Tízezrek kerülnek KHR listára a személyi kölcsönük miatt

A magyarok többsége a lakáshitelek mellé igen sok személyi kölcsönt is felvesznek. Azonban sokszor elszámítják magukat és a lakáshiteleket ugyan fizetik, de a személyi kölcsönök határidőre történő kifizetése sokszor elmarad. Az elmúlt években már szinte minden vásárláshoz vagy nyaraláshoz személyi kölcsönt vettek fel, amelyek első percben jó megoldásnak bizonyulnak, de később kiderül, hogy még a 20 000 Forint körüli törlesztőrészlet kifizetése is nehézségekbe ütközhet.

Az MNB friss adatai szerint 2019. év második negyedévében 218 milliárd forintot tett ki a piaci kamatozású és 16,6 milliárd forintot a támogatott lakáshitel állomány.

hirdetes

Mennyi személyi hitelt vettünk fel?

Szintén 2019. második negyedévi adatok szerint a magyar lakosság 147,7 milliárd forint személyi hitelt vett fel, így év eleje óta ez már összesen 270 milliárd forint körüli összeg. Láthatjuk, hogy nincsen megállás. Ma már lassan nincs is olyan magyar család, aki ne rendelkeznek személyi hitellel. Ez a hiteltípus nagyon kelendő, hiszen a lakáshitelekhez képest sokkal egyszerűbben lehet hozzájutni.

Itt viszont azzal is számolni kell, hogy sokkal többe kerül, hiszen a bankok által kínált kamatok is sokkal magasabbak. A személyi hiteleknél nem kérnek fedezetként ingatlant, sőt sokszor a kezessel sem kell bajlódni. Ma már nagyon nehéz kezest találni, hiszen sokan félnek attól, hogy a főadós helyett kifizessenek több millió forintot. Általában a kezesek a családtagok közül kerülnek ki, akik megbíznak egymásban. Barátok, közeli ismerősök már nem igazán vállalnak kezességet egy-egy hitelügyletnél.

Mi a helyzet a hitelek visszafizetésével?

A késedelmes hiteleket nézve a mennyiség csökkenésnek indult, de ez annak is betudható, hogy már nagyon sok nem fizetett hitel került át a követeléskezelőkhöz. Ha megnézzük a 31-90 napos és a 90-365 napos csúszásban lévő hiteleket, akkor elkeserítő a helyzet.

Ezeknek a csúszásoknak a száma folyamatosan növekszik és 1,5 év alatt a két és félszeresére nőtt a számuk. A csúszásban lévő hitelek értéke ma már eléri a 18 milliárd forintot. Átlagosan ez mintegy 10 000 személyi hiteligénylőt érint. Tehát ennyi igénylő már több mint egy hónap csúszásban van a hitelek törlesztésében.

Mi a helyzet a többi hitellel?

A folyószámlahitelek és a kártyahitelek törlesztésével szintén csúszásba került a lakosság. Itt is elmondható, hogy az 1 éven túli csúszások csökkennek, de nem azért, mert kiegyenlítésre kerülnek, hanem vagy eladják a tartozást a bankok, vagy leírják. A 31-365 nap közötti csúszások már elérték a kétéves csúcsot. Azok is csúszásban vannak, akik a karácsonyi ajándékok megvásárlását fedezik ilyen módon. Összesen mintegy 42 000 folyószámlahitelt tartanak nyilván a bankok ebből 20-25 000 a kártyahitel, míg 3 000 az áruhitel. Itt minimum egy hónapos késések vannak a visszafizetéseknél.

Vannak precíz törlesztők is

A lakáshitel és az autóhitel a lakosság körében a legnépszerűbb, ha a törlesztésről van szó. Nagy valószínűséggel az ügyfelek is érzik, hogy ha ezt nem fizetik a bankoknak akkor nagy bajba kerülhetnek. A piaci alapú lakáshitelek esetében 31 és 90 nap közötti, valamint a 91 és 365 nap közötti késedelem fokozatosan csökken. Az állam által támogatott lakáshitelek esetében a 31 és 90 napos késedelmek visszafizetése folyamatos.

Jelenleg a babaváró kölcsön az amit a legtöbben igényelnek

Júliusban jelentették be az új családtámogatási program keretében elinduló babaváró kölcsönt, amely bármire felhasználható. Ennek köszönhetően a lakosság újra belelendült a hitelfelvételekbe és most ezen a téren várható eladósodás. Nagyon sok banknál már online igénylés lehetőségével is gyorsítják a hitelfelvételt, amelynek köszönhetően a hitelfelvételi kedv nem csökken.

Éves szintet nézve mintegy 8 százalékkal megnőtt a kihelyezett lakossági hitelállomány. Ez uniós szinten is nagyon magas. Utoljára a válság előtt volt ekkora az érdeklődés. A bővülés a lakáshitelek esetében mintegy 20, fogyasztási hiteleknél mintegy 36 százalékos volt év eleje óta. babaváró támogatást már 54 milliárd forint értékben vettek fel a családok a harmadik negyedévben, ez több mint 5000 családot érint.

A júniusi kihelyezés csökkenés után a júliusi kihelyezés már 180 milliárd forintot tett ki. Az állami támogatás olyan családokat is a hitelfelvétel felé vonz, akiknek nem is lenne rá igazán szükségük mert önerőből is meg tudnák oldani, akár banki finanszírozás nélkül is. Nagyon sokan fixálják a hiteleiket, így a hosszabb kamatfixálású kölcsönök aránya nő az összes hitelfelvétel között. Általában az ügyfelek a 10 éves kamatperiódus mellett teszik le a voksukat.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása