Babaváró hitel 2020 feltételei

Mivel az egyik legnépszerűbb hitelkonstrukció 2019-ben a babaváró hitel volt, jó, ha tudjunk, hogy 2020-ban változott-e valami ezzel kapcsolatban. Ennek a hitelnek az a lényege, hogy egy szabad felhasználású kölcsönről van szó, ami kedvezményes kamattal indul, és ha öt éven belül megszületik a gyerkőc, a hitel kamatmentessé válik a futamidő végéig, sőt három gyermek vállalása esetén meg is szűnik, vagyis nem kell visszafizetni. Ez egy elég kecsegtető ajánlat. Viszont komoly feltételeknek kell megfelelnünk, hogy meg is kaphassuk.

Az egyik fontos feltétel, hogy csakis házaspárok igényelhetik a babaváró hitelt, és legalább egyiküknek az első házassága kell, hogy legyen. Életkor tekintetében is számíthatunk megkötésre, bár ez csak a hölgyekre vonatkozik: csak 18 és 41 év közöttiek vehetik igénybe ezt a konstrukciót.

hirdetes

Szintén kikötés, a minimum három éves TB jogviszony megléte legalább az egyik fél esetében. Illetve az igénylők sem a NAV köztartozás listáján, sem a KHR rossz adós listáján nem szerepelhetnek. Ez érthető egyébként, hiszen hitelről van szó, és úgynevezett rossz adósok másfajta hitelt sem nagyon kaphatnak.

Van eltérés egyes bankok között, ha babaváró hitelt igényelünk?

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy minden feltételnek teljesíteni tudunk, rengeteg online kalkulátor elérthető már, ahol le tudjunk ellenőrizni, megfelelünk-e a feltételeknek vagy sem.

Ha igen, már be is adhatjuk az igénylésünket. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mindegy, melyik bankhoz megyünk? Igazából nem. Persze, itt nem arról van szó, hogy más lenne a babaváró hitel konstrukciója, hanem az egyes bankok eltérő hitelminősítéséről. Érdemes a kiválasztott bank, kalkulátorát is online felkeresnünk.

Mivel úgy is igényelhetjük a kölcsönt, hogy már útban van a baba, érdemes utána járnunk, hogy a bank hogyan kezeli a kismamák jövedelmét, mert ebben jelentősen el tudnak térni egymástól. A speciális jövedelemforrások tekintetében is ugyanez a helyzet, van, ahol elfogadják, van, ahol csak egy részét és olyan is, ahol egyáltalán nem. Szintén komplikált az egyéni vállalkozók jövedelmének elfogadása.

Az is eltérhet az egyes bankok esetébe, hogy mennyire terhelik meg a jövedelmeket a hitellel. Nem csak a meglévő hiteleket, de a hitelkártyák és bankkártyák keretét is 5%-ban beleszámítják. Érdemes mindennek utánajárni, melyik banknál a legkedvezőbbek az elbírálás feltételei.

Miért éri meg mégis belevágni az igénylésbe?

Ha sikerül az összes banki és állami feltételnek megfelelni, egy nagyon kedvező kölcsönhöz juthatunk. Jó, ha tudjunk, hogy maximum 10 millió forintot igényelhetünk, legfeljebb 20 évre. A hitel már az elindulás pillanatában is nagyon kedvező kamattal rendelkezik, jóval kedvezőbbek, mint az ingatlanfedezet nélküli hitelek általában.

Ez a kamat a hitel megkötés utáni első öt évben megszülető gyermek után meg is szűnik a futamidő végéig. Amennyiben a futamidő alatt egy második gyermek is megszületik, a kölcsön 30%-át elengedi az állam, egy harmadik gyermek eseten pedig teljesen meg is szűnik, vagyis nem kell visszafizetni.

A kamattámogatás azonban időközben meg is szűnhet. Az első öt évben legalább egy gyermeknek meg kell születnie. Amennyiben nem, a kamattámogatást elveszítjük, és nem csak a normál kamattal fogjuk fizetni onnantól kezdve, de visszamenőleg is meg kell térítenünk a kedvezményes kamat összegét. Hasonlóan normális kamatot kell fizetni, ha a házaspár elválik, külföldre költözök vagy az egyik fél meghal. Ezeket a feltételeket mindenképp vegyük számításba, ha babaváró hitelben gondolkodunk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása