Rákapcsolt a forint, tovább gyengült az euró árfolyama

Ma reggelre 2022.10.20., ha minimálisan is de tovább gyengült az euró árfolyama a forint devizájával szemben. Úgy tűnik, hogy lassan kezd belassulni az utóbbi napokban látott forint erősödése. A jegybank alelnöke már jelezte tegnap, hogy továbbra sem változtatnak a 18%-os irányadó kamaton. Előreláthatólag nem tudjuk azt, hogy meddig tart a múlthéten bejelentett óriási kamatszint.

hirdetes

Lehet még jelentős változás az euró árfolyamában a forinttal szemben?

A reggeli órákban az euró árfolyama 413,5ft körül járt, csak minimálisan változott a szerda esti adathoz képest. Virág Barnabás, az MNB alelnöke tegnap a Portfolio Budapest Economic Fórumon tett bejelentése azért is érdekes, mert még múlthét pénteken arról beszélt, hogy előreláthatólag csak néhány napig fog tartani a megemelt kamatszint. Jövőhéten kedden, azaz október 25.-én lesz a Monetáris Tanács kamatdöntő ülése. A reggeli adatok szerint a forint a dollárral szemben 422,6-nál járt, míg az angol font 474,15-nél.

Euró árfolyam más devizákkal

Ha a főbb devizákat nézzük, jelen állás szerint csak a forinttal szemben gyengült. 13:13 perckor 411,372ft, ami 0,53%-os gyengülést jelent az euró árfolyam számára. A svájci frank 0,9841, ami 0,13%-os erősödést jelent, az euró/dollár árfolyam 0,982 (0,55%-os erősödés), az angol font 0,8742 és a japán jen 146,999, ami 0,34%-os erősödést jelent az euró számára.

Hogyan tovább?

A statisztikák és az előrejelzések szerint, előbb utóbb eléri a mágikus 410ft-os határt az euró árfolyama. A forint erősödése miatt keletkezett problémák fontosságát átérzi a jegybank. Ez a lépés, ugyanis bizonyos cégek számára jelentősen megváltozott gazdasági környezetet teremtett. Sok vállalat esetében, akik exportálással foglalkoznak, rövid távú jövedelmezőségi problémákat is okozhat ez a hirtelen megemelt kamat, viszont, ha belegondolunk a forint erősödése hatással van az infláció csökkenésére.

Az infláció az elmúlt évben nagyjából 10%-os szinten volt Magyarországon. Ez már eleve fenyegetőnek tűnt a hazai gazdaságra nézve és előbb utóbb intézkedéseket kellett hozni, hogy leszorítsák az ár növekedés ütemét, mert később ez nehezebb lett volna helyre hozni és nagyobb áldozattal járt volna. Ebben a helyzetben, már kevés lett volna a szűk sávos árfolyamrendszer.

Mindaddig, amig a jelenlegi sáv széleit el nem éri a forint árfolyama az új rendszerben, addig az MNB közvetlenül nem kívánja befolyásolni. A sávszélesítést követő erőteljes forint felértékelődés is azt mutatja, hogy a hazai valuta alulértékelt volt. Bármennyire is tragikusnak tűnik a vállalkozások számára a jelenlegi lépés, egy biztos, hogy ez az állapot csak átmenetileg lesz majd jelen. Az árstabilitás tartósan javíthatja a vállalkozások hitelhez való jutási esélyeit és ezzel csökkenhetnek a reálkamat költségek is.

A szakadék széléről ismét a csúcson

Alig egy héttel ezelőtt az euró árfolyama igen erős volt és sokan azt jósolták, hogy akár eléri az 500ft-os határt is, ha ilyen ütemben halad. Totális összeomlás előtt állt a forint és szinte az utolsó pillanatban mentették a meg a legnagyobb bajtól. 14:48-perckor már 411,907 volt az euró árfolyama. Nagyon közelít a 410-es értékhez, de mégis úgy tűnik, hogy stagnál.

Hogy meddig marad ez az állapot? Nos, amíg az MNB számításba vesz minden gazdasági és környezeti tényezőt, az átmeneti intézkedése szinten tartja majd a forint devizáját. Elmondható, hogy az euró árfolyama továbbra is minimális mozgásban marad és nem várható előreláthatólag a hirtelen erősödése.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása