetbank
– Magyar Cetelem Bank: Cetelem Netbank
– CIB Bank: CIB Bank Internet Bank
– K&H Bank: K&H e-bank
Raiffeissen Bank: Raiffaiessen DirektNet
– MKB Bank: MBK NetBANKár
– Erste Bank: Erste NetBank
– Magnet Bank: MagNet NetBank
– GRÁNIT Bank: GRÁNIT NetBank
– Takarék Bank: Takarék NETBANK
– UniCredit Bank: UniCredit SpectraNet
– Sberbank: Sberbank Onilne Banking
– Sopron Bank Burgenland: SoproNetb@nk

De nem csak a számítógép vagy a laptop előtt ülve tudjuk lekérdezni az egyenlegünket. Ahogy netbankos szolgáltatása, úgy mobil applikációja is van már szinte minden pénzintézetnek:

Egyenleg lekérdezést mobil alkalmazással is megtehetjük:

– OTB Bank: OTP SmartBank
– Budapest Bank: Budapest Bank Mobil App
– CIB Bank: CIB Bank Mobile
– K&H Bank: K&H mobilbank
– Raiffeissen Bank: myRaiffaiessen
– MKB Bank: MBK Mobilalkamazás
– Erste Bank: Erste mBanking
– Magnet Bank: MagNet MobilBank
– GRÁNIT Bank: GRÁNIT eBank
– Takarék Bank: Takarék Mobilapp
– UniCredit Bank: UniCredit mBanking
– Sberbank: Sberbank Mibolbank

A banki egyenleg lekérdezése azonban bankonként eltérhet. Bár szinte mindegyik pénzintézet nyújt offline és online szolgáltatást erre, ezek költsége vagy használati módja eltérhet egymástól.

Milyen lehetőségek vannak a banki egyenleg lekérdezésére a különböző bankok esetében?

Az OTP Bank széles körű és sokféle szolgáltatást biztosít az egyenleg lekérdezésére. A telefonos ügyfélszolgálat a nap 24 órájában elérhető, de SMS szolgáltatásra is van igény. Ez lehet eseti jellegű, vagyis egy kód elküldésével érkezik a banktól egy SMS az aktuális egyenlegünkkel. De azt is beállíthatjuk, hogy minden reggel automatikusan kapjuk értesítést az aktuális egyenlegükről. Azt viszont jó, ha tudjuk, hogy ez pénzbe fog kerülni, a mobilszolgáltatónk díjának megfelelően. Az egyenlegünket a legközelebbi ATM-nél is lekérdezhetjük, de pénzfelvételnél is kaphatunk róla egy bizonylatot.

Emellett az OTP Banknak digitális megoldása is van a banki egyenleg lekérdezésére, amit az OTP internetbankos felületén (OTP Direkt), illetve a bank mobil applikációjával (OTP SmartBank) tehetünk meg. Az egyenleg lekérdezéséhez van egy gyorsegyenleg funkció, amihez nem kell a kétszintű azonosítás. Az Simple by OTP felületén is lekérdezhetjük az egyenlegünket, de ehhez regisztrálunk kell.

A Budapest Bank az OTP Bankhoz hasonló szolgáltatásokkal rendelkezik. A Telebankon keresztül személyesen vagy telefonon is lekérdezhetjük az egyenlegünket akár külföldről is. Mobil applikáció és netbankár szolgáltatás is rendelkezésre áll az ügyfelek számára. Mindössze annyi a dolgunk, hogy letöltjük a Budapest Mobil Internetbank applikációt, vagy regisztrálunk a Budapest Internetbank felületén. Az interaktív SMS szolgáltatás is elérhető, de ez, ahogy az OTP Bank esetében is nagyon megemelheti a bankszámlánk költségeit. Az ATM-nél szintén van lehetőség a banki egyenleg lekérdezésére.

Az UniCredit Bank is biztosít hagyományos és elektronikus megoldásokat is az egyenleg lekérdezésére. Személyesen is besétálhatunk a bankfiókba, hogy érdeklődjünk az egyenlegünkről, de ehhez a személyi okmányinkra is szükség lesz az azonosításhoz. Az ATM is az ügyfelek rendelkezésére áll, de ehhez a négyjegyű PIN kódra lesz szükség, akárcsak a kézpénzfelvétele estében. A leggyorsabb megoldás természetesen a bank saját netbank (UniCredit SpectraNet) és mobil applikácó (UniCredit mBanking) megoldása.

Az MKB Banknál sincs ez nagyon másként. Az ATM, az SMS és az online rendszerek ebben az esetben is az ügyfelek rendelkezésére állnak. Ami viszont egy költséghatékony megoldás lehet, ha drágának találjuk az SMS szolgáltatást, kérhetünk úgynevezett push üzeneteket is a tranzakcióinkról. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy applikációt letölteni a telefonunkra, és máris tájékozódhatunk az aktuális egyenlegünkről.

A CIB Bank és a K&H Bank is a többi pénzintézethez hasonló módon működik, és több opciót kínál az egyenleg lekérdezésére. Mindkét bank rendelkezik online felülettel és mobil alkalmazással, illetve a hagyományos SMS szolgáltatást is lehet igényelni, ami természetesen ezeknél a bankoknál is pénzbe kerül. Az ATM automaták minden bank esetében lehetőséget kínálnak az egyenleg lekérdezésére pénzfelvételtől függetlenül.

A Raiffeisen Bank a telefonos ügyfélszolgálatot nonstop üzemelteti, ugyanakkor jó, ha tudjuk, hogy 22 óra után és munkaszüneti napokon szűkített ez a szolgáltatás, bár ez az egyenleg lekérdezést nem érinti, ez a nap 24 órájában elérhető. A mobilis alkalmazás (myRaiffeissen) és a netbankár (Raiffaiessen DirektNet) is szintén elérhető, és ingyenes a Raiffeissen Bank ügyfeleinek, ahogy az ATM automatás egyenleg lekérdezés. Ahogy a többi bank esetében, személyesen is elintézhetjük ezt a bankfiókba.

Az Erste Bank szolgáltatásai csak kis mértékben térnek el a többi pénzintézetétől, ugyanis a telefonos lekérdezésre csak munkanapokon, reggel 7 és este 21 óra között van lehetőség, ezen túl telefonon csak sürgős ügyeket intézhetünk, mint például a bankkártya letiltása lopás vagy elvesztés esetén, a banki egyenleg lekérdezésére azonban ebben a formában nincs lehetőség. Ugyanakkor a mobil applikáció (Erste mBanking) és a netbankár (Erste NetBank) folyamatosan elérhető, akár hétvégén vagy éjszaka is, ezért az Erste Bank ügyfeleinek célszerű igénybe venni ezt a szolgáltatást.

Banki egyenleglekérdezés külföldről

A banki egyenleg lekérdezése manapság már külföldről sem okozhat problémát. Egyrészt a mobil alkalmazást nem befolyásolja a tartózkodási helyünk, csak az internet hozzáférés, és ha ezzel nincs gond, a mobiltelefonunk segítségével bármikor ellenőrizhetjük az egyenlegünket. A másik lehetőség, a telefonos ügyfélszolgálat, amit a legtöbb bank esetében külföldről is hívhatunk, bár ehhez külön telefonszám létezik például a Budapest Bank esetében.

A SZÉP kártya egyenlegét is le lehet kérdezni?

Manapság már nem csak a bankszámlánknak van egyenlege, hanem sok pontgyűjtő kártyának, de az Erzsébet és SZÉP kártyának is. Nem árt, ha ezeket az egyenlegeket is le tudjuk kérni, hiszen fizetésnél vagy kedvezmény beváltásnál jól jöhet, ha pontosan tudjuk, mennyit költhetünk. A SZÉP kártya egyenlegének a lekérdezése a kártyát kibocsátó banktól függ. Általában mindegyik bank rendelkezik a SZÉP kártyához tartozó online felülettel, ahol ellenőrizni tudjuk az egyenlegünket.

Az Erzsébet kártya esetében több lehetőség is a rendelkezésünkre áll. Az aktuális egyenlegünket lekérdezhetjük telefonon, de mobil applikáció és online felület is létezik már hozzá, ahol pár kattintással már meg is nézhetjük az aktuális egyenlegünket. Akár bankszámla, akár egyéb egyenlegről van szó, manapság már a banki egyenleg lekérdezése mindössze pár kattintással elérhető szinte bárhol és bármikor.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása