Provident hitel futamidők, és a KHR listára kerülés feltételei

A Provident hiteleivel kapcsolatban a legtöbb kölcsönigénylő tele van kérdésekkel, ezáltal például olyan alapvető információkat sem tudnak, minthogy milyen futamidőkre igényelhetők a pénzintézet egyes hitelcsomagjai.

A Provident bankról ezen a téren tudni kell, hogy csak rövid futamidejű hitelekkel dolgozik, éppen ezért a legtöbb hazai pénzintézettel ellentétben nem hónapokban, hanem hetekben mérik ezt a fontos tényezőt.

hirdetes

Ezáltal öt futamidőt határoztak meg ügyfeleik számára, így hiteleik esetében – összeghatártól is függően – választhatunk 35, 52, 54, 68 vagy 100 hetes futamidőt is.

Mi történhet akkor, ha nem fizetjük be a kölcsön törlesztő-részletét?

A Provident bank többször is felhívja ügyfelei figyelmét arra, hogy rendkívül fontos, hogy az előre meghatározott időpontokban, ezáltal minden héten befizetésre kerüljenek az akkor éppen esedékes törlesztő-részletek. Amennyiben ez elmarad, esetleg nem teljes egészében kerül befizetésre, akkor a bank minden esetben késedelmi díjat számol fel nekünk. A késedelmi díj mértéke – a 2014-es adatok alapján – 4 ezer forint abban az esetben, ha a hátralék eléri a törlesztő-részlet négyszeres mértékét, és 8 ezer forint, ha a hátralék már a nyolcszoros értéket is meghaladja.

Amennyiben valaki nem bankban igényelte a kölcsönt, hanem az otthoni szolgáltatás csomagot igényelte, akkor ebben az esetben késedelmi díj nem kerül felszámításra, hiszen a bank területi képviselője minden héten személyesen keresi fel otthonában az ügyfelet, ami elősegíti azt, hogy a törlesztés mindig a szerződésben foglalt feltételeknek megfelelően teljesüljön.

Amennyiben a Provident hitel törlesztésével olyannyira megcsúsztunk, hogy tartozásunk már meghaladja a minimálbér összegét is, a késés pedig már több mint 90 napon keresztül fennáll, akkor a bank – természetesen többszöri előzetes figyelmeztetés és felszólítás után – továbbítja adatunkat a Központi Hitelinformációs Rendszer irányába, ahol aktív státuszt kapunk, tehát KHR-, avagy BAR-listára kerülünk. Ennek köszönhetően csak akkor törleszthetjük tovább hitelünket, ha rendeztük fennálló tartozásunkat. Ugyanez a kritérium igaz abban az esetben is, ha más banknál szeretnénk kölcsönt felvenni!

Visszautasított hitelkérelem után érdemes még próbálkozni a Provident banknál?

Az egyes visszautasított hitelkérelem a Provident bank esetében nem jelenti azt, hogy a jövőben – pláne az ügyfél alapvető feltételeinek megváltozása után – ne lehetne pozitív bírálat egy ilyen eseményt követően. Ehhez természetesen meg kell felelnünk a pénzintézet által felállított alapvető feltételeknek, ezáltal például a nagykorúságnak, a bejelentette – állandó, de legalább ideiglenes – magyarországi lakcímnek, illetve az igazolt rendszeres jövedelemnek.

Ez e legkényesebb pont a Provident esetében, hiszen amennyiben a jövedelem nem rendszeres, nem igazolható, esetleg olyan forrásokból származik, mint a munkanélküli segély, a diákmunka, az ösztöndíj vagy a képzési támogatás, akkor az nem tekinthető önálló, illetve rendszeres jövedelemnek. Fontos ezen felül, hogy rendelkezzünk a hiteligényléshez szükséges személyi igazolvánnyal, illetve saját, vagy legalább közös tulajdonban lévő bankszámlával. Utóbbi alól kivételt jelenthet, amennyiben otthoni szolgáltatásban vesszük igénybe a Provident bank hitelét.

Az alapvető feltételek mellett a bank minden kérelmet külön is megvizsgál, és csak azok az ügyfelek kaphatnak hitelt, akikről a bank megbizonyosodik, hogy biztosan képesek lesznek törlesztő-részleteik hosszú távú fizetésére.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása