Mik a leggyakoribb kérdések a Raiffeisen DirektNet-tel kapcsolatban?

A Raiffeisen DirektNet a Raiffeisen netbankos rendszere. Az ügyfelek több mint 70%-a használja, és ez a szám a koronavírus terjedésével egyre csak emelkedik. Mivel a vírus második hulláma javában tombol, újra vészhelyzeti intézkedésekre van szükség, és bár még nem nincs érvényben egy újabb karantén intézkedés, de a személyes kontaktusok számának csökkentése mindenki számára létkérdés, így a bankok is ezt preferálják az ügyfelek és a munkatársak érdekében. Ennek köszönhető, hogy a Raiffeisen Bank nyáron az új és régi ügyfeleinek kifejezetten ajánlotta a Raiffeisen DirektNet igénylését.

A netbankos rendszer használata nem bonyolult, mégis rengeteg kérdés merül fel a használatával, az igénylésével és a funkcióival kapcsolatban. Aki már régóta tanakodik, hogy igényelje vagy sem, azoknak itt egy kis segítség. A különböző fórumokon és információs oldalakon számos kérdés kerül feltevésre ezzel kapcsolatban, lássuk hát, melyek a leggyakoribb kérdések, melyre a leendő és jelenlegi felhasználók leginkább keresik a választ?

hirdetes

Milyen funkciókat használhatunk a Raiffeisen DirektNet-tel?

A Raiffeisen DirektNet, hasonlóan a többi bank netbankos rendszeréhez, számos funkcióval bír. Bár sokan csak töredékét használják, rengeteg mindent megtehetünk a netbank rendszerén keresztül, aminek köszönhetően minimálisra csökkenthető a bankfiók felkeresése. Természetesen vannak olyan ügyletek, melyeket csak személyesen tudunk elintézni, mint például a hitelfelvétel, ugyanakkor egyre inkább kiépítésre kerül az online azonosítás, így a hitelfelvételekhez sem lesz szükség idővel személyes jelenlétre. Erre persze egyelőre még várni kell, de ezen kívül számos lehetőséget nyújthat nekünk a netbank.

Egyrészt folyamatosan láthatjuk a számlánkon történő mozgást, figyelhetjük az egyenlegünk alakulását. Emellett utalásokat indíthatunk akár forintról, akár devizáról van szó, de betétek lekötésére, és a hitelkártyánk feltöltésére is van lehetőség. A csoportos beszedések beállításaira is van lehetőség, sőt akár még utasbiztosítást is köthetünk. Emellett a Mobil Banking igénylést is elindíthatjuk a DirketNeten keresztül. Tehát szinte mindent elintézhetünk, ami a számlánkkal vagy a bankkártyáinkkal kapcsolatos, anélkül hogy elhagynánk az otthonunkat.

Mennyire biztonságos a Raiffeisen DirektNet?

A másik fontos kérdéskör, amire sokan kíváncsiak a netbank rendszerekkel kapcsolatban, az a biztonság. Sokan még mindig ódzkodnak az internetbank használatától, mert aggódnak, hogy feltörhető. Egy 2019-es Európai Uniós rendelkezésnek köszönhetően a bankok tavaly kötelezően bevezettek egy erősebb azonosítási szintet, vagyis már nemcsak egy módon kell azonosítani az ügyfeleket belépéskor, hanem minimum két módszerrel. Ez lehet egy egyedi eszközzel, például a mobiltelefonnal történő bejelentkezés, de egyedi kód vagy biometrikus azonosítás is.

Emellett a rendszer évente kötelezi a felhasználókat a jelszó módosítására, aminek minimum nyolc karaktert kell tartalmaznia, nagy és kisbetűt, számot, illetve speciális karaktert egyaránt. Ennek köszönhetően a jelszógenerálással történő feltörések száma jelentősen lecsökken. Persze ez a magas szintű tűzfalnak is köszönhető, ami védi a Raiffeisen DirektNet felületét. Tehát a biztonság miatt egyáltalán nem kell aggódnunk, ez ne legyen elrettentő tényező.

Kérdések a SMS-aláírással és a Mobil-tokennel kapcsolatban

Természetesen nem csak a belépés, de a tranzakciók indítása is biztonságos, hiszen ahhoz, hogy bármilyen utalást elindítsunk, szükség van egy SMS aláírásra, tehát, ha valaki véletlenül be is jutna a netbankunk felületére, ott tevékenységet csak akkor tudna végezni, ha a telefonunk is birtokába kerülne. Az SMS kódot arra a telefonra fogjuk kapni, amit a DirketNet igénylésnél megadtunk, és ezt a telefonszámot csak a bankfiókban, személyesen tudjuk megváltoztatni, tehát a netbank rendszerébe nem. Tehát az utalások is csak jóváhagyás után indíthatóak, így attól sem kell félnünk, hogy véletlenül rossz gombot nyomva elindítunk egy utalást.

Természetesen nemcsak SMS aláírásra van lehetőség. A Mobil Banking alkalmazás újabb távlatokat nyitott az online bankolás tekintetében. A Mobil-token segítségével a netbankos belépést vagy a tranzakciók jóváhagyását már ujjlenyomat azonosítással is érvényesíthetjük. Ez egy kényelmesebb és biztonságosabb módszer, főként a magasabb összegű tranzakciók jóváhagyásánál használják a legtöbben. De nemcsak az ujjlenyomatunkkal azonosíthatjuk magunkat, iOS készülékek esetén már arcfelismerésre is van lehetőség.

Mi az az elektronikus bankszámlakivonat?

A Raiffeisen DirektNet egyik nagy előnye, hogy elektronikus bakszámlakivonatot is tudunk a segítségével generálni. Erre például hitelek igénylésénél van szükség. Eddig be kellett mennünk a legközelebbi bankfiókba, és igényelni egy ilyet, de manapság már az elektronikus kivonatot is elfogadják a pénzintézetek. Amellett, hogy ingyenes és környezetkímélő megoldásról van szó, meg is gyorsíthatja az ügymenetet. Ha például áruhitelre van épp szükségünk, nem kell napokat várunk, hogy minden szükséges papírt beszerezzünk, egyszerűen csak online le kell töltenünk a szükséges dokumentumokat, és már indulhat is az igénylés.

A bankszámla kivonatot egy évre visszamenően kérhetjük, és bármikor letölthetjük PDF formátumban. Ez a téma is gyakran kerül felvetésre, főleg a már meglévő ügyfelek bizonytalanok, hogy a Raiffeisen DirekNet rendszeréből igényelt számlakivonat használható-e.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása