4 megoldás a személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélkül problémára

A személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélkül teljesen elérhetetlen bárki számára, hiszen a bankok egyetlen biztosítéka az, ha be tudjuk mutatni, hogy mekkora jövedelemmel rendelkezünk havi szinten és az mennyire rendszeres.

De ezért nem pazarolnánk a drága idejét arra, hogy azt olvassa, hogy nincsen lehetőség személyi kölcsönt kapni munkáltatói igazolás nélkül, ezért a Hitelmindenkinek.hu csapata körbejárta a problémát és 4 olyan megoldást találtunk ami segíthet a pénzügyi ötletét megvalósítani.

hirdetes

De mielőtt megtudná a lehetőségeit a pénzt szerzésre tisztába teszünk néhány fontos tudnivalót, hogy a munkáltatói igazolás a személyi kölcsönnél miért is annyira fontos.

A pénzintézeteknek nagyon fontos, hogy tisztában legyenek hova helyezik ki a pénzüket, az mennyire lesz biztonságban és a hitelt vajon tudja-e majd fizetni a kölcsönt felvevő ügyfél. Amikor nagyon sürgősen van szükségünk a pénzre, természetesen segítenek, hiszen ma már akár pár óra alatt is el lehet intézni egy ilyen kölcsönfelvételt.

személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélkül, hogyan kaphatunk
személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélkül, hogyan kaphatunk

Az egyetlen és legfontosabb biztosítékot kérik csak, ez pedig a munkáltatói igazolás. A munkahelyünkről származó jövedelem az egyetlen, amivel igazolni tudjuk, hogy fizetőképesek vagyunk. Ha vállalkozóról van szó, akkor is lehet igazolni a jövedelmet, hiszen a NAV kiállítja erről a hivatalos dokumentumot.

Ezt kell majd bemutatni a bankban. Azon felül, hogy ez fontos a bankoknak még a jogszabály is kötelezi őket arra, hogy bekérjék a munkáltatói igazolást. A hitelezhetőségi limitet meg kell határoznia minden banknak mielőtt bárkivel is szerződést köt.

Személyi kölcsön limit mutató jelentősége

Ez a limit lesz az, amely megmutatja, hogy a kiválasztott kölcsönt, az adott havi törlesztőrészlettel vajon tudja-e majd fizetni az ügyfél. Tehát ez alól senki sem tud kibújni. Aki nem rendelkezik állandó munkahellyel vagy nincsen vállalkozása, annak nem érdemes a bankokhoz fordulnia kölcsönért. Egy 1 200 000 forintos hitel esetén jelenleg a Cofidisnél 5 éves futamidőre is fel lehet venni kölcsönt és ennek a havi törlesztőrészlete 29 553 forint lesz. Ezt az összeget kell hónapról-hónapra visszafizetni a Cofidisnek.

Nem csak a személyi kölcsönöknél szükséges a munkáltatói igazolás megléte

Minden más hitelnél is ugyan úgy szükséges a munkáltatói igazolást bemutatni. Lehet az igényelt összeg 100 000 forint, 1 millió, vagy akár pár tízezer forint, a lényeg, hogy ezeknél is be kell mutatnunk a jövedelmünkről egy igazolást. A bankok abban az esetben tudnak pozitív hitelbírálattal szolgálni, ha ennek a kérésnek eleget teszünk. A 100 000 forintos vagy az alatti hiteltermékek ma már nagyon sok bank kínálatában megtalálhatók. Körülnézhetünk az OTP-nél, az Erste Banknál, a Providentnél, de akár a Cetelemnél is. Számtalan alkalommal kínálják, akár akciós áron is a különféle kölcsönlehetőségeket.

kölcsön munkáltatói nélkül sokan keresik
kölcsön munkáltatói nélkül sokan keresik

A fedezet nélküli konstrukciók minden esetben a fizetésre támaszkodnak, ezért a munkáltatói igazolás megléte alapvető fontosságú. Nem is érdemes anélkül elkezdeni a hiteligénylést. A munkáltatói igazolást már jó előre be lehet kérni a munkaadótól, így is időt spórolva meg a hiteligénylési folyamatnál. A jegybanki szabályozásnak minden pénzintézet meg szeretne felelni, ezért sok esetben nem is elég, ha egy leendő ügyfél a minimálbér összegét igazolja le, hiszen a törlesztőrészlet többszörösét szükséges igazolni a munkáltató igazolásokkal.

Hitelbírálatnál milyen összegről nyújtható be az igazolás és milyen hivatalos dokumentumokat kell magunkkal vinni?

A bankok minden esetben elsődleges és másodlagos jövedelmet is vizsgálnak. Elsődleges jövedelem a munkabér, a nyugdíj, a vállalkozói fizetés. Másodlagos jövedelem például a Gyes vagy a Gyed, azaz a szociális ellátások. Ide tartozik a részesedés és az osztalék is. Azonban arra figyelni kell, hogy elsődleges jövedelemmel mindenképpen rendelkezzünk, mert csak másodlagos jövedelmet nem fogad el a bank.

Akik csak másodlagos jövedelemmel rendelkeznek, készüljenek fel arra, hogy a bank kezest fog bevonni a hitelügyletbe. Kezesről minden esetben a kölcsönfelvevőnek kell gondoskodnia. Ilyen esetekben azonban nagyon óvatosnak kell lennie annak, aki kezességet vállal, hiszen ha az adós nem fizet, akkor az ő fizetéséből vonja le a bank az adós tartozását.

Rosszabbik esetben még az ingatlanjával is felel. A hiteligényléshez szükséges dokumentumok listája igen hosszú, ezért ezzel nem árt már az igénylés előtt tisztában lenni. Mivel egyes hivatalos iratok beszerzése elhúzódhat ezért ezeket előre is be lehet szerezni. Az elsődleges jövedelmek közül a nyugdíjat a nyugdíjtörzskönyvvel illetve egy 3 hónapnál nem régebbi bankszámlakivonattal lehet igazolni.

Figyeljünk oda, hogy csak olyan bankszámlakivonatot fogadnak el, amelyen szerepel is a nyugdíj utalása. Akik nem átutalással kapják a nyugdíjukat, hanem a postás viszi ki, ott a nyugdíjszelvényt kell felmutatni.

Ilyen jövedelem igazolás kell egy vállalkozónak

Vállalkozóknak minden esetben először a NAV-hoz kell befáradniuk, hiszen ott adják ki a jövedelemigazoláshoz a hivatalos dokumentumot. Vállalkozónak csak akkor adnak a pénzintézetek kölcsönt, ha nincsen adótartozásuk. Ha van adótartozás, akkor azt még a hitelfelvétel előtt le kell rendezni. Csak 0-s igazolással igényelhető hitel.

Ha külföldön dolgozik így tudja igazolni jövedelmét a személyi kölcsönhöz

Azok a magyar állampolgárok, akik külföldön dolgoznak, szintén vehetnek fel hitelt, nekik a külföldi munkáltatótól kell egy igazolást hozniuk a rendszeres havi jövedelmükről. Angol és német nyelven benyújtott jövedelemigazolásokat fogadnak el a bankok, minden más nyelven írt igazolást elutasítanak. Egyéb speciális dokumentumok bekérésére is sor kerülhet, ilyen például vállalkozóknál az előző évi mérleg vagy őstermelő esetében az engedélyek.

A személyazonosító okmányok mindenki számára kötelezőek. Igénylés előtt a hivatalos papírokat át kell nézni, mert lejárt személyi igazolvánnyal biztosan nem tudunk hiteligénylést benyújtani. Alkalmazottak esetében fontos kritérium, hogy a hiteligénylés időpontjában nem állhatunk próbaidő alatt és már legalább 6 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkeznünk.

Megszakítás esetén a két munkahely közötti váltás nem haladhatja meg a 30 napot. Ha ez teljesül, akkor beszámítják a 60 napba a két munkahelyen eltöltött időt is. KHR listán szereplők szintén nincsen túl jó helyzetben, mert ez szinte kizárja a hitelfelvételt. A KHR listán létezik azonban egy passzív és egy aktív állapot. Ha valaki már passzív állapotba került, akkor elképzelhető, hogy némelyik pénzintézet eltekint ettől és folyósítja a hitelt.

Személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélkül ekkor van esélye

Akinek nem áll módjában munkáltatói igazolást kérni azoknak nem egyszerű a hitelfelvételi problémájukat megoldani. Ezekben az esetekben csak a folyószámlát vezető banknál lehet érdeklődni, hiszen ott már van banki múltja az ügyfélnek. Ha a bank úgy ítéli meg, hogy az eddig a folyószámlára érkező utalások megfelelőek, és kellőképpen biztosítottnak érzik az ügyfél fizetési morálját, akkor van lehetőség a kölcsön igénylés benyújtására. Természetesen bankja válogatja, ezért kérdezzünk rá bátran, hátha szerencsénk lesz és sikerül a dokumentumokat benyújtani a munkáltatói igazolás nélkül is.

A Providentnél az új ügyfelek csak munkáltató igazolással vehetnek fel hitelt, de akik már régebben igényeltek hitelt és minden rendben zajlott, valamint a hitel visszafizetésre került, azoknak van esélyük az újabb hitelfelvételre. A kölcsön összege ebben az esetben mindenképpen csak 1 millió forint alatti lehet. Ennél magasabb kölcsönt még a Provident sem fog adni. A Cetelem és a Cofidis is ragaszkodik a munkáltatói igazoláshoz. Meglévő ügyfelek számára itt is elegendő a bankszámlakivonat – vagyis aki már ügyfele volt a Cetelem vagy Cofidisnek akkor a személyi kölcsön munkáltatói igazol nélkül is kapható.

Miért kell a munkáltató igazolás a személyi kölcsönhöz?

Lássuk be, hogy a munkáltató igazolás bekérése nem véletlenül történik. Teljesen fejre állna a világ, ha mindenki kapna hitelt, még akkor is, ha azt nem is tudja fizetni. Ilyen nincsen és egy banktól sem lehet elvárni, hogy csak úgy adjon hitelt és ne is ellenőrizze azt, hogy mennyire fizetőképes az ügyfél. Mindenkinek sokkal jobb az, ha igazolni tudja a rendszeres havi jövedelmet. Nem is lenne jó, ha engedékenyebbek lennének a bankok, hiszen akinek nincsen fedezet a hitel visszafizetésére az akár mindenét elveszítheti.

Itt egyedül a bankok nem tudnak veszíteni, hiszen ha egy ügyfél nem fizeti rendesen a hitel törlesztőrészletét akkor a bank akár az otthonát is elveheti. Senkinek sem jó, ha ez bekövetkezik, így a bankok higgadtan és következetesen várják a munkáltatói igazolások bemutatását.

Amennyiben igen kevés az a pénzösszeg, amely minden hónapban rendelkezésünkre áll a hitel törlesztésére inkább várjuk meg a bankok időszakos akcióit. Ilyenkor sokkal alacsonyabb THM mellett egy számunkra is megfizethetőbb hitellehetőséget foghatunk ki. A különféle internetes portálokon számtalan lehetőség nyílik az akciók megfigyelésére, hiszen naprakészen töltik fel az anyagokat a pénzintézetek által kínált lehetőségekről.

Sok esetben akár 1 százalékkal alacsonyabb THM mellett is kínálják hiteltermékeiket, amely sokszor akár 10 000 forint havi törlesztőrészlet különbséget is eredményezhet. Azok az ügyfelek, akik annyira nem járatosak a banki témában inkább forduljanak szakemberhez. Ma már nagyon sok hitelközvetítő kínálja szolgáltatásait pontosan azért, mert ők teljesen tisztában vannak a banki ügyintézések bonyolultságával ám átlátják azokat.

Igaz, hogy a szolgáltatásért cserébe némi anyagi ráfordítással jár majd a folyamat, de mégsem kell a legrosszabb kondíciójú hitellel beérni, hiszen a közvetítők minden esetben a lehető legjobb ajánlattal állnak elő. Segítenek a szerződések előkészítésében, átolvasásában, annak értelmezésében is, de sok esetben még az aláírásra is elkísérik az ügyfeleket.

Alternatív megoldások: személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélkül problémára

Vannak olyan kölcsön lehetőségek amiket nem a bankokon keresztül intézhetjük, ha nem olyan cégeknél akik ilyen engedéllyel rendelkeznek. Ezek ugyan is más fedezetet kérnek a nevezett személyi kölcsönért cserébe, mint pl.: autót ami a saját tulajdonunkban marad a gépjármű, vagy egy bizományi cég esetében laptop, laptop is lehet.

Ezen személyi kölcsön amihez nem kell munkáltató igazolás, annyiból lehet hátrányos, hogy a felvehető kölcsön összege erősen korlátozott, illetve a THM vagyis a visszafizetendő tőke és kamat összege együtt sokkal magasabb egy banki személyi kölcsön esetében.

4/5 - (1 vote)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása