Pénz utalás külföldre

A belföldön a pénz utalás manapság már csak egy gombnyomásba kerül, ráadásul nem is túl költséges. Ha viszont külföldre kell pénzt küldenünk, sokan már előre félnek, hogy mibe fog az nekik kerülni. A félelmek persze nem alaptalanok, a külföldi pénz utalás nagyon sokba tud kerülni. Ennek az az oka, hogy nemcsak a tranzakciós díjat, de többek közt a deviza átváltását is ki kell fizetnünk. Nincs szükség külön számlára, esetleg deviza számla nyitására, a forint alapú számlánkról is el tudjuk indítani az utalást.

A pénzintézetek viszont a legtöbb esetben plusz költségeket számolnak fel a külföldi utalásoknál, vagy az átutalás díja magas, vagy az átváltási árfolyam kedvezőtlen. Mielőtt utalunk, érdemes utána nézni a felmerülő költségeknek, a jutalék összegének, és a napi árfolyamnak is. A díjak általában százalékosak, az utalt összeg egy bizonyos százalékába kerülnek, vagyis 1000 euró esetében 30 eurós költséggel számolhatunk. Ha csak egyszer-egyszer utalunk külföldre, akkor beleférhetnek ezek az eseti plusz költségek, amennyiben azonban rendszeresen küldenénk pénzt, érdemesebb egy olcsóbb szolgáltatást keresni.

hirdetes

Alternatív megoldások külföldi pénz utalásra

A külföldi pénzküldésre azonban nem csak a számlavezető bankunkon keresztül van lehetőség. Persze nyithatunk egy deviza számlát is a forint számlánk mellé, de egyrészt nem fogjuk tudni teljesen kihasználni a lehetőségeit, másrészt két számlát jóval költségesebb fenntartani. Az egyik alternatív megoldás, ha a Western Unionon keresztül küldjük a pénzt. Már online is elérhető, az utaláshoz mindössze a bankkártyánkra lesz szükségünk. A díjai jóval olcsóbbak, mint a magyar bankoké, egyetlen hátránya, hogy a pénzfelvétel csak és kizárólag a hivatalnál történhet.

Az egyik legjobb megoldás a Revolut számla, melyen keresztül ingyenesen utalhatunk egymásnak. A számlához tartozó vezetési díj, és a standard Revolut kártya is ingyenes, ami egy hagyományos számlához képest is jóval kedvezőbb lehetőség. A tranzakcióknak nincs díja, és azonnali átfutással számolhatunk, vagyis a pénz rögtön meg fog érkezi a számlára. Másik előnyös tulajdonsága, hogy forintot is lehet utalni, illetve a valutaátváltás bankközi árfolyamon működik, ami szintén kedvező.

A TransferWise előnyei

A másik előnyös megoldás a TransferWise, külföldi pénz utalásra ezt használják a legtöbben hazánkban. Ennek többek között az az oka, hogy ez a lehetőség számos országban elérhető, emellett a költségei is nagyon alacsonyak, talán a legalacsonyabbak az összes lehetőség közül. A használata is nagyon egyszerű. A szolgáltatást online lehet igénybe venni, telefonos alkalmazással vagy weboldalon keresztül. Valuta szempontjából is óriási a választék, átváltási díjat pedig nem számolnak fel. Egy 1000 eurós utalás esetén, míg a banki utalás esetén 30 eurós költségekkel számolhatunk, addig ez a TrensferWise esetében úgy 4 euró körül lesz.

A szolgáltatás minden pénzt Barclays számlákon kezel, vagyis nagyon biztonságos megoldásról van szó. A tranzakció időtartama általában egy nap, bár ez országonként eltérhet. Ha külföldre szeretnénk pénzt utalni, előtte mindenképp tájékozódjunk a lehetőségeinkről. Amennyiben csak egyszeri pénz utalásról van szó, szóba jöhetnek a banki megoldások, ám ha rendszeresen szeretnénk utalni, inkább alternatív megoldást válasszunk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása