Meglepő fordulat az euró árfolyamában

Az elmúlt napok eseményei igencsak megrázták az euró árfolyamát és egy ideig úgy nézett ki, hogy folyamatosan erősödik hiszen újabbnál újabb történelmi maximumot lépet át két nap alatt. A reggeli órákban már várható volt egy érdekes fordulat, hiszen az MNB rendkívüli háttérbeszélgetést tartott. Ekkor már számíthattunk arra, hogy a jegybank egy újabb döntést hozott. Nem meglepő, hiszen az elmúlt napok forintgyengülése miatt folyamatosan kényszerben van.

hirdetes

Stagnál az euró árfolyama? itt az újabb fordulat!

A hajnali adatok szerint 427,825ft-ról indult az euró árfolyama. Ezt a szintet kisebb változásokkal tartotta is egészen 9:49 percig amikor hirtelen elkezdett gyengülni az euró árfolyama 416,439ft-ra. Jelen állás szerint, azaz 13:12 perckor 416,447ft-ot ér most 1 euró. Ez 2,87%-os gyengülést jelent az euró árfolyamának.

Mi mozgatta meg?

Már korábban utaltam rá, hogy az MNB rendkívüli háttérbeszélgetést tartott. Habár nem volt zökkenőmentes a közvetítés még is egy igen fontos információt tudhatunk meg belőle, amely jelentősen megmozgatta a forint árfolyamát. Óriásit erősödött az euróval és a dollárral szemben is miután az MNB alelnöke Virág Barnabás lényegében bejelentette, hogy a jegybank kész bármilyen eszközt bevetni.

Látták, hogy az elmúlt két hét devizapiaci trendje veszélyezteti a középtávú inflációs kilátásokat. Tisztában voltak vele, hogy piaci stabilitás nélkül nem lehet árstabilitás sem. Ennek érdekében a jegybank egynapos gyorstrendeket ír ki 18%-os kamattal ma és az elkövetkezendő napokban is. Az alapkamat emelése továbbra sem jöhet szóba mivel az inflációs kép a friss inflációs adattal nem változott. A gazdasági környezet változását folyamatosan vizsgálja továbbra is a jegybank.

A 25%-ra emelt kamatfolyosó felső határa arra utal, hogy a háborús közeg váratlan prémiumsokkjaira való reagálás gyors és rugalmas lehet – tette hozzá Virág Barnabás. Az egynapos betéti trend minden nap meghirdetésre kerül egészen addig amíg a devizapiacon a forint elleni pozíciók nem normalizálódnak. Hogy meddig fog tartani ez a trend, nos azt a következő napok fogják majd eldönteni.

Gyengült az euró árfolyama, más devizák is fellélegezhetnek!

Nem csak a forint devizájával szemben gyengült az euró árfolyama, hanem más főbb devizákánál is érezhető ez a változás. A svájci frankkal szemben 0,22%-ot gyengült így mos 0,97 az értéke, a dollárral 0,61%-ot romlott, ami 0,971-et jelent most tehát még az egydolláros értéket sem éri el, a japán jennel szemben 0,19%-ot esett vissza, vagyis 1 euró most 143,589-et ér.

Lesz-e folytatás?

A hatalmas szárnyalást követően most úgy tűnik stabilnak mondható a forint árfolyama az euró árfolyamával szemben. A bevezetett intézkedéseknek fontos jelentősége volt ezzel is megállítva a gyengülő forintot. Mind a magyar gazdaságra mind pedig a világgazdaságra hatással voltak az események. Ahhoz kétség sem fér, hogy a jelenlegi helyzet stagnálását nem tudjuk 100%-osan megmondani hiszen váratlan események mindig is voltak és lesznek.

Parragh László az MKIK elnöke szerint az MNB mai váratlan bejelentése a hitelpiac kiszáradását, a beruházások visszaesését, vállalatok ezreinek csődjét és a munkanélküliség növekedését fogja elhozni. Valóban igaz, hogy a jegybank a legutóbbi kamatemelése után azt mondta, hogy nem emeli tovább a kamatot ma mégis ennek az ellenkezőjét tette, vagyis drasztikusan megemelte a kamatot. Ez a lépés jelentős hatással volt az euró árfolyamának gyengülésére ezzel erősítve a forint devizáját.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása