Ingatlan bérbeadás adózása 2017 ennyit kell fizetnünk

Az ingatlan bérbeadás adózása 2017 évben is aktuális, hiszen sokan szeretnek nyugodtan aludni. Aki lakása bérbeadásán gondolkodik érdemes cikkünket átolvasni, hogy milyen adózási szabályok vonatkoznak majd rá. 2017-ben nagyon sokan fognak ingatlant vásárolni, hiszen a banki kamatok igen alacsonyak.

Az így megvásárolt ingatlanokat a legtöbben ki fogják adni, így az adózással sem árt tisztában lenni. Magyarországon 2014-ben kezdtek el drasztikusan emelkedni a lakás árak.

hirdetes

Ma már megéri lakáskiadással foglalkozni, hiszen az albérletek után jóval magasabb hozam könyvelhető el, mint ha az ember bankba tenné a pénzét vagy kötvényekbe. 2017-től egy olyan adócsomag is napvilágot látott, melyben a munkáltatók adhatnak albérlet támogatást a munkavállalóknak.Ezt kiaknázandó szintén érdemes albérletek kiadásával foglalkozni.

Hogyan kell adózni az ingatlan bérbeadásakor 2017-ben?

Ingatlan bérbeadás adózása 2017 évben a 2016 évi információk alapján önálló adózó tevékenység, amely az összevont adóalap részét képezi.
2016 évben az első legfontosabb feladata minden ingatlankiadónak az volt, hogy megállapítsa mekkora az adóalap. A lakások bérbeadása Magyarországon áfa-mentes tevékenységnek minősül, így magánszemélyként senkinek sem kell adószámot kiváltania. A bérlőnek és a bérbe adónak sem kell foglalkoznia az ÁFA-val.

A minden hónapban kézhez kapott bérleti díjat érdemes folyamatosan vezetni, nyilvántartásba venni, de számlát nem kell kiállítani róla. Két elszámolási forma közül választhatnak a bérbe adók, az ingatlan tulajdonosok a tételes költségelszámolás és a 10 százalékos költséghányad közül.

Ingatlan bérbeadás adózása 2017 – a tételes költségelszámolás

Egész évben tételes kimutatást kell vezetni a költségekről és év végén az összes bevételből kell ezeket a költségeket levonni. Arra nagyon oda kell figyelni, hogy csak olyan költségeket szabad levonni, amelyről számlával rendelkezünk. A közös költségről nem minden esetben készül számla, sőt szinte soha, ilyenkor érdemes a közös képviselőt felkeresni és igazolást kérni az egész évben kifizetett költségekről.

Meg kell tanulnunk, hogy lakáskiadás szempontjából mi számít kiadásnak és mi bevételnek. Bevételnek számít az albérleti díj, amit havonta fizet nekünk az albérlő és az összes rezsi díja, amit nekünk fizet ki az albérlő. Kiadási oldalon lehet az összes rezsiköltség, a felújítási és csere költségek is.

Az ingatlan bérbeadás adózása 2017 szerint az adóalapot úgy számolhatjuk ki, ha az összes bevételből levonjuk az összes kiadást. Ha az így kapott összeg nem haladja meg az 1 millió forintot, akkor 2016-ban 15% szja-t fizettünk, ha meghaladja, akkor eho is terheli, ami 2016-ban 14% volt.

Ingatlan bérbeadás adózása 2017 – a 10 százalékos költséghányadról bővebben

Ebben az esetben az adóalapot az összes bérleti díj bevétel 90%-a adja meg. Ennél a választásnál a 15%-os személyi jövedelemadót a bevétel 90%-a után kell megfizetni. Itt is él az 1 milliós álomhatár felletti eho megfizetés. Ha a valós költségek nem érik el a 10%-ot akkor érdemes ezt a fajta adózást választani vagy akkor is, ha nincsen túl sok idő a könyvelgetésre, különféle nyilvántartások vezetésére. Az ingatlan bérbeadás adózása 2017 évben is aktuális erre érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

Ha figyelembe vesszük azt, hogy a hatóságokhoz sorra érkeznek a bejelentések a szomszédoktól, akkor érdemes inkább az adófizetést választani. Sokan rendelkezünk rossz szomszédi kapcsolatokkal, és ha az albérlőnk mondjuk nem a csendes fajta, akkor érdemes átgondoltan az adózás mellett dönteni.

Persze van lehetőség a lakóval a szerződést felbontani, de ilyen esetekben oda kell figyelni, hogy a szerződésben írjunk pár szót a csendrendeletről, a lakás tisztántartásáról. Az adóhatósághoz érkező bejelentések valószínűleg a 2017-es évben is sorra megérkeznek.

A lakhatási támogatás szintén a bérbeadásnak kedvez

A 2017 évi adótörvények szerint 2017-ben a munkáltatók albérlet támogatást adhatnak a munkavállalóknak. Caffeteria-szerű juttatás lesz és valószínűleg havi szinten 40 000 forintot adhatnak erre a célra a munkaadók. Több és bővebb részlet eddig nem ismert, de az ingatlan bérbeadás adózása 2017 évben is nagy siker lesz, hiszen ezzel a lépéssel a munkaadók nagyban támogatják a bérbeadás piacát. Érdemes az újévben átgondolni, hogy amit eddig megtakarításként a bankban gyűjtögettünk esetleg egy ingatlan megvásárlására fordíthatjuk, majd azt albérletként bevételbe forgathatjuk.

Láthattuk, hogy az adózás sem egy ördögtől való feladat, hiszen kétféle megoldás is rendelkezésünkre áll. Ha jól átgondoltan, mindent megtervezve döntünk, akkor még az is elképzelhető, hogy ezzel tetemes plusz bevételre tehetünk szert. Érdemes az egyetemek környékén ingatlant vásárolni, hiszen a kollégiumból kiesők, lemaradók nem kapnak más esélyt csak azt, hogy albérletet keressenek. Nagyon sok diák érkezik vidéki városokból, akik akár többen is képesek egy albérletet fizetni.

Amennyiben több szobás lakást vásárolunk, úgy több diák között is feloszthatjuk az albérletet valamint a rezsiköltségeket. Nagy valószínűséggel ők is boldogabban költöznek úgy be egy albérletbe, hogy tudják, nem rájuk vár a teljes rezsinek a megfizetése.

Rate this post

Egy hozzászólás ehhez: “Ingatlan bérbeadás adózása 2017 ennyit kell fizetnünk

  1. Szilvia Maszlagi Szeibertné

    - Szerkesztés

    Válasz

    Inkabb tobb allami lakast kellene epiteni nem a bukott devizahiteles lakasokat ertekesiteni haszonleso embereknek!! Igy konnyu penzhez jutni munka nelkul!! Egyebkent is rossz a torveny ha valoban igy szol,mivel a teteles koltsegelszamolasnal nem veheti koltsegnek a tul;ajdonos a rezsikoltseget mivel azt a berleti dijon felul a berlo fizeti. az neki nem bevetel es nem koltseg. csakis a berleti dij a bevetel amivel ha tullepi az 1 millios hatart adoznia kell. De a kaucio is lehet bevetel,mert valoszinu soha nem kapja vissza egy berlo sem azt az osszeget. Sokkal tisztabb lenne a helyzet ha nem a lakasvasarlasokat osztonoznek kiadas celjara hanem a kormany megmentene a bajba jutott lakastulajdonosokat valamint tobb onkormanyzati lakas epulne es abbol gazdalkodnanak az onkormanyzatok. Tisztabb lenne a kep megfelelo szabalyozassal,hogy ne a csillagos eg legyen a berleti dijak hatara!

Vélemény - hozzászólás hozzáadása