Babaváró hitelről tudjon meg mindent most

A babaváró hitel tekintetében szinte minden a banktól függ. A babaváró hitelnek vannak feltételei és előírásai. Ezekkel mindenképpen érdemes tisztában lenni, mielőtt igénylést nyújtunk be a hitelre. A családvédelmi akcióterv részeként igényelhető összeg maximum 10 000 000 Forint lehet. A kormány ezt babaváró kölcsönnek hívja, de sokan úgy tekintenek rá, mint a fiatal párok támogatására.

A kormány által nyújtott támogatásról fontos tudni, hogy a fiatal pároknak gyermeket kell vállalniuk. Egy közérdekű adatigénylés során kiderült, hogy a kormány nem minden esetben ellenőrzi családtámogatásokat és nem is a teljes összeget kéri vissza a pároktól, ha nem sikerül a gyermekvállalás.

hirdetes
Tudnivalók a babaváró hitelről
Tudnivalók a babaváró hitelről

A babaváró kölcsön lehet, hogy egy kicsit másképpen fog alakulni

A babaváró hitellel kapcsolatban érdemes alaposan átgondolni, hogy merjünk-e belevágni. A babaváró kölcsönnél már a kérelem benyújtásakor nyilatkozatot kell tenni, hogy az igénylőnek jár a kölcsön. A nyilatkozatokat és a csatolt okiratokat a hitelintézet ellenőrzi az elvárható legnagyobb gondossággal. A rendelet alapján az igénybevétel feltételeit és a hitelképességet szintén a hitelintézet ellenőrzi le.

A hitelintézeteknek ez igen fontos, hiszen csak ebben az esetben tudják a kezességet beváltani az államnál. Amikor a fiatal párok igénylik a hitelt akkor derül ki, hogy melyik pénzintézet mennyire nagy szigorúsággal jár el. A bankoknak az igénylők adatait meg kell küldeniük a kincstárhoz. A kincstár a feltétel ellenőrzésére alkalmas nyilvántartást vezet az igénylőkről.

A tehetősebbek megint jobban járnak

A babaváró hitelnél is gyorsan kiderülhet, hogy a tehetősebbek megint jobban járnak. Aki jelenleg terhes vagy esetleg pont júliusban derül ki, hogy várandós azok csak szüneteltetés mellett indíthatják el a projektet. A család úgy juthat hozzá a 10 millió forinthoz, hogy 3 éven keresztül nem kell semmit sem fizetnie. Ez vonatkozik az örökbefogadásra is.

Egy fiatal párnak ez nagy segítséget jelenthet. Akinek azonban nem feltétlenül szükséges a pénz és nem is erre a célra kell, azok is hozzájutnak, legfeljebb állampapírba fektetik és máris plusz bevételre tesznek szert. Ingyen pénz. Az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők biztosan nem tudják mind a 10 millió Forintot igényelni, hiszen a hitelfék rájuk is vonatkozik.

A kamattámogatás jelenleg 5 százalék és ennek egyösszegű visszafizetésére is kötelezhetik azokat, akik nem fizetik időben a költségeket. Ezt azonban még nem tudhatjuk, hiszen nem tudni mennyire lesz alapos az állam és mennyire ellenőrzi a hitelfelvételeket.

Több érdekesség is van a babaváró hitellel kapcsolatban

A rendelet tartalmaz egy-két érdekességet is, amely talán betudható annak, hogy a kormány mindenáron a szaporulat növekedést várja a babaváró hiteltől. Ha nem sikerül a terhesség mert az egyik házastárs elhalálozik, akkor a pár másik felének, azaz a túlélőnek fél év múlva a támogatás nélküli kamatot vissza kell fizetnie. Ez jelenleg olyan 8 százalék körül van.

Ha a túlélő 5 éven belül újra házasságot köt, akkor a hitel újraéled. Ha a házastársak, akik felvették a hitelt menet közben elválnak, akkor a kamattámogatás azonnal megszűnik. Amennyiben azonban azonnal újra házasodik az egyik fél, akkor újra indulhat a babaváró hitel. Láthatjuk, hogy az előző állami támogatásokhoz képest, azért sikerült egy-két furcsa szabályt is beletenniük a babaváró hitelbe.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása