CSOK hitel kalkulátor 2020

A CSOK hitel kalkulátor 2020-ban is elengedhetetlen, ha a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénylésében gondolkodunk. De mi is pontosan a CSOK, és mi alapján érdemes kalkulálni? Nos, a CSOK, vagyis az Családi Otthonteremtési Kedvezmény lényegében a régi szocpol utódja. Egy vissza nem térítendő támogatás új és használt ingatan vásárlásához, valamint építéshez is. Családalapítás előtt állók, és már többgyermekes családok is igényelhetik, az összege a vállalt vagy már meglévő gyermekek számától függ.

A CSOK-ot házaspárok és élettársi viszonyban élők is igénybe vehetik, azzal a különbséggel, hogy élettársi kapcsolat esetén csak akkor vehetik fel, ha már van közös gyermekük. A vállalt gyermekek esetén úgynevezett Megelőlegezett Családi Otthonteremtési Kedvezményről vagyis MCSOK-ról beszélünk. Ebben az esetben meghatározzák azt is, hogy a vállalt gyermeknek a kedvezmény igénylése után meddig kell megszületniük, illetve azt is kikötik, hogy a házaspár egyik tagjának 40 évnél fiatalabbnak kell lennie.

hirdetes

Hogyan kell használni a CSOK hitel kalkulátort?

Ha már eldöntöttük, hogy szeretnénk igénybe venni a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, előtte mindenképp érdemes kalkulálni, mekkora összegre vagyunk jogosultak. Ez attól függ, hogy új vagy használt lakásra szeretnénk költeni, illetve venni, építeni, vagy bővíteni szeretnénk. A kalkulátor a meglévő jogszabályok figyelembe vételével számol, így könnyen kideríthetjük, hogy kaphatunk-e a támogatást vagy sem. Mindegy, hogy melyik bank vagy pénzügyi oldal kalkulátorát használjuk, mert a konstrukciók minden banknál egységesek.

A kalkulátor több paramétert is kérdezni fog. Először azt kell kiválasztanunk, hogy mire is akarjuk igényelni a támogatást, általánosságban nem tudunk kalkulálni. Konkrétan ki kell választanunk, hogy mi a célunk. Ezután be kell jelölnünk a párkapcsolati státuszunkat, valamint hogy van-e már gyerkőcünk. Az vállalni kívánt gyermekek számát is itt tudjuk megadni. A kalkulátor egy eseteges adótartozás meglétére és a TB jogosultságunkra is rákérdez. Attól függően mi a célunk, kapunk még kérdéseket a meglévő vagy a tervezett ingatlan méretéről és értékéről.

El lehet veszíteni a meglévő CSOK támogatást?

Vannak olyan esetek, amik ha bekövetkeznek, elveszíthetjük a megkapott kedvezményt, és vissza kell fizetünk, ráadásul késedelmi kamatot is fel fognak számolni. Erre hozzávetőleg 60 napunk van, de lehetnek módosító körülmények. A visszafizetésre akkor került sor, ha a vállalt gyermek száma csak részben vagy egyáltalán nem teljesül. Válás esetén is számolnunk kell ezzel a gyermekelhelyezés függvényében. Ugyanez a helyzet, ha az ingatlan, amire igényeltük a támogatást eladásra kerül, vagy vállalkozás céljából használjuk.

Azt is jó, ha tudjunk, hogy nem minden esetben veszítjük el a támogatást a gyermekek elköltözésével. Ha például továbbtanulás, munkavállalás vagy nagykorúsága után máshová költözik. Változhatnak a körülmények, ha az egyik házastárs elhalálozik vagy munkaképtelenné válik. Ilyenkor az állam felfüggesztheti a visszafizetést, de akár meg is szüntetheti. Ha CSOK hitel kalkulátor 2020-as verziójával ki is kalkuláltuk a megkapható támogatás összegét, mindenképp nézzünk után, hogy a megkötéskor és évekkel később is milyen feltételeknek kell megfelelnünk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása