Mit fogadnak el a bankok jövedelemnek a hitel igénylésekor

Hitel igényléskor a rendelkezésre álló jövedelem kulcsfontosságú. A hitelbírálatkor talán ez az első, amit ellenőriznek és mérlegelnek a pénzintézetek. Egy szigorú követelményrendszer alapján az ügyfelek hitelképességét eldöntik és ez alapján folyósítják vagy utasítják el az igénylést.

A megfelelő jövedelemmel rendelkeznie kell minden hiteligénylőnek, ha szeretne a pénzhez hozzájutni. Csak a jövedelem bizonyos százalékáig lehet megterhelni a bevételeinket minden adott hónapban.

hirdetes
Mit fogadnak el a bankok jövedelemnek a hitel igénylésekor
Mit fogadnak el a bankok jövedelemnek a hitel igénylésekor

Minél magasabb a havi jövedelem annál magasabb törlesztőrészletet lehet bevállalni. Az is egy fontos kérdés, hogy mi számít jövedelemnek. A hitelbírálathoz a jövedelmet hivatalos papírokkal kell igazolni. Emellett kérhetik a legalább 3 hónapos és folyamatos munkaviszony igazolást, a bankszámlakivonatot, amely igazolja., hogy a jövedelem beérkezett, illetve az adóhatóság igazolását.

Elsődleges és kiegészítő jövedelmet különböztetnek meg a bankok

A munkabér természetesen elsődleges jövedelemnek számít. Vállalkozóknál az elsődleges jövedelem az igazolt vállalkozói jövedelem. Vállalkozóktól lezárt adóévet kel igazolni, amelyet a NAV-tól lehet beszerezni. Elsődleges. jövedelemnek számít a saját jogon járó öregségi vagy rokkantsági nyugdíj is. Ha valakinek a munkaszerződése határozott időtartamra szól, akkor azt szigorúan vizsgálja a bank, hiszen fontos tudnia, hogy milyen időtartamra hitelképes az ügyfél. Itt megnézik azt is, hogy a munkaviszony volt-e hosszabbítva.

Ha már egyszer meghosszabbították a munkaviszonyt akkor nagyobb az esélye annak, hogy így is megkaphatjuk a hitelt. Kiegészítő jövedelemnek minősül a GYES, a GYED, a családi pótlék, a gyerektartási díj és a cafeteria juttatás, valamint az egyéb jutalmak. Amennyiben ingatlan bérbeadásból szeretnénk igazolni kiegészítő jövedelmet, úgy NAV igazolást kell bemutatni, de. egyéb hivatalos papírokat is bekérhet a pénzintézet.

Hiteligénylés során a hitelbírálat kulcsfontosságú

Ennek során dől el, hogy megkapjuk a hitelt vagy sem. A pénzintézetek nem hiteleznek olyan személyeknek, akik felmondási idejüket töltik vagy próbaidő alatt állnak. Kedvezőtlen lehet egyes határozott idejű munkavégzés is, de erről az előzőekben már írtunk.

Ha nem várható, hogy meghosszabbítják a szerződést és ezt a hiteligénylő nem tudja bizonyítani, akkor egészen bizonyos, hogy nem fogják folyósítani a hitelt. Ha a munkaviszony hamarabb szűnne meg, mint a hiteltörlesztés futamideje, akkor biztosan elutasítják a kérelmet.

Elsődleges jövedelemnek ekkor sem fogadják el a kiegészítő jövedelmeket. Nem lehet elsődleges jövedelem a lakásfenntartási támogatás, a különféle gyermekvédelmi pótlékok, a nevelőszülőknek járó díj, az anyasági támogatás, a fogyatékossági támogatás, a vakok személyi járadéka, a különféle önkormányzati segélyek és az alkalmi munkavégzésből származó jövedelem sem.

A bank kiválasztása és az ügyfélminősítés

A pénzintézetek hitelek felvétele előtt ügyfélminősítést végeznek, amely bankonként eltérő. Fontos, hogy stabil és hosszabb távon fenntartható pénzügyi hátteret mutassunk fel mert akkor biztosak lehetünk a pozitív minősítésben. Ha kiegyensúlyozott és rendszeres jövedelemmel rendelkezünk akkor a bankok ajánlata is sokkal kedvezőbb.

Az egyes bankoknál más és más a hiteligénylés. Sok helyen egyszerűsítik a hitelfelvételt, míg mások egyre nehezebbé teszik azt. Érdemes alaposan körülnézni mielőtt bármelyik bank mellett is letennénk a voksunkat. Nem érdemes olyan bank mellett dönteni, ahol igen hosszúra nyúlhat a hitelbírálati idő és amelynek kimenetele is kétséges.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása