Rulírozó hitel kinek is való igazán

Ha vállalkozásunk van, jó, ha tisztába vagyunk vele, mit is jelent az úgynevezett rulírozó hitel. Ez a forgóeszköz kölcsön egyik formája. Ezt a hitelt jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók és cégek, valamint mezőgazdasági őstermelők is igényelhetik. Ez a kölcsön igazából egy hitelkeret, valahol félúton a folyószámlahitel és hitelkeret között. Magába ötvözi a kettő tulajdonságait. Lényegében egy forgóeszköz céllal létrehozott hitelkeret, ami rugalmasan kezelhető az igénylés és a visszatöltés szempontjából is.

Általában akkor ajánlják ezt a lehetőséget, ha valamilyen céges anyag vagy árukészlet megfinanszírozására lenne szüksége, de arra is alkalmas, hogy a vevőnek adott fizetési haladékot tudjuk lehetővé tenni, de használható elnyert pályázatok előfinanszírozására is, hogy addig se kelljen várni, amíg a pályázatban nyert összeg megérkezik. Előnye, ha a szerződésben foglalt ideig a hitelkeret összege újra és újra felvehető, amennyiben előzőleg visszatöltésre kerül. A hitelkeret összegét a bank határozza meg.

hirdetes

Mi alapján dönt a bank, hogy mekkora a rulírozó hitel keretösszege?

A kölcsönért minden esetben írásbeli kérelmet kell benyújtani, mellékelve a kérelmet alátámasztó írásos bizonyítékokat, vagyis, hogy mi alapján kaphatjuk meg a hitelt. A bank figyelembe veszi milyen fedezettel rendelkezünk. Ez lehet a vagyontárgy, ingatlan vagy egyéb pénzügyi biztosíték. A hitelkeret nagyságának megállapításához vizsgálják a vállalkozás tevékenységét és az éves forgalmát is. A kamatokat és a jutalékokat egyedileg, adott vállalkozásra állapítják meg, nem egységesen. Vagyis vállalkozástól függően ez lehet kisebb vagy nagyobb, de banktó is függ, hiszen ezek a konstrukciók nem egységesek.

A futamidő megállapítása is hasonló módon történik, lehet éves, de egy éven túli is, ezt is az adott bank határozza meg. Ha ilyen hitel felvételén gondolkodunk cégünk vagy vállalkozásunk számára, mindenképp több hitelintézettől kérjünk ajánlatot, és nem árt, ha az elbíráláshoz szükséges dokumentumokat már jó előre beszerezzük, mert egyes bankok már online kalkulátorral is rendelkeznek, és egy előbírálat során már képet kaphatunk, hogy igényelhetjük-e ezt a konstrukciót vagy sem.

Mik ennek a hitelnek az előnyei?

A rugalmasság egy nagyon nagy előnye a rulírozó hitelnek. A keret nagysága alkalmazkodhat a vállalkozásunk igényeihez. Van lehetőség fedezet nélkül is igényelni, persze ez sok mindentől függ, de nem árt utánajárni. Emellett a pénz felvételét és visszatöltését is a vállalkozás irányítja, nincs meghatározott ideje, szabadon gazdálkodhat a hitelkeret összegével. Nagy előny lehet a versenytársakkal szemben, ha ennek segítségével nagyobb mozgásteret kapunk a hátralékok behajtását, vagy egy nagyobb árukészlet beszerzését illetően.

Az igénylés sem túl bonyolult. Mindössze egy hiteligénylő lapot kell kitöltenünk, valamint egy kiegészítő adatlapot. Mellékeljük a cégdokumentumokat, ez vállalkozási formánként változó, mire lesz szükségünk. Jó, ha tudjunk, hogy kezdő vállalkozóként nem fogjuk tudni ezt a konstrukciót igényelni, mivel legalább két év lezárt ügyévi pénzügyi beszámolóját fogják kérni. Emellett a befizetett adókról szóló igazolás is szükséges. A rulírozó hitel nagyon hasznos lehet vállalkozásunk számára, mindenképp érdeklődjünk a számlavezető bankunknál erről a lehetőségről.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása