Nagy fordulat, ismét gyengült az euró árfolyama

Közel 4 hete tart, hogy újabbnál újabb változásokon megy keresztül az euró árfolyama. Tegnap délelőtt még úgy tűnt, hogy a magyar valuta búcsút inthet a csütörtökön tartott 407ft-os szintnek. Az euró dollár árfolyamának változása (gyengült a dollár) nagyot lendített a forinton olyan szinten, hogy az euró ellenében 8 a dollárral szemben pedig 13 egységgel ment lejjebb az árfolyama 1 napon belül. Így a tegnap estét végül a 408ft-os szinten zárta az euró árfolyama.

Kicsi a bors, de erős!

Miután a tegnap késő esti órákban a dollár ismét veszített az értékéből a forint ismételten új erőre kapott. A tegnapi csúcsa így a 406,43ft volt. Szeptember vége óta nem volt ennyire erős, mint most az euróval szemben. Ugyan így sikert aratott a dollárral szemben is elért 416ft alá. Egyértelműen megállapítható, hogy a hihetetlen erősödést az euró dollár árfolyam keresztmozgásához köthető.

hirdetes

Euró árfolyam adatok ma

A kezdő nyitó euró árfolyam a mai napon 407,691ft-tal indult nagyjából a cikk írásának időpontjában is tartja ezt a szintet folyamatosan. Ez 0,23%-os gyengülést jelent az euró devizájának. A svájci frankkal, valamint a dollárral szemben némi erősödés észlelhető az euró árfolyamában. Jelenleg 0,983 frank (ez 0,15%-os erősödést mutat) valamint dollárban átszámolva most 0,985 (0,75%-os erősödés) az euró árfolyama. Az angol font euró árfolyam 0,18%-os gyengülést mutat 1,145. Az euró/ japán jen árfolyama 145.62 (0,9%-os gyengülés).

Stagnál az euró árfolyam, eközben itthon…

A mai kormányinfón 3 új intézkedést jelentettek be melynek igencsak köze van ahhoz, hogy jelenleg az euró árfolyama stagnált. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Gulyás Gergely miniszterelnök 3 új programot jelentett be. Az első, hogy a kamat stoppot kiterjesztik a kkv hitelekre is, a második, hogy meghosszabbítják a Széchenyi hitelkártya programot és végül a harmadik pedig a gyármentő programja a kormánynak.

A fix kamatozású hiteleket nem fogja érinteni a mostani intézkedés nagyjából 60 ezerre tehető azok száma, akikre vonatkozik. A forgóeszköz és beruházási hitelek fognak ez alá tartozni. Ezt az intézkedést november 15-től vezetik majd be és a jövő év július 1-ig lesz majd érvényben.

A Széchenyi kártya programja továbbra is folytatódik. 3,5%-ról 5%-ra emelik meg a kamatot fixen 2023.január 1-től. A gyármentő program pedig azt a célt fogja szolgálni, hogy továbbra is fenn tudják tartani azokat a vállalatokat és cégeket melyek munkahelyet biztosítanak az emberek számára.

Infláció? vagy mégsem?

A kormány az intézkedéseivel, valamint az, hogy az MNB beleavatkozott abba, hogy a forint stagnáljon az euró árfolyama ne emelkedjen tovább a további inflációs növekedés megakadályozása miatt történt. Így is beszélhetünk inflációról, de nem mindegy milyen mértékről. Megvan az esély rá, hogy a jelenlegi rátát lefelezzük. Igaz még bármi előfordulhat és bizony emelkedhet is az infláció mértéke, de egy biztos az intézkedéseknek köszönhetően bármennyire is nehéz most a jelenlegi helyzet jövőre ez csökkenhet.

Az MNB teljes erővel harcol az inflációval a magas kamatok bevezetésével. A kormány szintén harcol a különféle intézkedésekkel (ár stop az üzemanyagon, rezsin és egyes élelmiszereken például). Az ársapkát addig fogják fenntartani amíg el nem érik azt, hogy az inflációs ráta le nem csökkeni a jelenlegi értékének a felére. Mindig mérlegelni fogják a jelenlegi helyzetet és ennek megfelelően fogják korrigálni vagy megszüntetni a bevezetett eszközöket. Egyenlőre tehát úgy tűnik nem várható jelentősebb változás továbbra sem az euró árfolyamában az intézkedéseknek köszönhetően.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása