KATA-s vállalkozóként erre számíthat hitelfelvételnél

A KATA-s vállalkozó is vehet fel hitelt. 2019 február hónapban a vállalkozók száma átlépte az 500 000 főt és ebből KATA-s vállalkozó 300 000 fő volt. Látható, hogy igen népszerű ez a vállalkozás típus. Ennek a vállalkozási formának igen sok előnye van, hiszen az adminisztrációja igen könnyű, így még könyvelőt sem érdemes bevonni az év végi adóbevallás elkészítésébe. Sajnos azonban a hiteligénylés már nem ilyen egyszerű.

KATA-s vállalkozó hitelképessége
KATA-s vállalkozó hitelképessége

NAV jövedelemigazolásra biztosan szükség lesz

A kölcsön felvételekor a legfontosabb a jövedelemigazolás. KATA-s vállalkozásoknál az éves bevételi értékhatár 12 millió forint, így ennél többet biztosan nem lehet jövedelemként lejelenteni a banknak. Ha a fizetés igazolására kerül sor, akkor maximum havi 1 millió forinttal lehet számolni.

hirdetes

A jövedelmet csak a NAV által kiállított jövedelemigazolással lehet bizonyítani. Ha egy hónapban 1 millió forintot számlázunk ki, akkor annak a 60 százalékát veszi figyelembe a NAV, azaz 600 000 Forintot. A NAV által kibocsátott igazoláson így 600 000 Forint fog szerepelni.

Vállalkozóknál fontos, hogy mióta vállalkozó az ügyfél

Bankonként teljesen eltérő, hogy mennyire veszik szigorúan a vállalkozói lét időszakát. A szigorú bankoknál akár 2 év lezárt naptári évet is igazolni kell, de akadnak olyan bankok, ahol elég egy lezárt év. Ha elég a tört év, akkor a jövedelmet is így fogja figyelembe venni a bank.

Ha pár hónapja vagyunk vállalkozók akkor is az év során eddig megszerzett jövedelmet 12 hónappal fogja elosztani a bank, azaz sokkal alacsonyabb havi jövedelmet fog figyelembe venni. Néhány bank elfogadja az alkalmazotti jövedelmet is, amely esetleg a vállalkozás előtti időszakot fedi le. Természetesen a dokumentumokat be kell mutatni. Érdemes több hitelkalkulációt is elvégezni, mielőtt szerződést kötünk.

KATA-s hiteligénylés feltételei

Személyi kölcsön igénylése esetén számtalan feltétel van, amelynek meg kell felelni. Ilyen a bank által jogosan elvárt jövedelem, amely bankonként eltérő. Elutasítást kaphatunk, ha szerepelünk a KHR listán és minden szükséges dokumentumot be kell mutatni, amelyeket bekér a bank. Köztartozás tekintetében sincsen egyszerű helyzetben a KATA-s vállalkozó hiszen magánszemélyként és vállalkozóként is igazolnia kell, hogy nincsen tartozása.

Lakáshitel és más hitel igényléséhez a következő dokumentumokat kell bemutatni

Érvényes személyi igazolvány kártya formátummal, esetleg útlevél. Lakcímkártya, a vállalkozói igazolvány, a tevékenységre kiállított engedély, a NAV által kiállított utolsó lezárt üzleti év jövedelemigazolása, a köztartozás mentesség igazolása, egy legutolsó mobilszámla. Ha gyorskölcsönt szeretnénk felvenni, akkor ugyanezeket a dokumentumokat fogják bekérni.

A vállalkozásnak vannak havi fix költségei

A KATA-s vállalkozóknak minden évben ki kell fizetniük a helyi önkormányzat által kiszabott iparűzési adót. Emellett minden hónapban ki kell fizetni a fix KATA költséget, amely lehet 50 000 Forint vagy 75 000 Forint. Ha ezeket a költségeket levonjuk, mert ezek fix kiadások, akkor egy 8 órás katás egy évben havi szinten maximum 945 000 Forintos bevételt realizálhat.

Még egy kiadás van, ez pedig nem más, mint a kötelező kamarai tagdíj, amelyet legtöbbször április környékén kell befizetni az adott kamarának. Ennek a díja éves egyszeri 5000 Forint.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása