Revolut kártya a legjobb érintésmentes fizetőeszköz?

A jelenlegi válsághelyzetben szinte naponta szembesülünk azzal, hogy ha tehetjük, bánkártyával fizessünk. Mert a készpénzen is megtelepedhet a koronavírus. Ebből a szempontból a Revolut kártya tökéletes választás. Ennek ellenére a legutóbbi híradások arról szóltak, hogy nem is olyan veszélytelen ez az új fizetési módszer. Mégis melyik tábornak lehet igaza? Cikkünk mindenesetre bemutatja a kártyát és annak hátterét, aztán a felhasználó dönti el, hogy használja vagy sem.

Revolut kártya infók
Revolut kártya infók

A Revolut története

A népszerű fizetési konstrukció sztorija 2015-ben kezdődött. Az utazók kiszolgálásra hozták létre, mint kedvezményes átváltási értéket kínáló eszközt. A turista előnyösen tudott adott ország valutájában fizetni, fizikai banki fiók igénybevétele nélkül. Minden tranzakció tehát virtuálisan ment végbe.

hirdetes

A rendszer mögött pedig a brit-orosz vállalkozó, Nikolay Storonsky áll, aki bajnok orosz úszó is volt. Pénzügyi ismereteit a Credit Suisse és a Lehmen Brothers cégeknél alapozta meg. Nem mellesleg apja – Nikolay Mironovich Storonsky – 2017-től a Gazprom Promgaz főigazgató-helyettese. A gyermek jó és tehetős családba született. A cég és a rendszer az Egyesült Királyság területén található, de mivel nem fizikai pénzintézetről van szó, fizikai korlátokról sem beszélhetünk és egyre több országban használhatjuk adott pénznemben.

Hazánkban alig negyedmillió felhasználója van és forintban is fizethetünk vele. Ugyanakkor a regisztrációkor brit IBAN számlaszámot kapunk. Ez egy – Európában – egységes rendszer, amelynek segítségével az egész EU-ban könnyen és hatékonyan bonyolíthatjuk le pénzügyi tranzakcióinkat.

A Revolut kártya áttekintése

Tulajdonképpen egy virtuális pénzintézet, amely egy applikáció segítségével könnyíti meg pénzügyi életünket. 2018-ban a fizikai tevékenységet az angol Barclays és Lloyds bank bonyolítja le. A felhasználó a szolgáltatáshoz az appot kell, hogy letöltse és a személyes adatok megadása és elfogadása után már használhatja is a rendszert. Lehetőség van igényelni egyszeri virtuális kártyát vagy anélkül is végezhetjük a pénzügyi műveleteket.

Ahhoz, hogy a fentebb tárgyalt IBAN technikai számlaszámot megkapjuk 3500 forintnak megfelelő összeget kell feltöltenünk. Ha az ingyenes fizikai bankkártya választása mellett döntünk akkor alig 1-2 hetet kell várnunk. Ráadásul a posta – mindegy, hogy melyik EU államban tartózkodunk – díjmentesen kiszállítja. Az applikáció pedig már eleve „tudja”, hogy a felhasználó hol tartózkodik, vagyis a nyelvi nehézségek is kizárhatók. A következőkben bemutatjuk mi szól ellene vagy mellette.

Pozitív érvek:

legjobb árfolyamon vált,
• eldobható, virtuális kártya,
• prémium szolgáltatás (pl. utasbiztosítás),
• átlátható költési egyenleg-kimutatás,

Negatív érvek:

• nincs klasszikus folyószámla (betéti garancia hiánya, a beszedési megbízás csak euróban lehetséges),
• virtuális ügyfélszolgálat, a telefonos segítség csak a hitelkártya letiltására használható
• nincs 100% garancia az adataink biztonságára vagy védelmére,
• kizárólag az applikáción keresztül használható, asztali gépen nem fut.

Felmerülő költségek

A rendszer használata és az úgynevezett számlavezetési díj teljesen díjmentes. Ha a virtuális kártyát választottuk, akkor az is térítésmentes. Azonban a fizikai kártyának 5,99 EUR vagy annak megfelelő angol font a díja. Az a felhasználó aki a prémium szolgáltatásra fizetett elő, ezt ingyenesen igényelheti. Átutalás esetében a Revolut számláról bármely más pénzintézetbe szintén díjmentes a művelet. A SWIFT átutalás már költséggel jár. Említettük a prémium funkciót is, ezek a következők lehetnek:

• Prémium: havidíja 7,99 EUR, a kártya itt a klasszikus műanyag,
• Metal: havidíja 13,99 EUR, a kártya itt már fém anyagból van.
Természetesen – mivel brit pénzintézetről van szó – angol fontban is megadják az értékeket.

Egyszerű feltöltési módszer

Az egész rendszert úgy kell elképzelni mint a mobilszolgáltatók telefonos feltöltéseit. A britek szó szerint „top up” a jelzőt használják. Aki járt már Londonban vagy Angliában és használt Oyster kártyát, ismeri a feltöltési elvet. A virtuális számlánál is ugyanez a szituáció. A minimum feltöltés – amelyet a használó a saját számlájáról utal vagy tölt fel a Revolut-ra – 3500 forint, ha a hazai példánál maradunk. Tehát ennél több lehet bármikor az összeg, kevesebb viszont nem! Módszerek vagy lehetőségek:

• normál banki átutalás,
• hitelkártyaműlevetek,
• Google Pay,
• Apple Pay használata.

Adatvédelem

Korábban már felmerült, hogy ez a virtuális világ nem ad megbízható garanciát az adataink biztonságára, ettől függetlenül a következő eljárásokkal védhetjük magunkat.

• bejelentkezés ujjlenyomat azonosítással: teljes körű és hatékony védelem,
• alapfunkciók módosítása vagy kiiktatása: például megadhatjuk, hogy bankautomatából ne vehessünk ki pénzt, vagy kártyánkat ne húzhassák le a termináloknál,
• virtuális kártyák: beállíthatjuk a használati módot, egyszer vagy többször használatos kártya,
• Sherlock rendszer: ez a funkció rögtön jelzi az ügyfélnek, ha illetéktelen adathasználat történt,
• biztonságos fizetés: minden – főleg internetes – vásárlásnál a megfelelő kóddal lehet használni a kártyánkat (fizikai és virtuális értelemben is).

Virtuális pénzintézet

A Revolut nem kínál fizikai banki szolgáltatásokat, mégis talán hatékonyabb mint bármelyik hitelintézeti rendszer. Néhány előny:

• az ügyletek típusai szerint rendezhetjük a kiadásokat (pl. éttermek, szórakozás, vásárlás),
• saját költségvetést tudunk készíteni vagy tervezni,
• díjmentes azonnali pénzküldési lehetőség,
• a megtakarítások könnyen átláthatók.

Előnyként magyarázható az úgynevezett „széfszolgáltatás” is. Amikor használjuk a kártyánkat akkor az összeget a Revolut felfelé kerekíti és a fennmaradó értéket egy virtuális „széfbe” különíti el. Ezzel sokat megtudunk spórolni a későbbiekben. Az egyenleget vagy az összeget az appon keresztül tudjuk követni.

A magyar pénzügyi gyakorlatban már jól ismert pontgyűjtés, mint akció itt is használható, sőt minden tizedik vásárlásnál kedvezményre – szektoroktól függetlenül, pl.: étterem, utazás, fitnesz..stb., – is jogosultak vagyunk. Értelemszerűen magasabb költés több jutalmat eredményez. Persze nem árt alaposan megnézni ennek technikai hátterét is. Ahogy korábban említettük, az applikáció régió szerinti lebontásban jól használható, így magyarul is.

Támogatás vagy reklámfogás?

A koronavírus krízishelyzetben magánszemélyek és cégek is törekednek a támogatásra. A Revolut világában is megtalálható ez a lehetőség. Megadhatjuk, hogy milyen szervezetnek vagy intézménynek szeretnénk adakozni. Vagy választhatunk az úgynevezett listából is. Mindezek mellett azt is megjelölhetjük, hogy milyen rendszerességgel akarjuk az adakozást. Elképzelhető, hogy a” listában” lévő cégek fizetnek a Revolutnak, így kapnak hirdetést. Ezt az ügyfél majd felismeri a használat során. A későbbiekben meg eldöntheti, hogy fontos számára vagy sem.

Kell-e nekem a Revolut kártya?

Storonsky szerint az egész egységet úgy programozták, hogy a pénzügyi csalásokat és visszaéléseket kiszűrje, mégis többször fordult elő, vagy panaszkodtak a számlatulajdonosok, hogy indokolatlanul zárolták a virtuális számlájukat. Ez egy jó példa arra, hogy struktúra még nagyon gyerekcipőben jár. Igaz nem várhatjuk el egy viszonylag fiatal cégtől, hogy a legnépszerűbb vagy legrégibb bankokkal versenyezzen.

Ettől függetlenül az Egyesült Királyságban elégedettek az ügyfelek. Évről-évre pedig több befektető áll a vállalat mögött. Hazai viszonylatban azonban annyira nem népszerű. Annak ellenére, hogy sok magyar ügyfél használja. Egy biztos, aki hozzászokott az online vagy virtuális pénzügyi fizetésekhez, jól tudja majd használni, bárhol a világon. Aki pedig ragaszkodik egy fizikai bankfiókhoz, neki csak másodlagos lehetőség lehet a Revolut kártya. A jövőbeni fejlesztések szempontjából talán érdemes lenne a „prémium” funkcióba beépíteni a hagyományos PC-n futó szolgáltatást is.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása