Hogyan kerülhet valaki BAR listára, és kaphat-e ezután hitelt?

A BAR lista a magyar hitelezés-történet feketelistája, egyfajta szégyenfala, ahová a bankok gyűjtik a problémásan törlesztő ellenfeleket, hogy ők a jövőben még kedvezőtlen feltételekkel se kaphassanak kölcsönt.

Az aktív BAR listára nagy általánosságban akkor kerülhetünk fel, ha nem fizetjük megfelelően, illetve a szerződésben foglalt feltételeknek megfelelően hiteleinket, ezáltal a bankoktól egy negatív minősítést kapunk.

hirdetes

Miként kerülhetünk fel rá?

A bankok általában több felszólítást küldenek, mielőtt feltennének erre a listára, így nem véletlen, hogy három hónapon túli elmaradást kell felhalmoznunk ahhoz, hogy felkerülhessünk a szégyenfalra. Ha pedig már aktív BAR listán vagyunk, a legtöbb bank vélhetően azonnal elutasítja majd minden egyes hitelkérelmünket. Aktív státuszból csak úgy kerülhetünk ki, ha sikerült rendeznünk tartozásainkat. Ekkor azonban még mindig nem foglalkoznak velünk a pénzintézetek, hiszen az aktív után a passzív státusz következik.

Ha ebben az állapotban eltöltöttünk legalább egy teljes esztendőt, a bankok abban az esetben ismét adnak majd nekünk hitelt – a történtek ellenére is.

Miként igényelhetek hitelt aktív BAR listásként?

Aktív BAR listásként a válság kirobbanása óta szinte egyáltalán nincs lehetőségünk hitelhez jutni, azonban amennyiben passzív státuszba kerülünk, esélyeink hirtelen megnövekednek, de akkor sem áll még szóba velünk minden bank.

A legtöbb pénzintézet ilyen esetekben csak és kizárólag úgy hajlandó tárgyalni velünk, ha a hitelfelvételbe egy megbízható és ebben a tekintetben tiszta adóstársat is bevonunk a folyamatba. Nem követelmény, hogy a társ egy családtag legyen, akár egy barát is lehet, a lényeg, hogy rendszeres és igazolható jövedelemmel rendelkezzen, ami lehet akár nyugdíj is. Ha a kezes munkavállaló, akkor háromhónapnyi jövedelmet kell igazolnia hozzá, vállalkozó esetén pedig egy nullára kihozott adóigazolást, amit a NAV állít ki. Az adóstársnak minimum 18 évesnek, tehát felnőtt korúnak kell lennie, ezen felül pedig magyar állampolgársága mellett magyarországi lakhellyel is rendelkeznie kell.

A legtöbb passzív BAR listás egyébiránt szabad felhasználású személyi kölcsönhöz juthat hozzá a pénzintézetektől, ami általánosságban 13-tól 84 hónapig terjedő futamidőre van kiállítva. Az igényelhető összeg természetesen nem lehet olyan magas, mint BAR lista nélkül, így a 100 ezres alsóhatár mellett legfeljebb 5 millió forintig terjedhet, kamata pedig a teljes futamidő alatt szabadon változhat. Passzív BAR listásként csak és kizárólag úgy történhet a törlesztő-részletek kiegyenlítése, ha az ügyfélnek az adott banknál megnyitott számlája van.

BAR listásként tehát korántsem egyszerű hitelt felvenni, azonban fontos, hogy amennyiben ebben a helyzetben újabb hitelre van szükségünk, minden esetben gondoljuk át alaposan a felvételt. Egyrészt ugyanis csak nagyon kevés bank foglalkozik passzív feketelistásokkal – aktívakkal jelenleg senki –, azok pedig igyekeznek alaposan kihasználni ezt a szorult helyzetet. Ez annyit jelent, hogy bár az illető bajbajutott, mégis sokkal kedvezőtlenebb feltételeket biztosítanak neki negatív besorolásából kifolyólag, mint a rendezett előéletű hiteligénylőnek.

Éppen ezért csak akkor ugorjunk bele egy újabb hitelbe, ha biztosak vagyunk abban, hogy vissza is tudjuk fizetni a banknak, máskülönben ismét BAR listára kerülünk, és lehetséges, hogy egy olyan helyzetbe kerülünk, amikor sokkal nagyobb szükségünk lenne a kölcsönre, azonban a feketelista miatt akkor már nem élhetünk vele.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása