Hogyan védekezzünk a csaláskísérletek ellen Raiffeisen DirektNet esetében?

A Raiffeisen DirektNet egy biztonságos rendszer, ugyanakkor nem árt felkészülni a különböző banki ügyfeleket célzó csalásokra és visszaélésekre. Gyakori, hogy hogy az ügyfelek olyan e-mail üzeneteket kapnak, melyben a banki adataik ellenőrzésére, és elküldésére kérik fel őket.

A legutóbb ilyen körüzenet az OTP bank ügyfeleit érintette, de manapság már minden pénzintézet esetében bepróbálkoznak a csalók. A Raiffeisen Bank internetes felülete biztonságosnak mondható, főleg, hogy egy tavalyi Európai Uniós rendelkezés szerint szigorítottak az ügyfelek azonosítási módjain a belépés és tranzakciók jóváhagyásának tekintetében.

hirdetes

Ennek értelmében már nem elég az ügyfelek netbankos fiókját azonosítóval és jelszóval védeni, legalább még egy ellenőrzési módra van szükség. Ez lehet egyedi készülékkel, például mobiltelefonnal történő azonosítás a bank Mobil Banking rendszerén keresztül, de kód vagy biometrikus azonosító is.

Az egyedi kódot kaphatjuk SMS-ben, de sok pénzintézet használja a QR kódot is azonosításra. Nagyon sokféle lehetőség közül választhatunk, ami jól példázza, hogy milyen magas szintű a Raiffeisen DirketNet biztonsági rendszere.

Mit tegyünk, ha azt gyanítjuk, hogy illetéktelenek akarnak hozzáférni a Raiffeisen DirektNet fiókunkhoz?

Mindenképp értesítsük a Raiffeisen bankot, ha úgy tűnik, hogy fel akarják törni a fiókunkat. De honnan is tudhatjuk, hogy illetéktelenek akarnak hozzáférni az adatainkhoz. Egyrészt kaphatunk e-mailértesítést, hogy azonosítani szeretnének minket.

A levél akkor lehet gyanús, ha az azonosítónk mellett a jelszavunkat is elkérik. Akkor is érdemes gyanút fogni, hogy a megszokott www.raiffaisen.hu link helyett egy másik weboldal linkjét látjuk a böngésző címsorában. Az adatainkkal történő visszaélés természetesen nem csak online történhet.

Mivel a telemarketing manapság nagyon gyakori az ehhez kötődő csalások száma is megugrott az utóbbi időben. Ha azt tapasztaljuk, hogy valaki a Raiffeisen Bank nevében keres minket egy jó ajánlattal, és az azonosításunkhoz a jelszavunkat is elkéri, akkor biztosak lehetünk benne, hogy csalásról van szó, és semmi esetre se adjuk meg.

A bank munkatársainak elég az azonosítónk ahhoz, hogy lássák az adatainkat. Amennyiben ilyen történik velünk, mindenképp értesítsük a bankot a visszaélési kísérletről, akár telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, akár e-mail formájában.

Hogyan védjük meg az adatainkat?

Az adataink védelme nem csak a Raiffeisen DirektNet miatt fontos, hanem ettől függetlenül is. Talán alapvető információnak tűnhet, de ha biztonságban akarjuk tudni az internetbankos vagy bármilyen más fiókunkat, érdemes pár tanácsot megfogadnunk.

A netbankra csak olyan számítógépről lépjünk be, amiről biztosak vagyunk benne, hogy biztonságos, tehát nyilvános gépről, például internetkávézó vagy könyvári számítógépről ne. Ha saját számítógépről van szó, akkor a megfelelő vírusirtó és a számítógép operációs rendszerének aktuális frissítése fontos lehet az adataink biztonsága szempontjából.

A jelszavaink és biztonsági azonosítóink is olyan adatok, melyeket védenünk kell. Bár manapság már nehéz lehet fejben tartani minden jelszót, amit a különböző felületeken használunk, lehetőleg ezeket külön tároljuk, és ne mentsük el a böngészőben, mert ennek segítségével könnyedén feltörhető akár az internetbank fiókunk is. Jelszó esetén is érdemes minél összetettet szóban gondolkodni, lehetőleg olyanban, ami nem kötődik hozzánk, nem szerepel benne a születési dátumunk, a nevünk vagy egyéb könnyen kitalálható adatunk.

Milyen megtévesztő e-mailekkel és honlapokkal kell vigyáznunk?

Mivel a csalók is egyre leleményesebbek, nekünk is annak kell lennünk. Érdemes utána járni, hogy mely e-mailekkel illetve weboldalakkal kell vigyáznunk, és, hogy hogyan ismerhetjük fel a csalásra irányuló kísérleteket.

Manapság már az ilyen megtévesztő e-mailek és weblapok úgy vannak kialakítva, hogy nagyon hasonlítson a bankok hivatalos levelihez és honlapjához, ezért ha nem vagyunk elég szemfülesek, könnyen bedőlhetünk a csalóknak.

Ha olyan üzenetet kapunk, ami azonnal adatmegadásra szólít fel minket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az üzenet nem valós. Mielőtt bármilyen adatot megadunk, mindenképp győződjünk meg az oldal, illetve az üzenet valódiságáról. Ha a címsorban nem a megszokott Raiffaisen böngészőjének címsorát látjuk, azonnal lépjünk ki.

Mik a Raiffeisen DirektNet biztonsági elemei?

Hogy könnyebben kiszűrhessük a csalásokat, tisztában kell lennünk a DirektNet működésével. A Raiffeisen netbankja sosem fog tőlünk olyat kérni, hogy a használatához telepítsünk bármilyen másik programot. Maga a biztonsági logika sem visszafejthető, így a valós oldalt nem lehet feltörni. Emellett a banki oldalak magas szintű tűzfallal vannak védve, ami a legmagasabb szintű biztonsági védelemmel van ellátva az ügyfelek érekében.

Egyidejűleg csak egy eszközről lehet bejelentkezni a netbank rendszerébe, így biztosak lehetünk benne, hogy amíg mi használjuk a netbankunkat, más nem fogja tudni. Ezen túl a Raiffeisen DirketNet időkorláttal működik, ami azt jelenti, hogy ha öt percig nem történik semmilyen kattintás az oldalon akkor a netbank automatikusan kilép.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása