Autóvásárlás pénzügyi segítséggel

Az autóvásárlás, akár első alkalommal történik, akár nem, mindig egy izgalmas, fejtörést hozó időszak. A fontos az, hogy amikor már a tulajdonunkba kerül a kiválasztott gépjármű, ne okozzon problémát és fejfájást. Ennek érdekében összegyűjtöttünk néhány információt, amely az új autónk vásárlásához, finanszírozásához kapcsolódik.

hirdetes

Új vagy használt autót érdemes vásárolni?

Erre a kérdésre nem lehet mindenkire érvényes választ adni, de felsorolunk most néhány szempontot, amit érdemes átgondolnia, hogy közelebb kerüljön ahhoz, melyik lehet jobb választás Önnek.

• Az új autó ára magasabb és sokkal nagyobb az értékvesztése, viszont lényegesen kevesebb a fenntartási költsége.
• Fontos megvizsgálni, hogy Önnek milyen célból van szüksége az autóra. Ha nem csak napi fél órát tölt a volán mögött, hanem esetleg az egész munkanapját, akkor kiemelkedően fontos, hogy az autója minden szempontból tökéletesen szolgálja az Ön igényeit.
• Lényeges szempont, hogy melyik autó mennyire keresett a piacon, milyenek lesznek a későbbi továbbértékesítés lehetőségei.
• Okos döntés utánajárni annak, hogy a kiszemelt autóknál milyen mértékű a biztosításidíj-különbség.
Amikor eldőlt, hogy Ön melyik autót szeretné a magáénak tudni és egyértelmű, hogy pénzügyi segítséget kell igénybe vegyen, kétféle finanszírozási forma közül választhat. Az egyik a zárt végű autólízing, a másik pedig a szabad felhasználású személyi kölcsön.
Ha Ön személyi kölcsönt vesz fel, akkor szigorúan véve nem is autóhitelről van szó, hiszen a bank nem szabja meg, hogy milyen célra költhető el az összeg. Számos előnye van ennek a finanszírozási formának:
• Kiszámítható és pontos, mert a kamatperiódus végig fix. Ezáltal időközben nem változik a törlesztő részlet, így pontosan tud tervezni vele.
• Önerő nélkül is vehet autót.
• Az autó nem lesz a kölcsön fedezete, így bármikor eladható, a bank számára csak az a fontos, hogy a kölcsön az ütemezés szerint visszafizetésre kerüljön.
• Ön magasabb összegű kölcsönt is igényelhet, mint a kiszemelt autó vételára, így a járulékos kiadásokra is futja a hitelből.
• Vásárláskor készpénzes vevőnek számít (amennyiben korábban elindította a személyi kölcsön igénylését és vásárláskor már a bankszámláján van az összeg) és így előnyökre, kedvezményekre tehet szert a lízinges finanszírozási formát választókkal szemben.

Autólízing tulajdonságai:

• A lízingcégek jellemzően változó kamatozást kínálnak. (a törlesztőrészlet időközben változhat)
• Meghatározott autó megvásárlására köt Önnel szerződést a lízingcég, vagyis az összeg csak az adott autó megvásárlására használható fel.
• Lízing szerződés esetén szükség van önerő fizetésére. (Az önerő összege általában a vételár 20%-a)
• A lízingelt autóra – néhány speciális esetet leszámítva – kötelező casco-t kötni. Amely nem rossz dolog, de növeli a kiadásokat. (vagy növeli a törlesztőrészletet vagy a törlesztőrészleten kívül fizetendő)
• A futamidő lejáratáig az autó a lízingcég tulajdona, Ön pedig az autó üzembentartója, így az autóval kapcsolatos jogai korlátozottak.

Mivel a személyi kölcsönnek van maximálisan felvehető összege (10 000 000 Ft) és az autólízingek kamata egy hajszálnyival kedvezőbb, általánosságban elmondható, hogy az új autók vásárlásakor az autólízing, 4-5 évesnél idősebb autók vásárlásakor a személyi kölcsön választása tűnik jobb megoldásnak.

Az autólízingek feltételeiről sok minden megtalálható az interneten, de az Önre vonatkozó pontos kondíciókat a kiválasztott autót értékesítő autókereskedésben fogja megtudni.

A személyi kölcsönökről könnyen tájékozódhat az internet segítségével, több kalkulátor segít Önnek megtalálni a megfelelő kölcsönt nyújtó bankot néhány adat megadása után.

Ezek a következők:
• Hitelösszeg: az az összeg, amelyet igényelni szeretne az autóvásárláshoz. Ne feledje, hogy itt az autó vételárán kívül a járulékos költségeket (átírási költség, eredetiség vizsgálat) is beleszámolhatja, ha erre van szüksége.
• Futamidő: az az időszak, amennyi ideig törleszteni szeretné a kölcsönt. Ezt az időszakot nyilván az is befolyásolja, hogy mekkora összegű törlesztőrészleteket tud/akar havonta vállalni.
• Munkaviszony hossza: az az időszak, amióta jelenlegi munkahelyén alkalmazásban áll.
• Havi nettó jövedelem: az az összeg, amely havonta jövedelemként a bankszámlájára érkezik.
• Hitelcél kiválasztása: nem kötelező megadni, mert a legtöbb személyi kölcsön szabad felhasználású, de a cél megadásával esetleg kedvezőbb, speciális ajánlatokat is kaphatunk.

Egy ilyen autóhitel kalkulátort érhet el itt.

Az autóhitel kalkulátorokban jelenleg két érteket talál a várható havi törlesztőrészletekre és a THM mutatókra. Az egyik (alacsonyabb) érték 2020. december 31-ig érvényes, a másik (magasabb) érték 2021. január 1-től érvényes. Ennek oka, hogy a vírushelyzetre való tekintettel a fogyasztási hitelek THM értékét kormányrendelet maximalizálja. Szükség esetén meghosszabbíthatja a kormány ezt az időszakot, de azzal érdemes számolni, hogy januártól a magasabb összeget kell havonta kigazdálkodni.

A bankok akkor tudnak kedvezőbb kamatozású személyi kölcsönt nyújtani, ha náluk vezetjük bankszámlánkat, amelyre a jövedelmünk érkezik. Ezért először érdemes tájékozódni, hogy az Ön bankja, milyen kondíciókkal nyújt személyi kölcsönt. Ha más bank sokkal kedvezőbb ajánlatot ad, érdemes elgondolkodni a bankváltás lehetőségén.

+1 finanszírozási lehetőség, ha gyermekvállalás előtt már semmi más nem hiányzik, csak egy autó: Babaváró hitel.

Ez egy támogató, gyermekvállalást ösztönző hitel, így nagyon kedvező kondíciókkal rendelkezik.
• Ha az első gyermek megszületik az igényléstől számított 5 éven belül, akkor kamatmentes a hitel. (2. gyermek megszületése után az aktuális tartozás 30%-át elengedik, 3. gyermek megszületése után pedig az aktuális tartozás 100%-a elengedésre kerül)
• Akár 10 millió forint is igényelhető.
• A havi törlesztőrészlet maximum 50 000 Ft lehet.
• Szabad felhasználású, tehát gépjármű is vásárolható a hitelből.

Babaváró hitellel kapcsolatosan támogatott személy az lehet, aki megfelel a jogosultsági feltételeknek és akit a folyósító bank hitelképesnek minősít. A jogosultsági feltételekről és a hitellel kapcsolatos további kondíciókról olvashat itt.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása