Folyószámlahitel csökkentésének lehetőségei

A folyószámla hitel általánosságban egy olyan hitelkonstrukció, amit az emberek gyakran rosszul mérnek fel. Mikor a bank felajánlja számukra a lehetőségeket, és egy a rendszeres jövedelemhez mérten jelentős pénzösszeget, akkor nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy elfogadják a magas hitelkeretet: mondván úgysem fogják kihasználni.

Az emberek 90 százaléka azonban garantáltan kerül majd olyan helyzetbe, amikor a lehetőség miatt nem tud ellenállni a folyószámla hitel felhasználásának.

hirdetes

Ezáltal előbb vagy utóbb, de mindig nullázásra kerül még a legmagasabb hitelkeret is. Hogy ezt elkerülhessük, érdemes még a baj bekövetkezése előtt mérsékelni és csökkenteni a folyószámlahitel mértéket, amire természetesen manuálisan is lehetőségünk van.

Ha mi szeretnénk csökkenteni a folyószámla hitel keretét

Amennyiben mi határozunk úgy, hogy szeretnénk lecsökkenteni folyószámla hitelünk keretét, akkor annak az egyik legjobb és legegyenesebb módja, ha személyesen befáradunk egy bankfiókba, ahol egy kérvényt nyújthatunk be azzal kapcsolatban, hogy miért és mennyivel szeretnénk csökkenteni a rendelkezésünkre álló keretünket. Noha a bank nem fogja javasolni, de amennyiben a szerződéskötéskor nem zárták ki a módosítás lehetőségét, akkor lehetőségünk nyílik arra, hogy csökkentsük, vagy akár teljesen le is mondjuk a folyószámla hitel keretét.

Ezt természetesen különféle feltételekhez köti majd a bank, ezáltal a módosítási kérelem idején is kérhetik, hogy a folyószámla hitel teljes egészében rendezésre kerüljön – sokaknak itt válik problémássá a módosítás vagy a megszüntetés a nagyobb összegek esetén –, de amennyiben csak a hitelkeret csökkentéséről lesz szó, akkor a kamatokat és a feltételeket is módosíthatja a bank.

A lehetőség tehát adott, a feltételeket azonban sajnos minden esetben a bankok határozzák meg, így minden esetben a folyószámla hitelt nyújtó pénzintézettől érdemes érdeklődni a feltételekkel kapcsolatban.

Ha a bank csökkenti a folyószámla hitel keretét

Természetesen a bank automatikusan is csökkentheti a folyószámla hitellel korábban megítélt és biztosított keretet, amennyiben a pénzintézet ezt szükségesnek ítéli meg. Természetesen a banknak is az az érdeke, hogy minél nagyobb hitelkeretet adhasson ügyfeleinek, hiszen neki annál több bevétele származik a kamatokból. Amennyiben azonban az ügyfél, esetünkben a folyószámla hitel felvevője nem teljesíti a bank felé kötelezettségeit, származzon az akár saját, akár rajtó kívülálló hibából, a pénzintézet azonnal megteszi a lépéseket a hitelkeret mérséklésében.

Ha például váratlanul csökken a fizetésünk, a bank vélhetően felszólít majd minket arra, hogy egyenlítsük ki a szerződésben foglalt összeghez, máskülönben csökkenteni fogják a hitelkeretet. Ez általánosságban automatikusan megtörténik, méghozzá ahhoz viszonyítva, hogy a szerződésben foglaltakhoz képest arányaiban mennyivel kevesebb pénz érkezett a számlánkra. Teljes felmondásra általában ritkán kerül sor, ezt általában akkor szokták alkalmazni a bankok, ha egyáltalán nem utalunk a bankszámlánkra.

Általában ilyen esetekben sem azonnal történik a folyószámla hitelkeretének felmondása, hanem egy felszólítás után, tehát megadják a korrigálás lehetőségét. Természetesen a bankok felé lehet előre jelezni, hogy munkahelyváltás, esetleg GYES vagy egyéb történik majd, így a hitelkeret módosítása már idejekorán megtörténhet.

1/5 - (1 vote)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása