Nyugdíjemelés 2017 -ben ennyivel kapnak többet a nyugdíjasok

A nyugdíjemelés 2017 évben is vár a nyugdíjasokra, bár nem akkora mértékben amekkorára szükség lenne.
A nemzetgazdasági miniszter bejelentése szerint ez 2017. január 1-jétől esedékes. Minden ezen időpont előtt megállapított nyugdíjra érvényben van.

Nők kedvezményes nyugdíja, baleseti hozzátartozói nyugellátás is ide tartozik és az emelés mértéke 0,9 százalék. A nyugdíjemelés 2017 sokak számára okozott meglepetést, hiszen az emelkedő árak mellett az ilyen mértékű emelés nem számottevő.

hirdetes

A nyugdíjemelés 2017 melyik nyugdíj fajtákat érintheti még?

Ugyanúgy 0,9 százalékos nyugdíjemelést kapnak a kárpótlás címén folyósított kiegészítések. Ilyenek a személyi szabadságokat korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elitélésekkel összefüggésbe hozható folyósítások. Ezeknek a nyugdíjaknak az emelését az 1997. évi LXXXI. törvény 62. §-ában foglaltak szerint végzik el. Ilyen a politikai rehabilitációs nyugdíj, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék, az 56-osok nemzeti helytállásáért adott pótlék is.

A nyugdíjemelés 2017 az özvegyi nyugdíjakat is érinti

Azok a nyugdíjasok, akik saját jogú ellátásban és özvegyi nyugdíjban egyszerre részesülnek, mindkét ellátás szerint megkapják a nyugdíjemelésüket. Ma Magyarországon mintegy 2,7 millió embert érint a nyugdíjemelés 2017, amely a 2017 évre betervezett inflációval egyező mértékű.

Mikor várható az első emelt nyugdíj megérkezése?

A nyugdíjemelés 2017 rendelkezései szerint már a 2017 januárban érkező nyugdíjak emelt összegben érkeznek meg minden érintetthez. Azoknak, akik több nyugellátással is rendelkeznek, egyesével történik meg a nyugdíjak emelése. Tehát külön-külön emelik meg 0,9%-kal az egyes folyósításra kerülő nyugellátásokat. 2017. január hónapban az emelésről minden egyes érintettet levélben értesít a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

Ebben a levélben tájékoztatják a nyugdíjasokat a 2016 évi összes folyósított ellátás összegéről, ellátás típusonként a 2017 évre vonatkozó emelésekről, ha történik levonás a nyugdíj összegéből, akkor az, milyen jogcímen. A nyugdíjasoknak a nyugdíjemeléssel kapcsolatosan semmilyen kérelmekkel kapcsolatos kötelezettségük nincsen, ezt hivatalból a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság automatikusan elvégzi.

Mennyit ér a nyugdíjemelés?

A 2017-es költségvetésben 0,9%-os inflációt jósoltak az illetékesek. A Költségvetési felelősségi Intézet – amely egy civil szervezet – átszámolta a 2017 évre jósolt adatokat. A Jegybankkal egyetértésben 2017 évre 2,4%-os inflációt valószínűsítenek.

A nyugdíjemelés 2017 tehát nagy valószínűséggel nem fogja elérni a várt infláció mértékét. A nyugdíjakra vonatkozó szabályok szerint november hónapban az év elejéig visszamenőleg kell a kiegészítő nyugdíjemelést végrehajtaniuk. Ha a magyarországi átlagnyugdíjat vesszük alapul, ami 120 000 Ft, akkor ezek a nyugdíjasok visszamenőleg havonta 1800 forintra számíthatnak, amely éves szinten mintegy 20 000 forintot tesz ki.

Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy a nyugdíjak tovább emelkedjenek?

A nyugdíjemelés 2017 több érintett szakembert is foglalkoztat. dr. Farkas András Nyugdíjguru szerint, ha a 2010-ig alkalmazott svájci indexálást legalább részlegesen visszahoznák. Ebben az esetben az országos nettó keresetnövekedéstől és az inflációtól együttesen függene a nyugdíjemelés mértéke.

Ennek a számításos módszernek a vissza hozatalával elérhető lenne, hogy az aktív korúak keresetéhez képest a nyugdíjak vásárló értéke ne szakadjon el ilyen magas mértékben, mint ahogy ezt ma tapasztaljuk. A jelenleg alkalmazott inflációs technika jelenleg évi 60 milliárd forinttal növeli az állami nyugdíj-kiadásokat. Az előző években történt nyugdíjemelések körülbelül akkora mértékűek voltak, mintha a 13.havi nyugdíjat, porlasztott kifizetéssel alkalmazták volna.

Beszélhetünk egyáltalán nyugdíj emelésről amit 2017-ben kaptak az öregek?

Sajnos nem, hiszen a nyugdíjak mértéke nagy valószínűséggel nem az infláció mértékével arányosan fog változni, így tulajdonképpen a nyugdíjak értéke valójában csökkenő tendenciát fog mutatni. A nyugdíjemelés 2017 nem lesz elég az emelkedő rezsi és élelmiszer drágulás kiküszöbölésére.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása