Ilyen az NFC fizetés mobilon

Az okostelefonok fejlődésével az NFC fizetés is egyre jobban elterjedt. Magyarország nem olyan régen csatlakozott a többi európai országhoz, ahol már évek óta ezt a fizetési lehetőséget részesítik előnyben. Közben kaptunk egy járványhelyzetet is, amikor szintén a telefonokra és a bankkártyákra helyeződött a hangsúly, így olyan országokról is tudunk, akik egy időre egyáltalán nem fogadták el a kézpénzt.

Azonban, rengeteg kérdés felmerülhet ezzel kapcsoltban bennünk, főleg akkor, ha csak hébe-hóba találkoztunk ezzel a kifejezéssel.

hirdetes
Nfc fizetés
Nfc fizetés

Mit jelent az NFC fizetés?

Először vizsgáljuk meg, hogy mi az az NFC. Maga a szó az angolból ered, mint Near-field communication. Ezt közeli kommunikációnak tudnánk lefordítani, ami tökéletesen visszaadja a lényegét. A technológia rövid hatótávolságú és magas frekvenciájú vezeték nélküli kommunikációra épül, amely lehetővé teszi az eszközök közötti adatcserét.

Ezt legelőször egy Nokia telefonba építettek be, ahhoz, hogy digitális kódokat tudjon leolvasni. Igazából nem mostani újításról van szó, mivel már évek óta megjelent a piacon, azonban a várt forradalmi robbanást csak később hozta el, hála a Google és az Apple munkásságának.

Ez a két cég kezdte el a felhasználókat rászoktatnia arra, hogy a telefonjukon keresztül is tudjanak fizetni úgy, hogy a bakkártya esetleg ne legyen a közelükben.

Van a telefonom NFC fizetés?

Mára szinte minden mobil rendelkezik ezzel a mobilfizetési lehetőséggel, bár talán nem is tudunk róla. Azonban nem elég, hogy a készülékünk kompatibilis legyen, nekünk is tenni kell pár lépést a kártyánk regisztrálása érdekében. Szerencsére az NFC fizetés beállításai egyszerűek, pár perc alatt hozzá lehet jutni. Alkalmazzuk a következő lépéseket.

Androidos telefonnal elég, ha a megnézzük a telefon felső részén található gyorsbeállításokat. Itt szoktuk ki- és bekapcsolni a Wi-Fi-t, a mobilinternetet, a GPS-t és más opciókat is. Nézzük meg, hogy van a sorban olyan lehetőség, hogy NFC. Ha nem látunk, se keseredjünk el, hiszen ettől még lehet kompatibilis. A legegyszerűbb, ha belépünk a beállításokba, és a fent megjelenő nagyítónál beírjuk az NFC szót. Amennyiben jelennek meg menüpontok, úgy kezdhetjük is a regisztrálást.

Milyen alkalmazások kellenek hozzá?

A Samsung és Apple márka termékei saját alkalmazást kaptak az érintéses fizetéshez. Előbbi Samsung Pay, utóbbi Appel Pay néven található meg. Lehet, hogy az appot külön kell telepíteni a telefonunkra. A többieknek be kell érniük a Google saját rendszerével, amit Google Pay néven fognak megtalálni a Play Store-ban. Miután letöltöttük az applikációt, be kell jelentkeznünk a fiókunkba.

Ezután csak regisztrálni kell a bankkártyánkat. Általában ehhez fényképet kell róla készíteni, mind az elejéről, mind a hátuljáról. Végül a bank küld nekünk egy visszaigazoló SMS-t, amiben kapunk egy kódot. Ha ezt a kódot megadjuk, akkor már sikerült is a regisztráció.

Fontos, hogy nem minden bank kompatibilis ezekkel az applikációkkal, és ilyenkor más megoldás után kell néznünk.

Szerencsére a legtöbb bank rendelkezik mobiltárca alkalmazással. Ez annyit jelent, hogy átugorjuk a telefon alapbeállítását, és a bank saját alkalmazásán keresztül fogjuk regisztrálni a kártyánkat, majd azzal fogunk tudni fizetni. Ez nem jelent hátrányt, csak akkor, ha több kártyával rendelkezünk, és mindet be szeretnénk vinni az NFC fizetés lehetőségeként. Egy bank csak a saját számát fogja elfogadni, ha mi többel rendelkezünk, akkor több appot kell letöltenünk. Azonban, nézzünk pár példát.

NFC fizetés az OTP-nél

Telefonos fizetés OTP bankunknál is lehetséges. 2016-ban ez a technológia már meghaladta hagyományos módon fizetők számát, ami már még inkább megnőtt, hiszen a középkategóriás telefonokba is betették az NFC fizetés lehetőségét. Miközben régen csak a drága telefonok tulajdonosai tudtak villogni, mára szinte mindenki kipróbálhatja.

Nfc Otp simple fizetés
Nfc Otp simple fizetés

Az OTP bank úgy oldotta meg, hogy a saját alkalmazásában, a Simple-ben tette elérhetővé az érintéses fizetést. Nincs másra szükségünk, mint egy Mastercard vagy Maestro kártyára. Ezt pár lépésben tudjuk regisztrálni az appon belül. Ezután nem kell keresgélnünk a bankkártyát, sőt, magunkkal sem kell vinnünk, hanem a telefonon keresztül tudunk majd fizetni. Nincs szükségünk külön PIN kódra, mivel beállíthatjuk, hogy a képernyőzár feloldása után azonnal bekapcsoljon az NFC funkció. Nincs többé 5000 Ft-os költséghatár, hanem a felett is fizethetünk a banki PIN megadása nélkül.

Az OTP ráadásul azt is megoldotta, hogy akkor is használhassuk az appot, ha nincsen náluk számlánk. Ilyenkor csak annyit kell tenni, hogy igényelünk egy virtuális Simple kártyát, és miután rátöltöttünk egy bizonyos egyenleget, már használhatjuk is a boltban.

Mi van az UniCredittel?

Az UniCredit NFC fizetés lehetősége szintén létezik, azonban nem nevezhető olyan kidolgozottnak, mint nagyobb társaié. 2019 májusától tették lehetővé az elfogadó partnereiknél a QR-kód alapú fizetést, így várható, hogy minél hamarabb megjelenjen a telefonon is. Ettől függetlenül nyugodtan letölthetjük a telefonos alkalmazást, mivel itt nyomon tudjuk követni a számlánk mozgását, és nem maradunk le egyetlen vásárlásról sem.

A Raiffeisen és az Apple

A Raiffeisen mobil fizetés az Apple telefonoknak kedvez. Az érintéses fizetés iPhone telefonokon csak egyetlen lépés, miután regisztráltunk, amit a Wallet nevű alkalmazásban tehetünk meg. Nincs más dolgunk, mint megnyitni, és a kártya hozzáadását választani. Ezután le kell fotóznunk a kártyánkat, és meg kell adni az adatokat is. A feltételek elfogadása után már készen is vagyunk.

A Visa kártya mindig kompatibilis

NFC fizetés Visa kártyánkkal is lehetséges, ráadásul bármelyik eszközön kivitelezhetjük. Nem számít, hogy milyen operációs rendszer fut a mobilunkon, regisztrálni tudjuk a kártyánkat, mivel kompatibilis a Google Pay, Samsung Pay és Apple Pay rendszerében is. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a telefonon, hanem az okos órán és a tableten is használhatjuk. Ez a kényelem mindig a közelünkben lesz, és nem kell többé a kártyánkat magunknál tartanunk.

Visánál a biztonságért sem kell idegeskednünk, mivel a digitális eszközökön egyedi digitális azonosítóval védi a vevő információit. Ahhoz, hogy fizetni tudjunk, keressük meg az általunk használt applikációt, majd vásárlásnál keressük az érintéses jelet a terminálon. Ezután megadva a kódunkat, vagy az arcfelismerőt használva aktiválhatjuk. Ezután csak közel kell tartani a terminálhoz, és már fizettünk is.

Az NFC fizetés előnyei

Az NFC fizetésnek rengeteg előnye van. Ma már biztos, hogy szinte mindig magunknál hordjuk a telefonunkat, szinte senki sem szokta otthon felejteni. Ha már megszoktuk az érintésmentes fizetést a kártyánkon, akkor a telefon még kényelmesebbé fog válni.

Nfc fizetés módjáról
Nfc fizetés módjáról

• Lehet Android és iOS operációs rendszerrel futó telefonunk, egyre több helyen tudunk majd fizetni, hála a mobiltárca alkalmazásoknak.
• Jelenleg 6 magyar banknál tudjuk regisztrálni a kártyánkat, ráadásul az iPhone tulajdonos előnyt érveznek, hiszen az Apple Pay szinte mindennel kompatibilis.
• A mobilfizetéssel ma már rengeteg feladatot könnyebbé tehetünk. Mivel a digitalizált bankkártyánk folyton a zsebünkben van, így nem számít, hogy hotelben, nyaraláson, vagy a boltban akarunk fizetni, egyetlen mozdulattal lehetséges.

Pár szó a biztonságról – mobil fizetéssel kapcsolatban

Sokan el sem tudják képzelni, pedig a mobilfizetés biztonságos. Gondoljunk csak arra, hogy elhagyjuk, esetleg valaki megkaparintja kártyánkat, ami beépített NFC-t tartalmaz. Ebben az esetben bárhol tud majd vásárolni 5000 Ft értékig egészen addig, amíg észre nem vesszük, hogy eltűnt a kártya, és le nem tiltjuk. A telefonnál azonban egészen más a helyzet.

Android készüléknél a saját biztonsági kódunk megakadályozza a lopást elkövető személyt, aki nem tudja felnyitni a telefont, hacsak nem olyan kódot használunk, mint az 1111 vagy az 1234. Ezek után csak akkor tudja megkaparintani a készüléket, ha minden beállítást töröl belőle, így a kártyánkat is.

Apple készüléknél kicsit más a helyzet, mivel itt nem lehet törölni az adatunkat. Amennyiben ellopják a készüléket, csak és kizárólag akkor fogják tudni használni, ha kitalálják a kódunkat és az Apple ID jelszavunkat is. Ez pedig, valljuk be őszintén, nagyjából lehetetlen.

NFC fizetésnél azonban nem csak a fizikai kártyánk van biztonságban, hanem az adataink is. Általában a mobiltárcák a Mastercard technológiáját használják, ami hozzájárul ahhoz, hogy a személyes adataink soha ne kerüljenek veszélybe. A fizikai kártyánkat egy virtuális jön létre, ami mindig kap egy egyszer használatos token kódot. Ezt az adott terminálon használjuk és mindig egyszer, ezután automatikus új generálódik. Bárhol tudunk fizetni úgy, hogy az adatainkat senki nem tudja tárolni.

Azt se felejtsük el, hogy nemcsak a telefonunkon használhatjuk, hanem más eszközökön is. A Samsung Galaxy Watch NFC fizetés lehetősége, a többi okosórához hasonlóan internet elérés nélkül is megtehető. Nem kell mást tennünk, mint a csuklónkat a terminál közelébe tenni.

Mik a hátrányai ennek a fizetési módnak?

Ilyenkor a legtöbben felteszik azt a kérdést, hogy vajon milyen hátrányai vannak. Tény, hogy az előnyök többséget élveznek, azonban érdemes megemlíteni legalább kettő negatívumot is. Az egyik, hogy akár többször is lehúzhatják a pénzt. Persze, nem direkt, hanem teljesen véletlenül. Miután az egyik étteremben fizettünk, nézzük meg, hogy hányszor vonták le az összeget.

Ritkán, de megtörténhet, hogy a terminál valamilyen hibából kifolyólag kétszer, vagy akár háromszor is levegye a kártyáról a pénzt. Ilyen esetekben aggodalomra semmi ok, forduljunk helyben az eladóhoz, aki azonnal visszaadja a pénzünket. Ha csak később vesszük észre a bajt, akkor kérjünk segítséget a bankunktól.

Másik hátrány pedig a túlzott kényelemben keresendő. Amikor a pénztárcánkban több készpénz van, és látjuk, hogy egy termékért mennyit adunk át, akkor érezzük a vásárlás súlyát. Ez a telefonos fizetésről nem mondható el, hiszen pár másodpercet vesz igénybe, és nem is látjuk az áramló bankjegyeket. Így sokszor gondolkodás nélkül fogunk költeni, ami lehet, hogy a hónap végén egyáltalán nem előnyös.

Ezek a hátrányok egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhetőek. Ha mi is haladunk a technológiával, és úgy döntünk, hogy inkább az NFC fizetést tartjuk előnyösnek, akkor tanuljuk meg jól használni, és mindig legyünk szemfülesek a környezetünkre.

5/5 - (1 vote)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása