Egekben az Euro árfolyam, vajon mi okozhatja a folyamatos forint romlást?

Az Euro árfolyamának változása meghatározó szerepet játszik a gazdasági helyzet alakulására. Az Euró emelkedett és a forint gyengült, tegnap elérte (2022.10.11.) a történelmi mélypontot, azaz 429,99-es értéket. Ezzel egyfajta inflációt indított el Magyarországon ugyanis a fogyasztói árak emelkedtek.

Mai Euro árfolyam - 430
Mai Euro árfolyam – 430

Milyen szerepe van az Euró árfolyamnak?

Az Euró árfolyamának fontos szerepe van hiszen árstabilitási és növekedési vonatkozásai vannak. Ha például 1 euróért több forintot kapunk a lakosság olcsóbban vásárolhat termékeket ennek következmény az, hogy az importárak csökkenek.

hirdetes

Az Euró árfolyama továbbra is erősödik

A hajnali órákban még megfigyelhető volt, hogy az euró árfolyama elérte a 429,88ft-os értéket a nyitó 429,625ft-os értékről, majd nem sokkal 7 óra után a 429,04ft-ra csökkent. Igen változó ez a görbe bár csak minimálisan érezhető. A leglátványosabb emelkedést a délutáni órákban érte el 15:22-perckor a 432,15ft-ot.
Az Euró középárfolyama tehát erősödik a forinttal szemben és így jelenleg 432,08ft. Az előző napi záró értékhez képest (429,42ft) 0,62%-ot emelkedett. Elmondható, hogy a forint soha nem volt még ilyen gyenge az euróval szemben.

Az utóbbi időben megfigyelhető volt, hogy szinte naponta dönt új mélypontot a forint az euróval szemben. Valójában ez az állapot két hete megfigyelhető mióta az MNB bejelentette a kamatemelések leállítását. Ez azért is fontos, mert a folyamatos kamatemeléseknek köszönhetően a gazdaság lassult ez az egyik fő oka annak, hogy a forint rohamosan gyengülni kezdett.

Euró árfolyam változásának okai

A háború, a megszorítások és a világgazdasági helyzet hatásai érezhetőek az euró árfolyamának változásában még is az mondható el, hogy egyedül a régióban a forint gyengült jelentős mértékben és a statisztikák és előrejelzések szerint az euró árfolyama tovább erősödhet elérheti akár az 500ft-os értéket is. A különböző országok valutái is változnak folyamatosan mégis a leglátványosabb az euró forint viszonya.
Nem tudják pontosan mi az, ami fordítana a folyamatos euró árfolyam erősödét illetően. Legfeljebb már csak az uniós forrásokról való megállapodásokban bízhatunk. Ezt azért nehéz elképzelni, hogy egyik napról a másikra hirtelen meg kötik a brüsszeli alkut.

Euró árfolyam hatásai

Az infláció mértéke egyre csak növekszik legfőképpen az európai országokban. Például a gázárak folyamatos emelkedésére, a kereskedelmi árak növekedésére és az ingatlanpiaci árak növekedésére. A kereslet a kínálathoz képest alacsonnyá válik és nem tudnak a folyamatosan erősödő euró árfolyammal szemben lépést tartani.
Az ukrán háború kitörése óta nem tér magához a forint és ezért erősödik folyamatosan az euró. Persze ennek több tényezője is van.

Melynek okai:

• a devizatartalék jelentős lecsökkenése (külkereskedelmi mérleg deficitje mutatkozik),
• az európai energiaellátási kockázatok jelenléte,
• a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat,
• háborús hatások
• magas infláció
• dollár erősödése
• a bizalom fogyatkozása (a multicégek kiviszik a pénzt osztalék formájában)

Az árfolyam folyamatos változásban van melyet a kereslet és kínálat mennyisége határoz meg. Ezeket a gazdasági tényezőket befolyásolja a különféle hazai és világpiaci tényezők. A forint nem csak az euróhoz képest gyengült, hanem a főbb devizákkal szemben is (dollár árfolyama a hajnali órákban majdnem elérte 444ft-os árat). Az euró árfolyama 2008.07.20-án érte el a történelmi mélypontot, vagyis a 227,57ft-ot, a mai nap viszont elérte a történelmi maximumot a 432,259ft-os árat.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása