Az autóhitel igénylés menete

Mint minden egyes kölcsön esetében, úgy az autóhitel igénylés menete is egy előre meghatározott formában történik, ezáltal megvannak azok a lépcsőfokok és azok a kritériumok, amelyek fontosak ahhoz, hogy hozzájuthassunk a pénzünkhöz.

Az, hogy közvetlenül egy banktól, vagy a kereskedőn keresztül folyamodunk-e hitelhez, a felvétel és az igénylés alapjait nem módosítja vagy változtatja meg, ellenben az már alaposan meg tudja határozni a dolgok menetét, hogy például milyen idős az autó, illetve milyen munkahellyel rendelkezünk, ha rendelkezünk egyáltalán.

hirdetes

Az autóhitel igénylés menete a kezdetektől

Az autóhitel igénylés menete nyilvánvalóan onnan kezdődik, hogy bennünk, mint magánszemélyekben felmerül az igény és a szükség egy új vagy egy használt gépjárműre, amelynek megtörténik a kiválasztása. Amennyiben a gépjármű magánszemély birtokában van, abban az esetben nekünk fel felkeresnünk és kiválasztanunk egy megfelelő bankot ahhoz, hogy megkaphassuk a számunkra leginkább kedvező hitelt.

Ha viszont kereskedőnél vagy márkaszervizben intézzük az ügyletet, akkor egyszerűbb a dolgunk, hiszen az utánajárást megspórolhatjuk magunknak, így kvázi csak alá kell írni a papírokat, megegyezni a feltételekben, és megvárni, amíg megtörtént az elbírálás, amelyet követően azonnal el is hozhatjuk már a kiszemelt járművet.

Természetesen feltűnően egyszerűen hangzik ez így leírva, de a gyakorlatban természetesen ez a folyamat egy kicsit összetettebb. Az autóhitel igénylés menete konkrétan ugyanis akkor indul el, ha kiszemeltük a megfelelő gépjárművet, lepapíroztunk mindent, és fizetésre kerülne sor.

Ha korábban nem igényeltünk más banktól hitelt, akkor itt a szalon vagy a kereskedő kitölteti velünk a hitel felvételéhez szükséges papírokat, elkéri a szükséges dokumentumokat, a személyi igazolványunkat, a munkáltatói igazolást, valamint a jövedelemigazolást is, ezek hiányában ugyanis a bankok nem tudják majd kikalkulálni a számunkra megfelelő konstrukciót.

Hazudni nem érdemes, hiszen még a legkisebb bank is hozzáfér a KHR listához, így onnan le tudják olvasni, hogy megbízható adósok vagyunk-e, avagy volt-e már a múltban rosszul törlesztett hitelünk, vagy mindig és mindent rendben kifizettünk.

Ha külső banktól igényelünk autóhitelt

Amennyiben arra vagyunk kíváncsiak, hogy miképpen zajlik az autóhitel igénylés menete külső banktól, akkor kis túlzással a fenti gyakorlatot teljesen átültethetjük ide is, azonban érdemes odafigyelni a sajátosságokra, és az ebből fakadó részletekre.

Amennyiben ugyanis egy általunk választott bankkal akarunk szerződni – mert például jobb feltételeket garantálnak –, akkor is az legyen az első dolgunk, hogy a bankkal való konzultációt követően kiválasztjuk a számunkra megfelelő autót, beszélünk és egyeztetünk a kereskedővel vagy a magánszeméllyel, megkötjük az adásvételi szerződést és adatokat cserélünk, majd visszatérünk a bankhoz, akikkel ezek megléte mellett hitelszerződést írunk.

Ez a hitelszerződés már a korábbi hitelbírálat és kalkuláció mellett véglegesíti a havi törlesztő-részletek mértékét, pontos adatokkal és számokkal szolgál, így tudni fogjuk a végleges futamidőt, a teljes hiteldíj útmutatót, és ha megtörtént az aláírás, a bank elindítja a folyamatot.

Ez első körben a hitelbírálat lesz, amelynek pozitívan kell elsülnie, és ha a bank beleegyezik majd abba, hogy megkaphassuk a kért kölcsön összegét, akkor a bírálat után értesít minket a pénzintézet, hogy átutalták az összeget a kért számlaszámra, így azonnal indulhatunk is a kiszemelt autóért az eladóhoz.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása