Könnyen használható MNB hiteltérkép és gyors pénzügyi segítség a vállalkozások számára

A pandémia által okozott gazdasági válság kitörésekor a magyar kormány számos akciótervet dolgozott ki a vállalkozások segítésére, illetve megmentésére. A jegybank egy hiteltérképet hozott létre, hogy a cégek profiljukhoz és céljukhoz a legjobban illeszkedő hitelterméket könnyedén meghatározzák. A hitelintézeti tájékoztatások mellett egy hatékony online felület segítségével is van lehetőségük. A kölcsön kamata és a törlesztési idő igen kedvező.

MNB hiteltérkép
MNB hiteltérkép

Ez a fejlesztés segítséget nyújthat abban, hogy a vállalkozások gyorsabban hozzájussanak az MNB, az Eximbank, az MFB és a KAVOSZ által létrehozott hiteltermékek valamelyikéhez.

hirdetes

Hiteltérkép a gyakorlatban

Első lépésben meg kell határoznunk a vállalkozásunk méretét (induló, mikró, kis, közép vagy nagy), aztán ki kell választanunk legalább egy vagy több hitel-területet, pl.: beruházás, export finanszírozás vagy lízing. Az a vállalkozás, amelyik jellemzően az agráriumban érdekelt, az erre vonatkozó részt kell kitöltenie.

Hogyan tudom, hogy mekkora a cégem mérete? A hitelkonstrukciókat a KKV törvénynek megfelelően a vállalkozások mérte szerint határozzák meg, a Hiteltérkép KKV méret táblázatában megkereshetjük a ránk vonatkozó ismérveket.

Az NHP-Hajrá! segítségével pedig a cégek alig két hetes hitelbírálat után már meg is kapják az általuk kiválasztott hitelterméket. Ráadásul a hitel kamata is igen kedvező: 2,5%, a törlesztő idő pedig 3 és 20 év közötti. Az MNB rendkívül nagy, 1500 milliárdos hitelt biztosít a KKV szektornak, amit a pénzintézetek közreműködésével használhatnak fel az érintett vállalkozások.

Mire ad hitelt a bank?

A vállalkozások üzleti tevékenységéhez kapcsolódóan a következőkre vehetjük fel a támogatást:

új és használt tárgyi eszközök beszerzésére,
fejlesztésre, bővítésre,
munkabérek finanszírozására,
cégvásárlás támogatására…stb.

A Magyar Nemzeti Bank az erre a célra létrehozott weboldalon részletesen meghatározza a tevékenységi köröket. Így a cégek segítséget kapnak a támogatási döntésekhez.

A programban szereplő hitel értéke legalább 1 millió és maximum 20 milliárd forint között mozoghat. Ebbe beletartoznak a vállalkozások partnercégei és a kapcsolt vállalkozások is.

Kamat és egyéb költségek

Szó volt arról, hogy a biztosított hitel kamata 2,5%, viszont a harmadik személynek fizetendő költségeket (értékbecslés díja, közjegyzői költségek, vagy a földhivatali költségek) a hitelintézetek a vállalkozásokra hárítják át. A törlesztési futamidő pedig nem lehet több, mint 20 év!

Nagyon fontos, hogy a konstrukció keretében felvett kölcsön biztosítása csak hitelcél igazolása mellett történhet. Ebben az esetben adott vállalkozásnak a megfelelő dokumentumokkal kell igazolnia a banknak, hogy jogosult a hitelre.

A jegybank – a futamidő alatt – alkalomszerűen megvizsgálhatja a kölcsön felhasználását, vagyis betekinthet a vállalkozás lízingszerződésébe vagy egyéb a hitel által megkötött üzleti dokumentumokba.

Milyen követelményéket határozhat meg a hitelintézet?

A rendelet nem szabályozza, hogy a pénzintézetek milyen követelményeket fogalmazzanak meg a vállalkozásoknak. A hitellel kapcsolatban a bankok eltérő szabályokat alkalmazhatnak a folyósítás kapcsán.

Ami fontos, hogy a kéthetes (gyakorlatban: 10 munkanap) hitelbírálati időszak onnan számítható, amikor a pénzintézethez eljut minden rendelkezésre álló dokumentum adott vállalkozás kapcsán. Így a döntés meghozatala is felgyorsítható. Amint ez megvalósult a bank jelzi, hogy hogyan és milyen módon kell majd törlesztenie a cégeknek. Az MNB külön erre nem hozott határozatot, a pénzintézeteknek saját magunknak kell tisztában lenni a kockázatvállalásuk mértékével.

A hitelszerződés létrejöttének napjától 3 évig van lehetőség lehívni a hitelösszeget (rendelkezésre tartási időszak), ugyanakkor az első lehívásnak a szerződés megkötésének napjától számított 1,5 éven belül meg kell történnie. Abban az esetben, ha nem történik meg az első lehívás 1,5 éven belül, úgy a rendelkezésre tartás megszűnik az adott kölcsönszerződés vonatkozásában, vagyis a vállalkozás már nem jogosult a támogatásra.

Melyik a legmegfelelőbb bank az NHP-hitel esetén?

Ahogy a normál kölcsön kapcsán, ebben az esetben is a pénzintézet maga dönti el, hogyan és milyen módon, illetve milyen kondíciókkal biztosítja a hitelt a vállalkozások számára. Ugyanakkor van lehetőségünk kiválasztani a hitelkonstrukció weboldalán azt a bankot, amelyik cégünk számára kedvező, jelenleg is itt bankolunk vagy esetleges ismerős ajánlotta. A pénzintézet kiválasztása után érdemes tájékozódni a kamatokról és a törlesztés feltételeiről is.

Az MNB hiteltérképe igen jól áttekinthető és számos előnyt biztosít a KKV szektor számára, hogy gyorsan kölcsönhöz jusson és a lehető legjobb célra használják fel. A vállalkozásoknak pedig meg kell határozniuk az elérendő célokat, hogy a támogatás a lehető legjobb területhez kerüljön, és nem szabad megfeledkezni a kölcsön törlesztéséről sem.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása