A szuperkölcsön veszi át a szabadfelhasználású hitelek helyét

Manapság másról sem lehet olvasni, mint a szuperkölcsönről. A szabad felhasználású hiteleknek és a személyi hitelek szinte eltűntek a piacokról, lassan egyik banknál sem lehet megtalálni ezeket. A személyi hitelezés azonban szárnyal és továbbra is ezzel a tendenciával számolhatunk.

A kamatok gyakorlatilag nem tudják elérni a két számjegyű növekedést, így ez a hitel továbbra is igen kelendő a lakosság és a vállalkozások körében is. Szakemberek szerint a 2030-as évekre a hitelállomány a duplájára is nőhet és teljesen átformálja majd a hitelpiacot.

hirdetes
szuperkölcsön ez a babaváró hitel
szuperkölcsön ez a babaváró hitel

Banki szakemberek véleménye a jelenlegi helyzetről

A babaváró hitel bevezetésével a növekedés még nagyobb lesz, hiszen sokan tervezik a családalapítást és veszik igénybe majd ezt a hitellehetőséget. A KHR rendszerben a banki szakemberek elmondása szerint egyre több ügyfél került be, akiknek azonban a jövedelmük az alsó kategóriába sorolható.

Mostanában sokkal kelendőbbek a hosszabb futamidejű hitelek, így jellemzően a 7-8 éves kamatperiódus a legkelendőbb. Nagyon sok olyan új ügyfél van a bankoknál, akiknek a jövedelme nem a legalsó kategóriába, azaz az alacsony jövedelmi szintre esik, hanem sokszor annál jóval magasabb.

Az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőkre továbbra is jellemző, hogy több hitellel is rendelkeznek, azaz halmozzák a hiteleket. A Sberbank vezetője szerint a bank jelenleg növekvő stádiumban van, hiszen egyre többen veszik fel náluk a hiteleket és egy új értékesítési csatorna is megjelent a piacon, amely tovább segíti ezt a növekedést.

A személyi hitelek és az áruhitelek, valamint a jelzáloghitelek lassan teljesen összemosódnak. Jelenleg a banknál az állománynövekedés mintegy 41 százalékosra tehető. A vezető szerint a növekedés az igen alacsonyan tartott kamatoknak köszönhető.

Sok minimálbéres vesz fel hitelt

Magyarországon továbbra is nő azon hitelfelvevők száma, akik szinte a minimálbérből élnek. A szabad felhasználású hitel „kihalásával” egyéb más konstrukciók felé fordulnak és ahol lehetőség nyílik rá, ott fel is veszik az adott hiteltípust.

A jövőben további növekedéssel számolnak ezen a területen is a banki szakemberek. Nagyon sok minimálbéres vállalkozás van Magyarországon, akik között igen sokan a KATA vállalkozók. Az 50 000 Forintos Kata megfizetése mellett ezek a vállalkozások, vállalkozók képesek a hitelek fizetésére. A vidéki városokban valamivel korlátoltabb a hitelek kihelyezése, de ezen a téren is nagyon sok pénzintézet lépett a fejlődés útjára.

Sorra nyílnak meg az új bankfiókok, de nagyon sok bank dönt az online hitelfelvétel lehetőségének bevezetése mellett. A bankok már tudják, hogy a hitelfelvétel gyorsaságán nagyon sok múlik, hiszen az ügyfelek többségének azonnal szükséges van a hitelre. A jelenlegi bérnövekedések pedig lehetővé teszik, hogy az ügyfelek száma folyamatosan növekedjen. Erre minden pénzintézetnek időben fel kell készülnie még a vidéki kisebb városokban is.

A babaváró hitel bevezetésével nagy robbanás várható a lakossági hitelezés területén

A babaváró hitel bevezetésével egyidejűleg szakemberek vélekedése szerint a fogyasztási hitelek iránti igény is nőni fog. Nagyon nagy kérdés azonban az, hogy a babaváró hitel a többi hitelt mennyire fogja kiszorítani a hitelezési piacról. Nagy valószínűség szerint a személyi hiteleket szinte letarolja majd a babaváró hitel, hiszen arra már az égvilágon semmi szükség nem lesz.

A szomszédos országokban, így Szlovákiában vagy Csehországban az eladósodottság mértéke megközelíti a 70 százalékot, míg ez hazánkban még csak 30 százalék között mozog. A babaváró hitelnél a termékek nagy sikerre számíthatnak, hiszen az állam, valamint az ügyfelek és természetesen a bankok is jól járnak ezzel. A bankoknak ez a hiteltípus semmilyen kockázatot nem jelent. Magyarországon igen sokan foglalkoznak a banki termékek közvetítésével és a jövőben a babaváró hitel számukra is igen jó húzóerő lesz.

Ha a babaváró hitel mellett egyéb banki termékeket is tudnak értékesíteni, akkor ezek a vállalkozások is szárnyalni fognak. Szakértők reménykednek abban, hogy a babaváró hitelek esetében kevés lesz a visszaélés, de ezt sajnos előre kizárni nem lehet. Erre is fel kell készülniük a hitelközvetítőknek és a pénzintézeteknek, de még az államnak is.

A digitalizáció nagyon sok ügyfelet vonz

Az alacsony kamatszint miatt a hitelfelvételi kedv napról napra nő, de ezzel egyidejűleg a digitalizáció is folyamatosan meghódítja a piacot. Ma már nagyon nehéz talpon maradnia azoknak a bankoknak, akik időben nem gondoskodtak a digitalizációról. Az ügyfelek többsége otthonról, kényelmesen akár a karosszékből intézik a hitelfelvételeket is, hiszen a szabadidő egyre csökken. Senkinek sincsen ideje órákat várakozni egy-egy bankban.

Emellett azonban azt is tudni kell, hogy bizonyos esetekben az ügyfelek igénylik a banki, akár személyes kapcsolatfelvétel lehetőségét is, így a totális digitális átállást nem szabad erőltetni. A Sberbaknál sokkal többen igénylik online módon a hiteleket és ez valószínűleg a jövőben sem lesz másként.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása