Egy és kétszintű bankrendszer legfontosabb különbségei, története

A kétszíntű bankrendszer mellett fontos szólnunk az egyszintű bankrendszerről is, sőt arról is, hogy tulajdonképpen mi is az a bank. A bank egy olyan intézmény, amely hitelek és egyéb pénzügyi szolgáltatások, valamint betétek gyűjtését végzik. 1997. január 1. óta Magyarországon a bankok működését már törvénnyel szabályozzák, ez a Hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény.

A törvény az EU irányelveit követi és az EU normáknak megfelel. A pénzügyi szolgáltatások teljes körének nyújtására csak a bankok kaphatnak engedélyt. A banknak minimum 2 milliárd forint jegyzett tőkéjű részvénytársaságnak kell lennie. Ez alatt nem kapják meg az engedélyt.

hirdetes
Kétszintű bankrendszer ismérvei
Kétszintű bankrendszer ismérvei

Milyen szolgáltatásokat nyújtanak a bankok?

Az átlagemberek számára bankszámla vezetést, hitelnyújtást, pénzforgalom lebonyolítását, betétgyűjtést végeznek. A bankok emellett faktorálást, pénzügyi lízinget, letéti szolgáltatást, hitelreferencia szolgáltatást, pénzváltást is végeznek. A bankok ma már végeznek elektronikus átutalási rendszer üzemeltetést is. A bankok ősei az ókorra vezethetők vissza, amikor a magánemberek a gabonájuk őrzéséért fizettek. Ez akkoriban mintegy vállalkozásként létezett.

A bankok története

Az Angol Bank, a Bak of England megalapítása után az kereskedők a feleslegessé vált pénzüket már nem az aranykereskedőknél helyezték el, hanem a bankban, a bankároknál. A bank a tranzakció. után egy elismervényt bocsátott ki a kereskedő részére és a kereskedő ezzel az elismervénnyel tudott fizetni. A bankok nagyon gyorsan rájöttek arra, hogy a kereskedők nem egy időben kérték vissza a betéteiket, így a kieső időszakban saját magukra szóló követelést tudtak kibocsátani. Ma is ez az elve a bankrendszernek. A bank soha nem a saját pénzét adja át a hitelfelvevőnek, hanem a betétesek pénzével dolgozik. Az adóstól a bankok mindig kamatot szednek, a betét elhelyezőknek pedig kamatot fizetnek. A nyereség minden esetben a bank haszna lesz.

Az egy- és a kétszintű bankrendszer

A jegybank a központi szereplője a bankrendszernek, aki irányítja a bankrendszert. Történelmi és politikai szempontból azonban megkülönböztetünk egy- és kétszintű bankrendszert. Az egyszintű bankrendszerben a gazdálkodó közvetlen kapcsolatban áll a központi bankkal. Itt a központi bank vezeti a gazdálkodó számláit és hitelt is folyósít részükre. A kétszintű bankrendszerben a központi bank és az ügyfelek között a kereskedelmi bankok állnak. A kereskedelmi bankok szolgálják ki a gazdaság szereplőit. A kereskedelmi bankok minden esetben profitorientált intézmények, azaz a lehető legmagasabb profit elérésére törekednek.

A jegybank ezzel szemben non-profit működésű. Az egyszintű bankrendszer általában a szocialista országokra jellemző. Itt a centralizált rendszerben a vállalatok a jegybanknál. vezették. az egyetlen egy számlájukat. Az előnye, hogy egy bankban nyomon lehetett követni az összes pénzmozgást. Minden hitel odaítéléséről jelen esetben a jegybank döntött.

Kétszintű bankrendszer kezdete

Magyarországon a 2. világháború után egyszintű bankrendszer működött egészen 1987. januárjáig. Itt azonban nem csak egy bank volt, hanem a lakossági pénzügyeket az Országos Takarékpénztár intézte. A külkereskedelmi forgalommal kapcsolatos pénzmozgásokér a Külkereskedelmi Bank felelt. A beruházások az Állami Fejlesztési Bankhoz tartoztak. 1987 után a központi bank már csak az üzleti bankokkal tartotta a kapcsolatot és a vállalatok, valamint a lakosság számára is biztosították banki szolgáltatásokat.

Az MNB-nek ekkor már csak 3 funkciója maradt. Az állam bankja, a bankok bankja és a jegybank. Az állam bankjaként a költségvetési politikát támogatja, a bankok bankjaként a bankoknak a számláját vezeti és refinanszírozási hitelt nyújt részükre, jegybanként bankjegykibocsátási monopóliummal bír. Az MNB összes feladatát a jegybanktörvényben határozzák meg. 2001-es évre tehető egy hatalmas változás, ekkor az MNB a forint értékállóságáért felelt csak.

Emellett érme és bankjegykibocsátási monopóliummal rendelkezik és devizaműveleteket is végez. Gyűjti a statisztikai adatokat, arany- és devizatartalékokat képez és természetesen támogatja a pénzügyi rendszernek a stabilitását. Láthatjuk, hogy a kétszintű bankrendszer már egy kicsit bonyolultabb rendszer.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása