Biztonságos internetes bankolás 5 legfontosabb módja

Az internetes bankolás ma már szinte mindenkinek ismerős fogalom. Nincs már olyan bank, aki ne rendelkezne az ügyfelei számára online banki felülettel. Persze, ahogy nő a felhasználók száma, úgy nő az illegális behatolások mértéke a netbankok esetében.

Internetes bankolás 5 legfontosabb biztonsági lépései
Internetes bankolás 5 legfontosabb biztonsági lépései

A Hitelmindenkinek.hu csapata összegyűjtötte az 5 legfontosabb módját annak, hogy megvédhessük a netbank felületünket. Ezek a tanácsok általánosak, így ugyanúgy érvényesek például az OTP netbank felületére, az OTPDirektre, vagy a Raiffeisen Direktnet oldalára.

hirdetes

1. Csak saját eszközt használjunk netbankolásra

Ez ostobaságnak tűnhet sokak számára, hiszen a legtöbben saját laptoppal és mobillal rendelkeznek, és csak legyintenek, hogy persze, az alapvető. De sokan járnak internetezni könyvtárba vagy Internet-kávézóba, de sok egyetemista használja az Egyetem rendszerét és számítógépeit is.

A bankok azt tanácsolják, hogy ha lehet, csak biztonságos eszközöket használjunk, és kerüljük az olyan számítógépeket a netbankoláshoz, ami sok különböző ember számára hozzáférhető. Ha mégis erre kényszerülünk, győződjünk meg róla, hogy az adataink nem kerültek elmentésre, és minden esetben lépjünk ki a netbankos felületről a Kilépés gomb segítségével.

2. A netbankos jelszavunkat ne használjuk máshol

Sokan használnak mindenhez egyetlen jelszót, pedig ez nem túl előnyös, hiszen ha egyszer megszerzi valaki, akkor a netbankunkon át az e-mail fiókunkig bárhová beléphet. A netbank esetében mindenképp más jelszót használjunk, mint a facebook vagy az e-mail belépéshez. Mobilos applikáció esetén sokszor PIN kóddal lehet belépni, de ez is egyedi legyen, ne a születési dátumunk, vagy a bankkártyához tartozó PIN kódunk, mert a személyes adataink megszerezésével könnyű kitalálni őket.

3. SMS helyett inkább QR vagy PIN kódot használjunk

Régen SMS kód segítségével lehetett bejutni a netbank felületére. Ez manapság már nem egészen így van. Lehet ugyan SMS kódot kérni, de ezt a szolgáltatást külön igényelni kell a bankunknál, és csak ezután lehet SMS kódot kérni. Biztonságosabb azonban a QR vagy PIN kód igénylése, mert ezeket nehezebb feltörni. Persze az SMS kód is jó megoldás lehet, de ebben az esetben a bankok azt javasolják, hogy ne ugyanazt az eszközt használjuk bankolásra, mint amire az SMS érkezik, hiszen így csak egyetlen eszközt kell eltulajdonítani, és már fel is törték a fiókunkat.

4. Gondoljunk az eszközök védelmére

Nem is hinnénk, hogy az is lényeges lehet a netbankunk biztonsága szempontjából, hogy milyen a vírusirtó vagy a tűzfal a számítógépünkön, illetve hogy napra kész-e a mobilunk védelme. Pedig ezek is fontos tényezők, hiszen a számítógépünket nem csak a vírusoktól kell védenünk, hanem az illetéktelen látogatóktól is.

Ha nem megfelelő védelemmel látjuk el eszközeinket, észre sem vesszük, de egy csomó adat nyilvánosságra kerülhet a gépünkről, akár a netes jelszavunk vagy kódunk is. Lehet, hogy csak a hátra hagyott vírust véssük észre, a betörést nem is. Ennek elkerülése érdekébe mindenképp legyen naprakész a védelme minden eszköznek, amit netbankolásra használunk.

5. Eszköz és adatok egy helyen? Nem túl jó ötlet

Ez is apróságnak tűnhet, de szintén fontos, hogy azon az eszközön, amin a netbankot használjuk, ne tároljunk személyes adatokat, például a bankszámla számunkat, vagy a bármilyen PIN kódot. Olyan szabály ez, minthogy bankkártya mellett nem tartjuk a PIN kódot tartalmazó cetlit.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása