EURO árfolyam a koronavírus tükrében

A pandémia alapjaiban változtatta meg mindennapjainkat, és ez az EURO árfolyam tekintetében sincsen másként. A világgazdasági folyamatokat jelentősen befolyásoló járványról tavasszal talán még azt hittük, hazánkban nem mutatja meg méregfogát, de a tapasztalatok sajnos az ellenkezőről tanúskodnak. Az Európa-szerte egyre szaporodó, minden korábbinál szigorúbb korlátozások természetesen hatással van a forintra is, s sajnos az előrejelzések nem sok jót tartogatnak.

Szigorítások Európa-szerte

Ma már hazánkban is megérkeztünk oda, hogy a kormány végre olyan szigorító intézkedések irányába mozdul, amelyekben már benne rejlik a járvány növekedési ütemének lassítása. Ugyanakkor tény, hogy az európai országok mindenhol gazdasági és egészségügyi nehézségekkel küzdenek. Bár a vakcina lehetősége belátható közelségbe került, de félő, hogy a gyakorlatban még sokáig a mindennapok részét képezi majd a maszk.

hirdetes

Az elnökválasztás is fontos befolyásoló tényező az EURO árfolyam alakulásában

Az EURO árfolyam a koronavírus-válság kitörésekor 369,8-ig ugrott, ezzel 11 éves trendet áttörve. A nyári járványhelyzet csitulásának köszönhetően is az árfolyam 342,6-ig csökkent, de még így is sajnos komoly mélypontról beszélhetünk. Nem csak a pandémia volt azonban a közelmúltban hatással az EURO árfolyam alakulására, hanem természetesen az amerikai elnökválasztás is.

A piaci hangulatot egyértelműen az elnökválasztás befolyásolta az elmúlt napokban. Ugyanakkor a jogállamiság feltételeinek vizsgálata és az EU források ennek tükrében történő elosztása is befolyásolja azt, hogy miként alakul az EURO árfolyam. Érdemes tudni, hogy jelenleg alacsony a forgalom a piacon, tehát így az MNB is beavatkozhat annak működésébe, erősítve ezzel a forintot.

A kockázatkerülő helyzet hatása az EURO árfolyamra

Nem csak a forint alakulására van hatással a járvány, hanem a dollárra is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ősszel egyébként is gyengébb mozgások jellemzik a tőzsdét, de erre egy jó nagy lapáttal rátett természetesen a pandémia is. Szinte nincs olyan szektor, melyet ne viselt volna már eddig is nagyon meg az aktuális helyzet. Tény az is, hogy ennek még korántsem járunk a végén, sőt, hazánkban is most indulnak be az igazi korlátozások. Ebben a világszerte kockázatkerülő helyzetben a dollár tartósan gyengül, de az EURO árfolyam is egyre nagyobb skálán mozog.

Felfelé ívelőben a járvány hazánkban is

S hogy mi várható a jövőben? A vírus még valószínűleg sokáig velünk lesz, így hatását az EURO árfolyam alakulásán is megtapasztalhatjuk majd. A novemberi és decemberi hónapokban nem lehetetlen, hogy újra a 370-es történelmi negatív rekordot sikerül majd elérni.

Ebben természetesen a lelassult gazdasági folyamatoknak is hatalmas szerepe van, hiszen a koronavírus második hulláma jelenleg is zajlik, s a hírek szerint még mindig felfelé ívelőben van annak üteme. Sok jóra nem számíthatunk, de a forint gyengülésének megakadályozásában az MNB igyekszik mindent megtenni.

Sajnos tény, hogy vannak olyan tényezők, melyeket sem monetáris, sem gazdasági intézkedésekkel nem lehet irányítani. A válság egyre inkább elmélyülni látszik, hiszen a vakcina megjelenése még korántsem jelenti azt, hogy a korábbi gazdasági helyzet visszaállhat a tavaly ilyenkor tapasztalt viszonyok közé. Valószínűleg még hosszú út vár ránk addig, míg a vírushelyzet már nem szerepel majd a központi hírek között, ez pedig az EURO árfolyam alakulására is rányomja bélyegét, mint azt az elmúlt időszakban is észlelhettük.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása