A bankok ezért védekeznek a KHR listásokkal szemben

Létezik hitel KHR listásoknak is? Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy mi az a KHR lista, hogyan lehet fel és le kerülni róla, hogyan derítheti ki valaki, hogy szerepel-e a listán, illetve bemutatunk egy olyan pénzintézetet, amely kölcsönt kínál a megszorult pénzügyi helyzetben lévő, KHR listás ügyfeleknek is!

bankok és a KHR lista
bankok és a KHR lista

A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) versus BAR (Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer) lista

A korábban BAR listaként ismert hitelinformációs adatbázist felváltó, Központi Hitelinformációs Rendszer (továbbiakban: KHR) a pénzügyi szolgáltatók által feltöltött vállalati -, és lakossági hiteladatokat tartalmazza. Újdonság a korábbi rendszerhez képest, hogy a KHR az úgynevezett “jó” adósok adatait is tárolja a korábbi negatív adóslista mellett. Pozitívnak vagy ”jó” adósnak minősül az a személy, aki időben visszafiztei a tartozásait és eleget tett a szerződési feltételeknek.

hirdetes

Tehát az adott pénzintézet az összes, újonnan megkötésre kerülő szerződés törvényben meghatározott adatait feltölti a KHR rendszerbe, a fizetési kötelezettség elmulasztása vagy a hitelszerződéssel történő visszaélés – negatív adóslista adatai – mellett.

Az ilyen formán megvalósult adatkezelés célja a nyilvántartott ügyfelek hitelképességének megalapozott megállapítása.

Hogyan kerül fel valaki a negatív adóslistára?

Negatív adóslistára kerül az a személy, aki:

1. Hitelmulasztást követ el: valamely pénzintézettől felvett hitelt nem törleszti megfelelően, és 90 napon keresztül a minimálbérnél magasabb összegű lejárt tartozással rendelkezik (aktív státusz).
Amennyiben a tartozás kiegyenlített (passzív státusz), egy év múlva törlődik az ügyfél a negatív KHR listáról. Passzív státuszúakat némely bank elfogad zálogkötelezettként, de ilyenkor általában kevesebb hitelt ad és azt is drágábban.

2. Bank- vagy hitelkártyával él vissza: jogosulatlan bankkártya vagy adathasználat, illetve kártyahasználat miatti joegerős ítélet;

3. Hamis adatokat közöl a szerződéskötéskor.

Hogyan kerülhet valaki le az adóslistáról?

• Az ügyfél kiegyenlíti a teljes tartozását a pénzintézet felé.
• A pénzintézet érvényesíti a követelését a fedezeten, például árverés.
• Szerződés átütemezése esetén, például futamidő hosszabbítása, törlesztés módjának megváltozatatásával.

A pénztintézetek előnyösebb feltételeket és további kedvezményeket kínálnak azon ügyfeleik részére, akik jó adósnak és alacsony kockázatú ügyfélnek minősülnek. Ha azonban bank- vagy hitelkártya visszaélés, hitelmulasztás vagy csalás (hamis adatok közlése) miatt került fel valaki a KHR listára, akkor akarata ellenére is fent marad a KHR listán 5 évig.

Az ügyfél díjmentes tudakozványt nyújthat be bármelyik magyar pénzintézet fiókjában, ha kíváncsi arra, hogy szerepel-e a KHR listán és ha igen, milyen státuszban. Célszerű a saját hitelintézetnél vagy a KHR listát üzemeltető BISZ Zrt. -nél benyújtni a kérelmet.

Miért védekeznek a magyar pénzintézetek a KHR listán szereplő ügyfelekkel szemben?

Jelenleg egyetlen magyar bank sem ad hitelt KHR listásoknak, az olyan ügyfeleknek, akik aktív státusszal rendelkeznek. Ha valaki szerepel a negatív adóslistán, az egyetlen megoldás, hogy újabb kölcsönhöz jusson, hogyha minél hamarabb törleszti az adósságát és átkerül először a passzív státuszba, majd egy év elteltével törlődik a rendszerből. Ez azért is lényeges, mert jó hiteltörténet esetén az ügyfél előnyösebb feltételekkel vehet fel újat.

Személyi kölcsön felvétele előtt a hitelezők, így például a szövetkezeti hitelintézetek vagy bankok, megállapítják, hogy a leendő ügyfél hitelképes-e, azaz vissza tudja-e majd fizetni a felvett hitelt. Ennek vizsgálatához a pénzintézetek úgynevezett adóminősítő rendszert használnak, ami biztosítja, hogy minden hitelkérelmet benyújtó ügyfelet azonos szabályok alapján bíráljanak el.

A minősítéshez szükség van bizonyos személyes adatokra, például kor, rendszeres jövedelem, ingatlanfedezet rendelkezésre állása, valamint a KHR-ben található adatokra is. Az összesített adatok és információ alapján dönt a hitelnyújtó arról, hogy elutasítja vagy folyósítja-e a kölcsönt.

Tehát azért védekeznek a bankok a KHR listásokkal szemben, ha hitelfelvételről van szó, mert ezzel megakadályozzák az ügyfél túlzott mértékű eladósodását, biztosítják a felelős hitelfelvétel és felelős hitelnyújtás körülményeit valamint csökkentik a hitelkockázatot.

Hogyan kaphat mégis hitelt aki rajta van a KHR listán?

Jó hír azoknak, akik szerepelnek a KHR listán passzív státuszban, hogy vannak bizonyos pénzintézetek, amelyek azonnali segítséget nyújthatnak, ha pénzre van szükség!

A Cofidis 3 hitel lehetőséget is kínál azon negatív KHR listás ügyfeleinek, akik már kiegyenlítették a tartozásukat, azaz passzív státusszal rendelkeznek.

Az Adósságrendező hitel 100.000, – Ft-tól 4.000.000, – Ft-ig vehető igénybe, amelynek igényléséhez mindösszesen 70.000, – Ft rendszeres havi nettó jövedelem szükséges és nincs folyósítási-, hitelbírálati- és számlavezetési díj sem, a referencia THM 13,36%.

Rugalmas futamidő, emelhető hitelkeret és ingyenes előtörlesztés KHR listásoknak? Igen! A Cofidis Megújuló hitele egy biztonsági hitelkeret, mely 100.000, – Ft és 1.000.000, – Ft között igényelhető. A THM 22,67%.
A legjobb ajánlat azonban az alacsony kamatot kínáló (mindösszesen 7,32% THM) Fapados kölcsön, mely gyorsan és kényelmesen, online intézhető.

A magasabb hitelösszeg igénybevételéhez és a kedvezőbb feltételek biztosításához azonban emeltek a minimum rendszeres havi nettó jövedelem összegén. 500.000 – 799.999, – Ft összegig minimum 200,000, – Ft, 800.000 – 2.900.000, – Ft összegig minimum 130.000, – Ft, 2.900.001 – 5.000.000, – Ft összegig minimum 200.000, – Ft rendszeres havi nettó jövedelem szükséges a személyi kölcsön igényléséhez.

Bővebb tájékoztatást a személyi kölcsönök felvételének feltételeiről a https://www.cofidis.hu/index oldalon találhatunk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása