Ezek a legnagyobb különbségek az állami, és a magán egészségbiztosítás között

Amikor valaki megbetegszik vagy éppen megsérül, nem érzi jól magát, és fájdalmai vannak, szeretne minél előbb egy olyan orvoshoz eljutni, aki valóban komolyan veszi a problémáját, megvizsgálja, kezeli, és szükség esetén tovább küldi komolyabb kivizsgálásokra is, ilyen esetekben nyújthat biztos, és gyors megoldást számunkra az egészségbiztosítás. Sajnos ma már az ember kénytelen fontolóra venni azt, hogy magán egészségbiztosítást kössön, hiszen gyakran csak így juthatunk megfelelő ellátáshoz.

hirdetes

Az állami egészségüggyel kapcsolatban nagy valószínűséggel mindenki fel tud idézni néhány kellemetlen esetet, olyan szituációt, amikor azt érezte, nem időben, vagy nem megfelelően lett kezelve az orvosnál. Akár rokonaink, vagy szeretteink kapcsán, akár a saját bőrünkön tapasztaltuk meg a magyar egészségüggyel járó hiányosságokat, legtöbbünknek ugyanazok a rémképek jutnak eszébe elsőként: Nehezen elérhető időpontfoglaló telefonszámok, több hónapos várakozás, roskadozó épületek, kimerült, és ingerült dolgozók.

Miért nincsenek az emberek legtöbbször az állami egészségüggyel megelégedve?

Sokan úgy tartják nem is csoda, hogy ennyire rossz a helyzet az állami egészségügyben, a KSH adatainak lekérdezése szerint ugyanis 2003-ban az egészségügyi kiadások a teljes GPD több mint 8%-át tette ki, ez azonban évről évre egyre csak csökkent. 2019-ben ez a szám már csak a 4,5%-ot tudta elérni.
Bár a koronavírus-járvány következtében az állam kénytelen volt többet költeni az egészségügyre, a védőfelszerelésekre, és az eszközökre, mint tervezett, a helyzet azonban ennek ellenére sem változott: Az állami egészségügyi ellátás elérhetősége sajnos évek óta nem igazán javult, ennek pedig oka leginkább az egészségügyi dolgozók túlterheltsége, illetve az állami egészségügyi rendszer kétséges átalakítása.
De mégis mi lehet a megoldás? Mit kell tennünk akkor, ha nem szeretnénk hónapokat várni egy fontos vizsgálat időpontjára, és nem akarunk fél napot étlen-szomjan eltölteni egy orvosi rendelőbe?

Ezek a legnagyobb eltérések az állami, és a magánegészségbiztosítás között

Hazánkban mindenkinek jár alapvető orvosi ellátás. Az ország egészségügyi ellátórendszere bármilyen módon is épül fel, ha egy ember megsérül, balesetet szenved, vagy lebetegszik, az orvosoknak el kell látniuk. Ehhez pedig sok európai országhoz hasonlóan Magyarországon is a kötelező társadalombiztosítási rendszer van érvényben. Ez annyit tesz ki, hogy a társadalombiztosítási járulékkal, vagy ennek a havi díjának befizetésével tudja az államháztartás egy részt az egészségügyre fordított költségvetését, másrészt a szükséges alapvető egészségügyi ellátását fedezni.

Amikor valamilyen okból orvoshoz kell mennünk, neki a TAJ szám érvényessége fogja majd megmutatni azt, hogy valóban jogosultak vagyunk-e az állami orvosi ellátásra, ha igen, akkor felírathatjuk vele a gyógyszereinket, megvizsgálhat minket, illetve nagyobb sérülés esetén sürgősségi azonnali ellátást is kapunk. Ez a rendszer elméletileg úgy lett kiépítve, hogy semmiért se kelljen fizetnünk, ehhez azonban a legtöbb esetben rengeteget kell várni, erre pedig sürgős esetekben az embernek ideje sincs.

Összetettebb panaszok esetén a háziorvosnak beutalót kell írnia egy szakorvoshoz, a dolog bonyolultabb része pedig csak ekkor veszi kezdetét. A leggyakrabban ugyanis már azon a telefonszámon sem lehet elérni senkit, amin időpontot kéne foglalnunk az adott szakorvoshoz. Sok esetben napokon át az ember próbálja őket hívni, gyakran az időpont foglaló telefon pedig csak heti 1 napot van bekapcsolva. Ha ezen az akadályon sikerült túl jutnunk, akkor egy kis időre biztosan fellélegezhetünk, ugyanis a vizsgalatra általában még hosszú hónapokat kell majd várnunk.

Ez azonban komoly fizikai fájdalmak mellett lelkileg is megterhelő lehet számunkra, emellett fontos megemlíteni azt is, hogy ez a „néhány” hónap még a betegség lefolyását is negatívan befolyásolhatja, ugyanis egy komolyabb probléma esetén 2 hét is elég ahhoz, hogy a beteg állapota romolni kezdjen.
Sokan ilyen esetben ilyenkor inkább felkeresnek egy magán szakorvost, aki bár plusz pénzért, de rövidebb időn belül el tudja végezni a szükséges vizsgálatokat, vagy kezelést.

Magán egészségbiztosítás kalkulátor használata

A magánegészségbiztosítás előnyei:

A magánegészségbiztosításnak köszönhetően nem nekünk kell kiderítenünk, és felkutatnunk a magán orvosi rendelőket, ugyanis a telefonos ügyfélszolgáltatáson keresztül már az első hívás alkalmával megkaphatjuk az időpontot az adott vizsgálatra vagy kezelésre.
Nincs hosszú várólista, rövid időn belül meg tud minket vizsgálni az orvos igényes, és szép környezetben. Nem kell az adott vizsgálatokért külön, egyesével fizetnünk, hanem több csomagból van lehetőségünk kiválasztani a legmegfelelőbbet, és ennek a díját kell csupán kifizetnünk.

A magán egészségbiztosítás egy egyszerű, és gyors megoldás tud nyújtani számunkra ahhoz, hogy magas színvonalú egészségügyi ellátásban részesülhessünk.
Legyen szó egyszerű, vagy rendszeres vizsgálatokról, kezelésekről, vagy akár műtétről, a beavatkozás végén nem nekünk, hanem a biztosítónknak kell fizetnie a költségeket.

A magán egészségbiztosítási kalkulátor egy olyan szolgáltatás, melynek segítségével az emberek előre kaphatnak egy becsült adatot a magán egészségbiztosításuk költségeivel és lefedettségével kapcsolatban. A kalkulátor segítségével beállíthatjuk az igényeinket, majd a rendszer elvégzi a számításokat a különböző biztosítási lehetőségek költségeiről, illetve a szolgáltatásokról. Ehhez pedig csak ki kell töltenünk egy űrlapot, ahol a nevünket és elérhetőségünket is meg kell adnunk.

Létezik olyan, hogy legjobb egészségbiztosítás?

Azt, hogy kinek mi számít „legjobbnak” nagyon változó lehet. Van, aki maximálisan meg van elégedve az állami egészségüggyel, és nem is érti, hogy miért kéne fizetnie pluszba a magán egészségbiztosítást amikor a társadalombiztosítás keretein belül minden szükséges vizsgálatra eljut.
A kérdés inkább itt arra vonatkozik, hogy mennyi időn belül jut el az adott vizsgálatra, és/vagy kezelésre, illetve, hogy ott milyen körülmények között, milyen bánásmódban tud részesülni.

Az sem mindegy, hogy magánszemélyként szeretnénk egészségbiztosítást kötni, vagy a vállalati egészségbiztosításban kell gondolkoznunk. A magánegészségbiztosítás ugyanis magánszemélyeknek is elérhető, ekkor mi magunk tudjuk egy összehasonlítás után kiválasztani, hogy melyik egészségbiztosítást lehet érdemes megkötnünk.
Ha szó esik a magán egészségbiztosításról, akkor sokaknak automatikus a Generali, illetve az Union biztosító jut eszébe, de jó tudni, hogy ezeken kívül számos biztosító létezik még, ahol lehetőségünk van akár magánszemélyként, akár vállalatként megkötni az egészségügyi biztosításunkat.

Medicover egészségbiztosítás: Minden, amit tudnunk kell róla

A Medicover egy nemzetközi egészségbiztosítási vállalat, mely napjainkban több országban kínál egészségügyi szolgáltatásokat. Ezek a szolgáltatások pedig magukba foglalják a rendelői konzultációt, a diagnosztikai vizsgálatokat, a különböző kezeléseket, a kórházi ellátást, illetve a szakorvosi konzultációkat is.

A Medicover Biztosító hazánkban 1998 óta van jelen, a piacon az általánydíjas szoltáltatást az elsők között vezette be. Ez után pedig rövid idő elteltével bevezette az egészségbiztosítást is, mely napjainkban egy kedvezményes adózású béren kívüli juttatásnak számít. Ennek köszönhetően pedig olyan magas minőségű, és széleskörű egészségügyi ellátást kínál, mely megállja a helyét még a modern egészségügyi szolgáltatásszervezés modelljeként is.
Napjainkban a Medicover biztosítónál az alábbi szolgáltatásokat vehetjük igénybe:

  • Fogászat
  • Optika
  • Esztétikai kezelések
  • Szülészet
  • Mentőszolgálat
  • Laborvizsgálatok
  • Szakrendelések, vizsgálatok
  • Diagnosztika

A Medicover vállalati egészségbiztosítás olyan megoldásokat tud kínálni a vállalati ügyfelek számára, melyekkel a cégeknek a munkavállalóik egészségének megőrzése és/vagy gyógyítása a cél, a lehető legkorszerűbb, és legköltséghatékonyabb módon.
A vállalati egészségbiztosítás egy olyan gondoskodó vállalati juttatás, melynek előnyei közé felsorolható többek között az, hogy ez a lehetőség segít minimalizálni az egészségügyi okokból való távollétet, a hatékonyság csökkenését, illetve a távollétek miatt bekövetkezett termelés kiesését is. Ez egy egyedi megoldásnak számít, ugyanis a munkavállalók számára nem megvásárolható magánszemélyeknek.

Magán egészségbiztosítás árak

A magán egészségbiztosítás napjainkban nem csak külföldön, hanem hazánkban is egyre népszerűbb. A magán egészségbiztosítással akár 20 féle kezelési típust is igénybe vehetünk, amelyek költségeinek fizetését a biztosító állja. Ezeknek ára persze biztosítókként eltérő lehet, de nagy általánosságban elmondható, hogy a szakorvosi ellátás 15 000 – 40 000 forint között van, ebbe beletartozhat a bőrgyógyászat, a sebészet, a nőgyógyászat, vagy éppen a kardiológia is.

Az éves szűrővizsgálatok (nőgyógyászati szűrés, laborvizsgálatok, belgyógyászati szűrés, EKG, stb.) ára 70 000 – 180 000 forint is lehet.
Egy ambuláns műtétre szükségünk lehet egy anyajegy, vagy éppen egy tályog eltávolításakor, ennek ára pedig 50 000 – 100 000 forint között van.
A fekvőbeteg ellátás pedig 200 000 forinttól kezdődve akár a 4 000 000 Forintos díjat is elérheti.

A Medicover egészségbiztosítással a munkáltatók az egyéni igényeiknek, illetve a dolgozóik szükségleteinek megfelelően különböző biztosítási csomagok közül választhatnak, melyeket a munkavállalók csoportjai veheti igénybe.

Lejárt Európai egészségbiztosítási kártya megújítása

Az Európai Egészségbiztosítási kártya teljesen díjmentesen igényelhető, és az EU 27 tagállama mellett Svájcban, Norvégiában, az Egyesült Királyságban, Izlandon, illetve Liechtensteinben való ideiglenes tartózkodás során tudja biztosítani számunkra a szükséges állami egészségügyi ellátást.

A kártyát a kormányhivatal, a kormányablak, illetve a NEAK kérelemre adja ki, azoknak a személyeknek, akik jogosultak a magyar egészségügyi szolgáltatásokra. A kártya érvényességének ellenőrzéséről azonban nem szabad megfeledkeznünk. Ez a kártya alapvetően az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság végéig érvényes, vagy maximum a kiállítási naptól számított 36 hónapig.

Ugyanis, ha még érvényes Európai egészségbiztosítási kártyával rendelkezünk, akkor még a lejárati dátum előtti 30 napban kell megigényelnünk az új, érvényes kártyánkat, ehhez pedig a régi kártyát le is kell adnunk.

Összefoglalva láthatjuk tehát, hogy a magán egészségbiztosítás számos előnnyel járhat, segítségével baleset, vagy betegség esetén sokkal gyorsabban részesülhetünk szakszerű orvosi ellátásban, a biztosítási termékek különféle szolgáltatási csomagjai közül pedig igény szerint tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása