Újabb csúcs az euró árfolyamában, itt az újabb mélypont!

Az euró árfolyam alakulása egyre csak fokozódik a tegnap óta tartó folyamatos erősödése miatt. Egy újabb kritikus pontot ért el. A rohamos infláció, az MNB kamatciklusának megállítása, a külkereskedelmi hiány és az Európai Uniós pénzek miatt kialakult politikai instabilitás együttesen olyan hatást váltott ki, amely mély pontra küldte a forintot az euróval szemben.

hirdetes

Lesz e hatása a kamatok emelkedésében?

Hogy hogyan lehet megfékezni azt, hogy a forint továbbra se gyengüljön többféle szempontot kell figyelembe venni. Az viszont még mindig biztos, hogy az MNB a gyengülés ellenére sem fogja a 13%-os betéti trendjén változtatni, mint ahogyan azt két hete is már jelezte. A Monetáris Tanács legközelebb október 25-én fog ülésezni viszont ebben az esetben sem lehet arra számítani, hogy a kamatokat emelné hiszen az MNB határozottan elkötelezett a kamatemelések lezárása mellett.

Euró árfolyam változása

A mai napon az euró árfolyamának nyitó értéke elérte a 432,443ft-ot minimális emelkedés volt érezhető a forint gyengülésében egészen 9:23 percig, amikor is elérte a 433,476ft-ot. Ezután pedig lassan, de biztosan elkezdett erősödő tendenciát mutatni az euró árfolyamával szemben. A 430,425ft-ot délután 14:21 perckor érte el. Ez a változás az euró-dollár árfolyamának köszönhető, ha ideiglenesen is de erősödött a forint az euró árfolyamával szemben.

Ezután alig 20 perc leforgása alatt ugrásszerűen erősödni kezdett az euró árfolyama mintegy 434,110ft-ra. Ezzel ismételten elérte az eddigi legnagyobb történelmi maximumot felülírva a tegnapi értéket, amely 432,259ft volt. A cikk írásakor, azaz 15:33 perckor már csökkeni kezdett így 432,261ft-os áron alakult az euró árfolyama.

Az erősödés oka az euró árfolyamával szemben

Térjünk picit vissza arra az eseményre, amikor is a forint, ha nem is tartósan, de erősödést mutatott az euró árfolyamával szemben. A forint erősödése mögött nagyon úgy tűnik, hogy most nemzetközi folyamatok állhatnak. Ez fellélegzést hozott most a nemzetközik devizák számára is példa erre, hogy a lengyel zloty is erősödött.

A forint próbál erősödni, viszont az euró árfolyama rendíthetetlenül tartja a szintjét kisebb nagyobb váltakozásokkal. Egyenlőre úgy tűnik továbbra is hogy az euró árfolyama továbbra is erősödni látszik. Ezzel elmondható az, hogy a 2022-es év nem éppen kedvező a magyar deviza számára és lassan már a török lírát is lehagyja a listában.

Árfolyam hullám hatások

Az euró árfolyamának változása mellett az angol font is igen jelentős változást mutatott. Hihetetlen szintet tört át elérte az 502,3ft-os határt. A dollár továbbra sem lépte át a 450ft-os határt de folyamatosan ”kacérkodik” vele, viszont az euró árfolyamával szemben 1%-ot emelkedett.

Ha tovább romlik a helyzet…

A folyamatosan ingázó forint helyzete az euró árfolyamával szemben nem sok jót ígér a magyar gazdaságra nézve. Itt nem csak az élelmiszeripart érintheti, hanem a termelőket is főként a hazai gyümölcs termelőket. Az egyre növekvő infláció okozta hatások megmutatkoznak az energiaellátásban, valamint abban, hogy a kereslet nem tudja majd felvenni a versenyt a kínálattal szemben. És sajnos arról is beszélhetünk majd a jövőben, hogy az euró árfolyama el fogja érni az 500ft-os lélekhatárt is.

Mi várható?

A ma reggeli adatokhoz képest ismételten elmondható, hogy még mindig nem találja a helyét a forint a devizapiacon. Az euró árfolyamának erősödése igen látványos. Ha továbbra is így folytatódik az elmúlt napok piaci tendenciája, elképzelhető hogy újabb történelmi maximumot léphet át az euró árfolyama.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása