A lakásvásárlások 60%-a lakáshitelből történik

A lakásvásárlásokat 1 éven belül tervezi az internetezők mintegy 13 százaléka, olvashatjuk a money.hu reprezentatív kutatásában. Az internetezők mintegy 9 százaléka pedig szívesen eladná jelenlegi ingatlanát.

A vásárlást fontolgatók mintegy 70 százaléka saját célra vásárolna, míg a fennmaradó 30 százalékból 13 százalék befektetési céllal vásárolna ingatlant. A vásárlást tervezők 64 százaléka tervezi, hogy lakáshitelt is igénybe vesz a vásárláshoz és 78 százalék pedig lakáshitel felvétel előtt szívesen hasonlítaná össze a bankok ajánlatait.

hirdetes
lakásokat 40%-ban hitelből vásárolják
lakásokat 40%-ban hitelből vásárolják

Mekkora keresletre számíthatnak a hitelintézetek a lakáshitelek terén?

Nagy kérdés, hogy a lesz-e kereslet az elkövetkezendő években a lakáshitelekre, de még mindig felvenné a többség a hitelt, ha lakásvásárlást tervez. Az ingatlan.com a hazai internetezők körében végzett felmérést, amely során kiderült, hogy az érintettek mintegy 13 százaléka tervez vásárlást, 9 százaléka pedig eladná ingatlanát. A felmérésből látni lehet, hogy többen tervezik a lakásvásárlást és kevesebben az eladást.

Ebből nagyon hamar kiderül, hogy az ingatlanpiacon most is többségben lesznek a vásárlók. Az adatokból az is könnyedén kiszűrhető, hogy további áremelkedésekre lehet számítani. A közeljövőben a megkérdezettek 70 százaléka tervezi, hogy saját részre vásárol ingatlant, míg 18 százalék más célból és 13 százalék befektetési célból vásárolna.

Komoly a kereslet a hitelekre

Egyre többen veszik igénybe a bankok által kínált hitellehetőségeket. A vásárlást tervezők mintegy 64 százaléka döntött úgy, hogy az ingatlanvásárlást lakáshitelből oldaná meg. Mivel az ingatlanárak folyamatosan emelkednek, így egyre kevesebben tehetik meg azt, hogy az ingatlanok eladásából és a megtakarításaikból vásároljanak. Mindenképpen szükséges a lakáshitel felvétele.

A vásárlók igen nagy százaléka tervezi, hogy összehasonlítja több bank ajánlatát is és nem csak a saját bankjától kér ajánlatot. A különféle kalkulátor oldalakon ezt nagyon gyorsan meg lehet tenni. A vásárlást tervezik mintegy 78 százaléka fogja az igénylés benyújtása előtt összehasonlítani az egyes bankok ajánlatait.

Mindenképpen megéri összehasonlítani az ajánlatokat

Fontos, hogy ingatlanvásárlás előtt alaposan át kell nézni a bankok ajánlatait, hiszen már a havi törlesztőrészletekben is több ezer forintos eltéréseket lehet tapasztalni. A hitelszakértők segítsége elengedhetetlen egy lakásvásárlás során, ha lakáshitelből kívánjuk egészben, vagy csak részben finanszírozni. Jelenleg egy 20 éves futamidejű 10 millió Forintos hitelt fix törlesztéssel havi 74 913 forintért kínál az MKB, amelynek a THM-je 6,78 százalék.

Ugyanezt a hitelt az OTP 83 705 forintos havi törlesztővel kínálja, de már 8,54 THM mellett. Ha ugyanezt a hitelt megnézzük nem fix törlesztéssel, akkor természetesen a havi törlesztőrészlet is sokkal alacsonyabb lesz. Akik viszont nem a fix törlesztőrészlet mellett teszik le a voksukat, számoljanak azzal, hogy a hitel futamideje alatt akár jelentősen is megemelkedhet a törlesztőrészlet. Az OTP-nél, ha a 3 hónapos kamatperiódust választjuk, akkor a havi törlesztőrészlet 61 698 Forint, a THM 4,48 százalék.

Az MKB ajánlata a 3 hónapos kamatperiódusra 74 913 forint, amelyet 6,78 százalék THM mellett kínál. Az ingatlanpiaci kereslet mindig a vásárlók igényeire szabott, hiszen csak ebben az esetben tudják a bankok értékesíteni a lakáshiteleket. Az is nagyon fontos, hogy a neten elérhető hiteligénylést is felkínálják az ügyfeleknek, hiszen manapság egyre kevesebb mindenkinek a szabadideje. A digitális bankolás, ma már elengedhetetlen, így minden banknak időben fel kell erre készülnie.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása