Lakásvásárlás rejtett költségei, amivel Te sem számolnál

A lakásvásárlás költségei nem mindenki előtt egyértelműek. Az ingatlanpiacon jelenleg számtalan olyan vásárló van, akiknek egyáltalán nincsen lakásvásárlási tapasztalatuk. Sok olyan tétellel találkozhatnak a kiadási oldalon, amelyről eddig nem is hallottak. Előzetesen természetesen végeznek kalkulációt, de abban nem szerepel minden költség.

A lakásvásárlás költségei között szerepelnie kell az értékbecslési díjnak, a vagyonszerzési illetéknek, a közjegyzői díjnak, a hitelfolyósítási díjnak, az ügyvédi díjnak és a rejtett hibáknak. Egy ember élete során pár alkalommal vásárol lakást, így az éppen érvényben lévő szabályok és költségek nem biztos, hogy ismertek. Ezt még nem lehet lakásvásárlási rutinnak nevezni.

hirdetes
lakásvásárlás rejtett költségei
lakásvásárlás rejtett költségei

A hitel költségek is fontosak

Amikor új lakás vásárlása előtt állunk, akkor érdemes utánajárni, hogy a vásárláshoz pontosan mennyi pénz szükséges. Nem csak a vételárral kell számolni, hanem még számos egyéb kiadással. A tőke a legfontosabb a lakásvásárláshoz, de ha hitelfelvételre kerül sor, akkor az pluszban rengeteg papírmunkával jár.

A hitel költségekhez tartozik az értékbecslés díja, amely pár tízezer forintot tesz ki. Ide sorolható a hitelfolyósítás díja, amely akár a 100 000 forintot is meghaladhatja, illetve a közokiratba foglalásnak is külön költsége van. Ennek díja évről évre folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.

A bankok sokszor akciót hirdetnek és ezeket a díjakat elengedik, átvállalják. Nagyon alaposan át kell azonban olvasni a hitelszerződést, mert elképzelhető, hogy a futamidő végén kérik ezeknek a költségeknek a kifizetését. Máris több százezer forintos kiadásnál tartunk.

Lakásvásárlásnál az ügyvédi költségeket is ki kell fizetni

Lakásvásárláskor nem elég magának az ingatlannak a vételárát összeszednünk még az ügyvédi költségekre is gondolni kell. Az elmúlt években tapasztalható ingatlanboomnak köszönhetően az ügyvédek folyamatosan csökkentették a díjakat. Korábban a megbízási díj 1% körül alakult, ez ma már lecsökkent 0,6-0,8 százalékra. Az adásvétel lebonyolítását csak ügyvéd segítségével érdemes végrehajtani.

Ezt az összeget már az adásvétel elején a foglalóval együtt kell kifizetni, így ezt hitelből nem igazán lehet fedezni. Ezután már az adóhivatal is sorban áll, hiszen szinte azonnal kiszabják a vagyonszerzési illetéket, amely főszabály szerint a vételár 4%-a. Az ügyvédi költség és a vagyonszerzési illeték akár milliós nagyságrendű is lehet.

A költözés sem olcsó mulatság

Személyi kölcsön vagy lakáshitel felvételekor érdemes belekalkulálni egyéb költségeket is a költözésbe. Amennyiben használt lakásba költözünk, úgy érdemes számolni újabb kiadásokkal is, ami lehet egy konyhagép beszerzése, egy új konyhabútor, vagy akár egy új ülőgarnitúra. A birtokba vétel egy csodálatos dolog, de ennek is vannak költségei, mire az új lakásból otthont varázsol az ember.

Ha átvettük a kulcsokat, akkor indulhat be az érdemi munka. A felújítás és minden, ami segíthet, hogy otthonossá tegyük az új ingatlant. Az apróbb átalakítások, vagy egy fürdőszoba felújítása elérheti szintén az 500 000 Forintot.

A lakásvásárlás költségei itt nem értek véget

Ha készen vagyunk a felújítással, berendezkedéssel, akkor még mindig érhetnek mindenkit váratlan kiadások. Egy használt lakásnál, de sajnos ma már az új ingatlanoknál is előfordulnak rejtett hibák. A szavatosság minden esetben rögzítésre kell, hogy kerüljön az adásvételi szerződésben.

Ha nagyobb hibára bukkanunk, mint például egy víz vagy áramvezeték komplett cseréje, egy szigetelés hiánya, akkor azt a szavatossági időn belül rá lehet terhelni az eladóra. Itt is számolni kell azzal, hogy a költségeket a vásárlónak kell előre megfinanszíroznia és csak utólag kapja meg a pénzt az eladótól, ha szerencsés akkor pereskedés nélkül.

A családi kassza ezeket a költségeket már nem biztos, hogy finanszírozni tudja, így érdemes erre is félretenni pár százezer forintot.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása