Személyi kölcsönt venne fel? Ezek a feltételei

A személyi kölcsönöknél egy igen meghatározó szerepet játszanak a rájuk kiszabott kritériumok. Ezért érdemes ezekkel tisztában lenni, mielőtt belevágunk az igénylési folyamatba.

Fontos, hogy minden egyes kondíciónak eleget kell tenni, melyek olykor eléggé összetettek is lehetnek, mint például a fizetőképesség felmérése.

hirdetes

Amennyiben a bankok által megszabott feltételeknek nem tud az ember megfelelni, úgy másfajta pénzfelvételi opciót kell keresnie.

Vegyük hát szemügyre, mik is pontosan ezek a bizonyos elvárások.

Mit is foglal pontosan magában az a szó, hogy személyi kölcsön?

Manapság a paletta a kölcsönök terén nagyon színessé vált. A kölcsön típusa függ a biztonság nagyságától, a futamidőtől, és természetesen az összeg pontos nagyságától is.

A személyi kölcsön szöges ellentétben áll a valós kölcsönnel, melyet telekadósság, valamilyen ingó vagy ingatlan tárgy fedezésére vesz fel az illető.

A személyi kölcsönt akár egy fedezetlen banki kölcsönhöz is hasonlíthatjuk, melynek maximum igényelhető összegét a kiválasztott bank, vagy pénzintézet határozza meg, melyet a fizetőképesség felmérése után mérlegel.

Fontos megjegyezni, hogy a személyi kölcsön bármilyen célra felhasználható, de ha az ügyfél nem képes fizetni a törlesztőrészletet, akkor a bankkártyájára érkező bevételeit, ajándékait, és bármi egyebét, a hitelező szervek automatikusan levonhatják.

Ezek a legelterjedtebb és leggyakrabban felvett személyi kölcsönök

Egyszerű személyi kölcsön: Ez a fajta kölcsön az egyik leggyakrabban igényelt típus. Itt egy fedezetlen banki kölcsönről van szó, melyet a bank egy jóindulatú bizalom árán nyújt az adott személyeknek. Egy nagyobb összegű igénylés esetén viszont a pénzintézet megkövetelheti a több éves nála eltöltött időt azért, hogy az illető kiadásaival és pénzügyi helyzetével már tisztában lehessen.

Megerősített kölcsön: Ennél a kölcsönnél a hitelező szerv már csak a fizetőképesség felmérése után bocsájt ki pénzt az igénylő részére. Megkövetel egy fajta biztosítékot, mely fedezetet nyújt a kölcsön adott összegre. A kölcsönt felvevő személynek ingó vagy ingatlan tárgyat kell a bankra átruháznia, melyet egyfajta jelzálogként is tekinthetünk. Ez az összegtől eltérően lehet bicikli, autó vagy akár egy lakóház is.

Fedezett kölcsön: Végezetül pedig a kölcsönök erről a módozatáról szeretnék egy kicsit részletesebben beszélni. A fedezett személyi kölcsön a bank szempontjából mondhatni a legbiztonságosabb. Itt a jelzálogot az ügyfél saját ingatlanjára teszi, melyet legrosszabb esetben a pénzintézet elárverezhet, ha az összeg visszafizetésére többszöri felszólítás után sem kerül sor.

Extra futamidő is létezik a személyi kölcsönöknél is

Ebben az esetben futamidő is jóval hosszabb időre szól, ha például egy átlagot kéne mondani, akkor úgy 25 év körül mozog, az az idő melyet a bank enged ügyfeleinek a kölcsön jóvátételére.

Ez persze nem jelenti azt, hogy 25 évig, minden egyes hónapban a megszabott pénzmennyiséget kell átutalni. Minimum korlát persze adott, de ha az ügyfél pénzügyi helyzete lehetővé teszi, akkor a kölcsön akármikor visszafizethető a bank beleegyezése után esetleg egy összegben is.

A felhasználási cél hátterében pedig elsősorban felújítás vagy modernizálás állhat.

Ezeknek a kritériumoknak kell megfelelni 2019-ben, ha egy személyi kölcsön felvétele a cél

A felnőtt kor betöltése: Az alapfeltételek közé sorolható, hogy a kölcsönt igénylő személy nagykorú legyen, vagyis a 18. életév betöltése kötelező. Sőt, léteznek olyan pénzintézetek is ahol a korhatárt még pár évvel feljebb csúsztatják, bár ez nem szokványos.

Legfontosabb feltételek a kölcsönnél

Rendszeres bevétel: Egy fontos kritérium, mely a fizetőképességhez tartozik, és mellyel a kölcsön visszafizethetővé válik az a rendszeres bevétel. A banknak ez egy fontos feltétel, hiszen egy szabályos, illetve rendszeres kereset mellett a kölcsönt felvevő személy megbízhatóbbá válik, így annak kockázata azonnal lecsökken, hogy a felvett összeg netán nem kerül majd visszatérítésre.

Magyarországi lakhely: A kölcsön csak abban az esetben igényelhető, ha a személy egy állandó lakhellyel rendelkezik Magyarországon. Amennyiben a lakhely ideiglenes, vagy más országban van bejelentve, akkor az üzlet nem jöhet létre.

Ebben az esetben az állandó lakhely országában lévő pénzintézeteket érdemes felkeresni, hiszen az Európai Unió országaiban ugyanolyan jogokkal rendelkezik minden ember, így nem utasíthatják el a személyi kölcsön igénylését, feltéve, hogy már sor került az összes többi feltétel teljesítésére.

Fizetőképesség: Nagyon nagy szerepet játszhat a fizetőképesség a személyi kölcsön sikeres felvételében. Csupán ennél az egy kritériumnál is temérdek feltételnek kell megfelelni. A kölcsönt felvenni kívánó személy anyagi hátterét a pénzintézetek kivizsgálják.

Az elsők között vizsgálják ilyenkor a folyamatban lévő nagyobb tranzakciókat, mint például hogy az ügyfélnek volt-e, vagy van-e még vissza nem térített hitele, kölcsöne más felé. Az adósságba keveredett személyeket több mint valószínű, hogy elutasítják, de akadnak olyan bankok, melyek más jellegű kölcsöneiket felajánlva, az adósságból való kiszabadulást javasolják ügyfeleiknek első körben.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása