Katás vagy? Mutatjuk, miért éri meg online számlázóra váltanod!

Az összes hazai vállalkozás, így a kisadózók életébe is gyökeres változást hozott 2020 nyara a NAV online adatszolgáltatási kötelezettség kibővítésével. Bár a vállalkozói mindennapokban nem volt új a számlák adattartalmának kötelező bejelentése, az alanyi adómentességet élvezők, így sok katás is, 2020 júliusáig kimaradt a kötelező adminisztrációból.

2020. július 1-től a katásokat is érinti az adatszolgáltatási kötelezettség

Az adatszolgáltatási kötelezettség már 2018. július 1-től része volt azon vállalkozók mindennapjainak, akik belföldi vállalkozás részére állítottak ki számlát minimum 100 000 Ft áthárított áfatartalommal. Azokat tehát nem érintette, akik egyáltalán nem számoltak fel áfát, vagy az általános forgalmi adó 100 000 forint alatt maradt.

hirdetes
online számlázó
online számlázó

Fontos változás lépett életbe július elseje óta az online számlázást illetően, amely érinti már az alanyi adómentes státuszban lévő kiadózókat is. Egész pontosan minden vállalkozást, amely belföldi adóalany részére állít ki számlát.

A magánszemélyek részére kibocsátott bizonylatokra egy rövid ideig még nem vonatkozik a bevallási kötelezettség. 2021. január 1-jétől azonban már az összes belföldi és külföldi vállalkozás és magánszemély számára készített számláról adatot kell szolgáltatni.

Hogyan tehetsz eleget a kötelező számlaadat-szolgáltatási kötelezettségnek?

A kiállított számlák adatait a NAV Online számla rendszerében kell rögzíteni. Ehhez minden esetben Online számla regisztrációra van szükség.

Amennyiben hagyományos, papír alapú, úgynevezett kézi számlát állítasz ki, akkor manuálisan kell felvinned minden bizonylat adatait a NAV-hoz. Erre négy nap áll rendelkezésedre, amennyiben a számla áfatartalma nem éri el az ötszázezer forintot. Ha ennél nagyobb összegű áfát számlázol, akkor 1 nap áll rendelkezésedre.
Sokkal egyszerűbb a helyzet, ha van online számlázó program előfizetésed. Számlázódat néhány kattintással összekötötted Online számla fiókoddal, így teljesen automatizálhatod az adatszolgáltatást.

Még mindig kézzel írod a számláidat? Miért érdemes katásként online számlázó programra váltanod?

A katás vállalkozások között még mindig sokan egyszerűbbnek ítélik a kézi számlák megírását és idegenkednek a XXI. századi megoldásoktól. Az online adatszolgáltatási kötelezettség azonban olyan helyzetet teremtett, hogy még a megrögzött kézi számlásoknak sem éri meg többé papír alapon kiállítani bizonylataikat. Egyszerűen azért, mert a számladatokat mindenképpen online kell feltöteniük. Ha pedig úgyis be kell lépni egy internetes fiókba, akkor miért ne egyszerűsödhetne a számlázás is?

A kézi számlákkal szemben online számlázó programmal:

 • néhány kattintással kiállíthatod számláidat termék- és partneradatbázisok segítségével
 • nincs szükség számlatömb vásárlására, akár teljesen ingyen számlázhatsz
 • elektronikus úton továbbíthatod számláidat, nem kell postaköltséget fizetned
 • könnyen és gyorsan sztornózhatsz egy számlát
 • teljesen automatizálhatod az online számlajelentési kötelezettséget
 • akár automatikusan ismétlődő számlákat is beállíthatsz
 • fizetési értesítőket és felszólításokat küldhetsz
 • kényelmesebb és átláthatóbb lesz könyvelésed előkészítése
 • figyelheted az éves kata kereted alakulását
 • megkönnyítheted a bevételi nyilvántartásod elkészítését
 • ellenőrizheted bevételeidet és kiadásaidat, így pontos képet kaphatsz pénzügyeidről

Amire még érdemes odafigyelned, hogy az elavultabb számlázó programok esetében előfordulhat, hogy szoftverük nem alkalmas az automatikus adatszolgáltatásra. Ebben az esetben neked kell gondoskodnod arról, hogy határidőn belül jelentsd számláidat. Ezért fontos, hogy mielőtt számlázó programot választasz, meggyőződj annak NAV-kompatibilitásáról.

Milyen szempontok alapján találd meg a legjobb katás számlázó programot?

Katás vállalkozásod presztízsét növelheted, ha számláid profizmusról árulkodnak. Keress olyan online számlázót, mely innovatív, felhasználóbarát és követi az aktuális törvényi előírásokat.

A Billingóval például mobilról és tabletről is kényelmesen számlázhatsz bármikor, bárhonnan. Átlátható felületen követheted vállalkozásod bizonylatait. Korlátlanul készíthetsz akár hagyományos, akár e-számlákat, melyeket azonnal el is küldhetsz és láthatod, hogy számláidat megkapták-e. Készíthetsz előleg, piszkozat és díjbekérő számlát is, hogy minél előbb a pénzedhez juthass.

Vásárlóid Barionnal, SimplePay-jel vagy QR-kóddal is rendezhetik a számláidat.

Nem kell többet a könyvelés előkészítésével bajlódnod. Egyedi meghívót küldhetsz a könyvelődnek, így a saját könyvelői fiókjából éri el a számláidat, nem neked kell letölteni, elvinni vagy átküldeni őket.
Egy felületen kezelheted a bevételeket és kiadásokat, hogy mindig pontosan tisztában legyél a cash flow-val.
Több mint 50 működő integrációt használhatsz ingyenesen webshopokhoz, könyveléstámogató rendszerekhez, útnyilvántartóhoz, időpontfoglaló rendszerhez.

Kata keret számítóval mindig naprakész leszel a katás vállalkozásodban. Az AAM keret kalkulátor segít, hogy ne csúszhass ki az áfamentes keretből.

A Billingo 100%-ban NAV kompatibilis. Könnyen és gyorsan automatizálhatod a NAV adatszolgáltatást, kevesebb lesz az adminisztráció, több szabadidőd marad vállalkozásod fejlesztésére.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása