Gyengült az euró árfolyam, szárnyal a forint!

Az elmúlt héten váratlan fordulatokon ment keresztül az euró árfolyama. Tanúi lehettünk annak, hogy egymás után két nap is történelmi maximum értéket ütött meg. A forint továbbra is szárnyal az MNB döntésének köszönhetően, viszont ez drága mulatságnak tűnik.

hirdetes

Fő az óvatosság!

Az tény, hogy a hazai devizát a válságok taszították sorozatosan a szakadék szélére. Ilyenkor szinte lehetetlennek tűnik a hazai gazdaságpolitika. Az adatok szerint éves szinten 5%-ot esett a forint értéke az elmúlt időszakban. A 400ft feletti árfolyammal, mondhatni nehéz helyzetbe került a forint és idén az egyik legtöbbet gyengülő deviza volt.

Ha megnézzük a Covid válság idején, valamint a háború kitörését követően a régiós devizákat, igen szépen tartották a szintet. A forint fő gyengülésének az oka az volt, hogy a jegybank extrém alacsonyan tartotta a kamatot, hogy növekedési előnyre tegyen szert, ezzel a lépésével viszont folyamatos nyomás alatt tartotta a forintot és így erősödött egyre jobban az euró árfolyama. A válságokat követően a néhány százalékos éves gyengülés azonban megtöbbszöröződött.

A forint rendre a szakadék széléről vágott neki az összes krízisnek. Ebben az időszakban lépni kellett és a stabilitás megőrzéséhez nem maradt más lépés csak az, hogy a kamatszintet megemelte az MNB. Szinte az utolsó pillanatban döbbent rá arra, hogy ha később lép közbe, akkor már nem biztos, hogy a lépése hatással lett volna az árfolyam alakulására.

Eközben az euró árfolyama….

Az elmúlt napok EUR/HUF grafikonjai 4 órás intervallumokra vetítve igen érdekesen nézett ki. Láthattuk hol gyengült hol erősödött az euró árfolyama, de inkább csak erősödött nagyon ritka volt az a pillanat mikor úgy látszott végre fellélegezhetünk. Jelen állás szerint mondhatni tartja a szintjét, 1-2 ft-os eltérésekkel. 16:22-kor az euró árfolyama 412,896 ft. Ez azt mutatja, hogy stagnál az euró árfolyama, de még is jelentősen gyengült az elmúlt időszakhoz képest. 1,28%-ot esett vissza.

Nézzük meg a főbb devizákkal szembeni alakulását az euró árfolyamának. A svájci frank igen változékony skálán mozog a mai napon. Jelenleg 0,09%-ot gyengült az euró árfolyama így 0,976 az értéke. A dollárral szemben folyamatos erősödést mutatott (0,83%), 0,979 az euró árfolyama. Ugyan ez elmondható, hogy az euró/font devizája is hasonlóképpen alakult. Erősödött az euró árfolyama 1,14%-ot, így 1,162 az euró árfolyama és úgy tűnik lassan, de fokozatosan emelkedik továbbra is. A japán jen devizájával szemben is sikeres volt a mai nap, 0,81%-ot erősödött ezzel az euró árfolyama jelenleg 145,805.

Folyamatosan lefelé tart az euró árfolyama

A cikk írásának közben folyamatosan gyengül az euró árfolyama a forint devizájával szemben. Lassan a 410ft-hoz közelít ezzel 1,3%-os gyengülést mutatva. Szinte egész nap fokozatosan gyengült az euró árfolyama és úgy néz ki ez a gyengülés tovább folytatódik. A dollár most 420,550ft-nál jár míg az angol font 480,530ft.
A mai nyitó árhoz képest jelentősnek mondható az euró árfolyamának továbbra is tartó gyengülése. 416,701ft-ról indult és már lassan ott tartunk, hogy el fogja érni a 410ft-os határt. Ez még koránt sem mondható igazán történelmi minimumnak hiszen attól még igen messze jár az euró árfolyama (2008.07.20.-án 227,57ft volt az euró árfolyama).

Az, hogy a továbbiakban tartós marad e a lassú, de folyamatos forint erősödés azt az elkövetkezendő napok fogják megmutatni igazán. Egy biztos, az euró árfolyam gyengült az MNB intézkedésének köszönhetően, ezzel megakadályozva a gazdasági instabilitás növekedését.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása