A családi adókedvezmények 2017-ben így változnak

A családi adókedvezmény 2017 évben emelkedéssel indul. A kiöltendő nyomtatványok is némiképp változnak, ezért érdemes majd odafigyelni. 2017 évben is érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, amelyet legközelebb a 2017 májusban beadandó adóbevallásban kel majd feltüntetni.

A családi adókedvezmény 2017 évben kiknek jár? Az a szülő, gyám, nevelőszülő, aki családi pótlékot is kap, valamint bejelentett munkaviszonyból származik a jövedelme gyermeke vagy gyermekei után adókedvezményt tud igénybe venni. Ezt a személyi jövedelemadóból és a járulékokból lehet érvényesíteni.

hirdetes

Ezt a munkáltatónál megtalálható formanyomtatványon lehet kitölteni. 2017 évben az előző évhez képest nőni fog a kedvezmény.

A családi adókedvezmény 2017 évben mennyivel fog növekedni?

2016 évben még gyermekenként 12 500 forintos családi adókedvezményt lehetett igénybe venni 2 gyermek esetén, de 2017 évben ez az összeg 15 000 forintra nő.

Tervek szerint 2018-ban 17 500, míg 2019-ben már 20 000 forint lesz. Az egy gyermeket nevelő családok ezután is 10 000 forint kedvezményt fognak tudni igénybe venni. Azok a családok, ahol 3 vagy több gyermeket nevelnek továbbra is a 33 000 forintos adókedvezményt vehetik igénybe. Láthatjuk sajnos, hogy a változás az egy gyermekes családokat egyáltalán nem érinti.

Családi adókedvezmény 2017 évben is a fogantatás 91.napjától jár egészen addig, amíg a gyermek tanköteles. Ha közoktatásban vesz részt a gyermek, akkor annak a tanévnek egészen a végéig jár, amikor a 20. évét betölti. Az adókedvezményt közösen vagy megosztva is lehet érvényesíteni a két szülőnek.

Kell-e adóazonosító a gyerekeknek a családi adókedvezmény 2017 évi igénybe vételéhez?

Tavaly már egyszer felröppentek a hírek, hogy csak azok után a gyerekek után lehet az adókedvezményt igénybe venni, akik adóazonosítóval rendelkeznek, de utána még sem került bevezetésre. 2017 évben azonban már igen. A minisztérium közlése szerint ma Magyarországon mintegy 800 000 gyerek él adóazonosító szám nélkül. Ennek megszüntetésére a családi adókedvezményhez csatolták ennek kötelezővé tételét. A családi adókedvezmény igénylési nyomtatványa mellé már kötelező lesz becsatolni a gyerek adóazonosító számát is.

A családi adókedvezmény igénylésének menete

A családi adókedvezmény 2017 évben is ugyanúgy igényelhető, mint az elmúlt években. Adóelőleg nyilatkozatot kell benyújtani a munkáltatónál vagy a könyvelőnél. Ha valami miatt ez elmulasztásra kerül, akkor nem lesz jogosult a munkavállaló vagy vállalkozó a családi adókedvezmény 2017 igénybevételére.

Egy lehetőség van ilyenkor, amikor észreveszik a hiányt akkor pótlást kell benyújtani és hónapokra visszamenőleg visszaigényelni, de ilyenkor azzal is számolni kell, hogy az emelt nettó bért is csak késve kaphatják meg. Ha már január hónapban gondoskodunk arról, hogy a nyomtatvány beérkezzen az illetékesekhez, akkor biztosak lehetünk abban, hogy már február hónapban az emelt összeg érkezik számlánkra.

Talán kevesen tudják, hogy a családi adókedvezményt a CSED és a GYED után is igénybe lehet venni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása