Hogyan állapítható meg az euró árfolyam alakulása?

A forint euró árfolyam alakulása nagyon érdekes kérdése, főleg azoknak, akik euróban kapják a fizetésüket. Számukra egyáltalán nem mindegy, hogyan áll ez a deviza. A napi árfolyam az MNB oldalán, de számos más pénzintézet és pénzügyekkel foglalkozó platform weblapján megtalálható, de hogy miért alakul éppen úgy, ahogy, azzal kevés oldal foglalkozik.

Ahogyan a többi deviza esetében is, az euró árfolyam mozgását is meg lehet jósolni. Persze ezek a módszerek sem tökéletesek, viszont arra jók lehetnek, hogy előre lássunk egy esetleges zuhanást vagy emelkedést.

hirdetes
EURO árfolyam alakulása
EURO árfolyam alakulása

Az euró árfolyam várható alakulására számos tényező hat: technikai és fundamentális szempontok. Ahhoz, hogy előre láthassuk, merre is mozdul majd ez az euró, ezeket a tényezőket is figyelembe kell vennünk. Az euró árfolyamra hat a tőkeáramlás, a kamatok, de vannak bizonyos trendek is, amik befolyásolják, hogy éppen emelkedni vagy esni fog. De hogy konkrétan hogyan hatnak az euró árfolyamára ezek a tényezők, az érdekes kérdés, így nem árt ezeket a szempontokat és tényezőket külön-külön is górcső alá venni.

Az euró árfolyam alakulását hogyan befolyásolják a kamatok és a kamatkülönbségek?

A kamatkülönbségek talán az egyik legfontosabb befolyásoló tényezők, melyek segíthetnek megjósolni az euró alakulását. De milyen kamatokról is van szó? Nos, természetesen az euró és a forint közötti kamatkülönbségről kell beszülnünk. Euró esetén az Európai Központi Bank által meghatározott kamatszintet, forint esetén pedig a Magyar Nemzeti Bank által megállapított jegybanki alapkamatot kell vizsgálnunk. Az előrejelzést annak alapján tudjuk megtenni, hogy mit kommunikálnak ezek a pénzintézetek a kamatokkal kapcsolatban.

Ha például az Európai Központi Bank szigorítást kommunikál, a Magyar Nemzeti Bank viszont nem, akkor a kamatkülönbségek csökkenek, ez pedig az euró erősödését jelenti, vagyis a forint gyengül. Amennyiben viszont a MNB is szigorít, és az EKB lazít, vagy csak egyszerűen nem szigorít, akkor a kamatkülönbség nő, ami a forint erősödését fogja jelenteni. Persze a dolog koránt sem ennyire egyszerű, hiszen ez csak egy szempont, a sok közül, ami befolyással van az euró alakulására, de ezt a tényezőt mindenképp érdemes számításba venni.

Miért lényeges szempont a tőkeáramlás?

Az euró árfolyam másik fontos befolyásoló tényezője a tőkeáramlás. De mit is jelent ez pontosan? Mivel hazánkból szabadon lehet külföldre utalni, és fordítva, a külföldi befektetők szabadon vásárolhatnak magyar részvényeket vagy állampapírokat is. Ezek a befektetések komoly hatással vannak az euró alakulására, ugyanis, ha egy külföldi befektető magyar állampapírt vásárol, az azt jeleneti, hogy a külföldi devizáját forintra kell váltania, eladnia, hogy forintot vehessen, tehát a forint ezáltal erősödni fog.

Ahhoz viszont, hogy egy külföldi befektető így tegyen, az kell, hogy a magyar állampapír hozama nagyobb legyen, mint a hasonló kockázattal járó más országok devizájába történő befektetéseké. Érdemes tehát figyelni a környező országok állampapír hozamait, hiszen, ha a magyar állampapír jobb hozammal bír, akkor nagy eséllyel a befektetések száma is megnő, így az euro gyengülni fog. Természetesen ez fordítva is megtörténhet, vagyis, ha jobb hozamok vannak a környező országok esetében, akkor a külföldi befektetők inkább eladnak, vagyis a forint fog gyengülni.

Az euró árfolyam 200 napos mozgóátlaga

Az intézményi befektetők az euró árfolyam előrejelzéséhez leginkább a 200 napos mozgóátlag grafikonját használják, mely egy nagyon jó indikátor az előrejelzésez. Lényegében arról van szó, hogy az elmúlt 200 nap átlagárait jelenítik meg egy grafikonon, és ennek segítségével állapítják meg, hogy a forint vagy az euró fog erősödni, illetve gyengülni. Ez a következőképpen történik. Ha az euro/forint árfolyam a 200 napos mozgóátlag alatt mozog, akkor a forint fog erősödni, amennyiben felette, akkor pedig az euró erősödését láthatjuk.

Természetesen a mozgó átlag értelmezése ennél lényegesen összetettebb és bonyolultabb. Aki komolyabban bele szeretné ásni magát, és ezt használni az euró árfolyamának várható előrejelzéséhez, érdemes több 200 napos mozgóátlag alakulást megvizsgálnia.

Valóban léteznek trendek az árfolyam alakulásával kapcsolatba?

Az árfolyamtrendek figyelése egy technikai elemzési módszer, akárcsak a 200 napos mozgóátlag használata. Ez is elég gyakori, bár ahogy a többi módszer sem, ez sem garantál pontos előrejelzést. Ugyanakkor a kereskedésben gyakori a trendkövető magatartás, így ez is egy meglehetősen hatékony módszer lehet az euró alakulásának megállapítására. Lássuk is, mik is ezek a trendek az árfolyamok tekintetében.

A trendelemzés lényegében úgy néz ki, hogy csúcsokat és mélypontokat jelölünk be egy grafikonon, és ezek alapján vonunk le következtetéseket. A csúcsok és mélypontok egymáshoz való viszonya okozza az euró erősödését vagy gyengülését. Ha ezek a pontok emelkednek, akkor az euró erősödik, ha viszont csökkennek, akkor a forint fog erősödni. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az előrejelzések sosem száz százalékosak, bármelyik módszert is választjuk. De érdemes egyiket-másikat figyelni, hogy jobban előre láthassuk az euro árfolyam esetleges alakulását.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása