Amit a KHR lista működéséről tudni érdemes

Régen a BAR, ma pedig a KHR lista az amely egy hitel felvétele során szóba kerül. Sok dologban azonban másképpen működik a KHR mint elődje, kicsit másképpen is kell kezelni azt. Írásunkban összefoglaltuk a fontosabb tudnivalókat a hitelinformációs rendszer kapcsán.

KHR lista működéséről

hirdetes

Mi a KHR lista?

A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) egy magyar pénzintézetek által közösen működtetett rendszer. Célja az, hogy a bankok és hitelintézetek nagyobb felelősséggel adhassanak hitel.

A KHR mind a pénzintézeteket, mind pedig a hiteligénylőket védi. A pénzintézeteket azzal, hogy egyértelműbben meg tudják azt állapítani, hogy a hitelként adott összeg visszafizetésére a kérelmező képes lesz-e.

A hiteligénylőket pedig abban hogy megakadályozza a meggondolatlan hitelfelvételt. Még ha ez kényelmetlenséget és bosszankodást is okoz, az eredeti cél ez lenne.

Mi a különbség a KHR és a BAR között

A KHR előtt is volt hasonló rendszere a pénzintézeteknek, ez a BAR lista. A BAR (Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer) hasonló célokat szolgált, viszont kizárólag a tartozásokat tartotta nyilván. A hitelbírálat során azonban lényeges információ az is, hogy a kérelmező áll e már szerződésben más bankokkal?

A BAR lista mellett ugyanis akár több hitelünk is lehetett, amíg nem estünk késedelmbe, nem értesült róla a másik bank. Ezzel sajnos sokan vissza is éltek, de még többen ellehetlenítették a saját életüket is azzal, hogy a hitel törlesztésére felvettek egy másik hitelt.

A KHR lista egy olyan adatbázis, ahol szerepelnek a fizetési mulasztásaink, de arról is meggyőződhet a bank, hogy vajon képesek leszünk e még további hitelt fizetni.

KHR törlés

Mi a KHR célja az információ tárolása, így nem feltétlenül jelent az problémát ha szerepelünk a pozitív listán. A BAR listával ellentétben itt nem csak a negatív információink tárolódnak.

A KHR nyilvántartásában tehát mindaddig szereplünk míg van hitelünk. Sőt ha nincs elmaradás akkor az egy pozitív jelzés hitelfelvételnél is.

A törlés a következő módon alakul:
Mulasztás (pl késedelmes fizetés esetén) a kiegyenlítéstől számított 1 éven belül törlésre kerülnek a negatív információk
A veszteséggel lezárult mulasztások (tehát ha nem került kiegyenlítésre a hitel), akkor pedig 5 évig kell várnunk a törlésre

Pozitív listán pedig kérelem alapján akár 5 évig is maradhatunk.

Amennyiben a nevünkhöz nem kötődik semmilyen hitelszerződés, mulasztás, esetleg visszaélés, a személyes adataink nyom nélkül törlésre kerülnek.

A KHR törvény

A KHR működését törvény szabályozza, egészen pontosan a 2011. évi CXXII. törvény. A törvény többek között tartalmazza azt, hogy ki és milyen feltételkkel üzemeltetheti a nyilvántartást. Kitér a törvény ezek mellett a KHR-ben történő adatkezelés szabályaira is.

A törvény kitér arra is hogy a KHR adatkezelése automatizált módon történik. Tehát nem igazán van arra mód hogy a fentebb vázolt határidőket “megsürgessük”.

A KHR alrendszerei

A KHR információs rendszere 2 különböző alrendszert is üzemeltet. Egyet a lakossági egyet pedig a vállalkozói rétegnek. Nyilván a hitelfeltételek is másképpen alakulnak a 2 esetben ezért van szükség erre.

A lakossági alrendszer olyan adatokat tartalmaz rólunk, mint a nevünk, személyes adataink az azonosításhoz. Ezekhez pedig hozzárendelődnek a hitelszerződésekre vonatkozó adatok illetve az esetleges visszaélési kísérleteink ha voltak ilyenek.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása