Cafeteria 2019 -ben így változik meg, az újítás nem mindenkinek fog tetszeni

A magyar Országgyűlés még 2018. július 20-án döntött az új adócsomag, a cafeteria 2019 bevezetéséről, amely január 1-én hatályba lépve alapjaiban változtatta meg a cafeteria rendszer működését.

A módosításokkal a kormányzat célja az volt, hogy a munkavállalók a cafeteria helyett béreik emelésével kaphassák meg jövedelmüket. Kritikus hangok éppen ennek ellenkezőjétől tartanak. Kérdésesnek vélik ugyanis, hogy a munkáltatók mennyire mutatnak majd hajlandóságot arra, hogy a kiesett juttatásokat bér formájában a munkavállalóknak megfizessék.

hirdetes
cafeteria 2018
cafeteria 2018

A cafeteria mindezidáig kedvelt juttatási forma volt, hiszen a bérkifizetésekkel ellentétben sokkal kevesebb adó és járulék társult hozzá, illetve sokrétű felhasználási lehetőséget biztosított a munkavállalók számára is.

Fontos tisztázni, hogy a juttatások nagy részét nem törölték el, tehát törvényileg továbbra is adhatók, ugyanakkor az utánuk fizetendő adók mértékét jelentősen megnövelték. Így a munkáltatóknak a tavalyi év végén mérlegelniük kellett, melyik lehetőséget kínálják fel munkavállalóik számára.

A cafeteria 2019 után fizetendő adók

A SZÉP kártyán, az óvodai/bölcsődei ellátás munkáltató támogatásán, illetve az ajándékutalványon kívül gyakorlatilag minden korábbi kedvező adózású cafeteria elem idén január 1-től már csak jövedelemként adóztatható. Az ajándékutalvány kicsit kakukktojás jelleggel bír, mivel ezentúl évente maximum egyszer adható, az adókedvezményhez az értéke nem haladhatja meg a minimálbér 10%-át. Felette már 40,71%-kal adózik.

Két éve már bevezetésre került az egyes meghatározott juttatások fogalom, amely alá most gyakorlatilag az összes, jövedelemként adózó cafeteria juttatás belekerült. Adózás szempontjából ez annyit jelent, hogy minden ebbe a kategóriába sorolt elem magas, 40,71%-os munkáltatói adóteherrel bír.

Ez a szám némi számolással a következő módon adható meg:

Az ilyen juttatás esetén a cafeteria 2019 összegét 1,18-cal kell megszorozni, hogy megkapjuk az adóalapot. Majd ennek az adóalapnak kell venni a 15%-át a személyi jövedelemadó, valamint a 19,5 %-át a szociális hozzájárulási adó (szocho) kiszámolásához. Konkrét összegekkel is kifejezve a számokat, ezt a példát kapjuk: a példa 100.000 forintos cafeteria összegnek az 1,18-szorosa, 118000 forint lesz az adóalap, s ennek 15%-a, 17700 forint a személyi jövedelemadó, illetve 19,5%-a, 23010 forint a szocho.

Megszüntetett, vagy ezentúl jövedelemként adózó juttatások

A legtöbb munkavállalót érintő változások egyike, hogy a cafeteria 2019 keretein belül igényelhető bérletek után fizetendő adókedvezményt is eltörölték. A munkáltatóknak ugyanakkor volt még egy lehetőségük arra, hogy az adókedvezményt kihasználják. Amennyiben 2018. december 31-ig megvásárolták munkavállalóik részére a bérleteket, azt még a korábbi adóterhek mellett tehették meg.

Szintén sokak számára lehet fontos információ, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Erzsébet utalványt teljes mértékben eltörölték a cafeteria rendszerben. Nem kell azonban kétségbe esni akkor sem, ha valaki még rendelkezik otthon ilyen utalványokkal. Az utalvány honlapján olvasható hivatalos tájékoztatás szerint minden Erzsébet utalvány 2019. december 31-ig a korábbi feltételek mellett felhasználható. A lejárati dátum után viszont már értékét veszti az utalvány, tehát érdemes erre figyelni.

További, már nem kedvezményes adózású juttatás, melyekre szintén a 40,71%-os munkáltatói adóteher érvényes:
• Munkahelyi étkeztetés
• Iskolakezdési támogatás
• Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás
• Egészségpénztár-, önsegélyező pénztár hozzájárulás
• Pénzösszeg juttatás
• Sportrendezvényre szóló belépő
• Kulturális belépő
• Mobilitás célú lakhatási támogatás
• Lakáscélú támogatás
• Diákhitel támogatás
• Kockázati biztosítás

A SZÉP kártyát érintő cafeteria 2019 változások

A SZÉP kártya esetében megszüntették a korábban használt három zsebet. Helyette három alszámla érhető el: szálláshely, vendéglátás és szabadidő. A jogszabályi változás a már meglévő egyenleget nem érinti, vagyis az ott lévő összegek továbbra is a korábbihoz hasonló módon használhatók fel, de új összeg a régi zsebekbe történő feltöltésére már nincs lehetőség.

A SZÉP kártya továbbra is kedvező, vagyis 34,5%-os adóteher megfizetése mellett adható a munkavállalóknak. Amire érdemes mindenkinek figyelmet fordítani, hogy ez a kedvezmény éves szinten csak 450.000 forint alatt jár. Amennyiben a munkáltató a munkavállalónak ennél többet szeretne SZÉP kártya formájában juttatni, annak sincs akadálya, viszont az adóteher a korlátozás felett már 40,71%-os lesz.

Tehát olyan módon adóköteles, mint a többi, az egyes meghatározott juttatások fogalom alá került juttatás. A fenti számok csak a versenyszféra dolgozóira vonatkoznak, a közszférában ennél szűkebb határt húztak, éves szinten 250.000 forint a kedvezményesen kiutalható összeg. Ezek mind nettó értéknek vehetők.
Az is kötött keretek között mozog, hogy az egyes alszámlákra évente hány forint utalható ki.

A 450.000 forintos keretet felhasználva ez így néz ki:
Szálláshely alszámla: 225.000 forint
Vendéglátás alszámla: 150.000 forint
Szabadidő alszámla: 75.000 forint

Szerződés változások a SZÉP kártyák esetén

Érdekesség, hogy ezentúl a kártya tulajdonosának a kártyát kibocsátó bankkal is szerződni kell. A bankok ugyanakkor megnyugtattak mindenkit, hogy ez a művelet nem fog nehézségeket és kellemetlenségeket okozni az ügyfeleknek. Sok esetben a bank kiküldi a szerződést a kártyabirtokosnak, akinek aláírva vissza kell csak küldenie a dokumentumot a bankba.

Van olyan pénzintézet is, ahol még ennyi fáradozást sem kérnek az ügyféltől. Elektronikusan, vagy postai úton megküldik a szerződést a tulajdonosnak, a kézhezvételtől számítva 15 napon belül a szerződés automatikusan elfogadottnak tekinthető. Fontos, hogy az elektronikus formában megkapott levelet időben megnyissa mindenki, ha ez elmarad, a szerződés sem fog létrejönni.

Mi várható a juttatások terén a változások tükrében?

Óvatos közgazdász becslések szerint az eddig cafeteriaként adott juttatások 90%-át a munkáltatók a bérek emelésére fogják szánni. A munkavállalók viszont nem feltétlenül járnak jobban, mivel a magasabb közterhek miatt a korábbi cafetéria keret egy részét a magasabb adók elviszik.

Hosszabb távon viszont a munkavállalók ténylegesen profitálhatnak a cafeteria 2019 módosításokból, ugyanis korábban a juttatások nem voltak részei a nyugdíjalapnak, a cafeteriából a bérekbe átültetett pénzek viszont már igen.

Önt milyen pozitív vagy negatív irányban érint a Cafeteria 2019-s változásai?

5/5 - (1 vote)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása