Személyi kölcsönt a nyugdíjasok milyen feltételekkel, hogyan kaphatnak?

A nyugdíjasoknak is lehetőségük van személyi kölcsönök felvételére, ezek felhasználására. Az aktív munkavégzés után következő űr betöltése kitűnő alkalmat teremthet egy régen tervezett nyaralás, vagy álomutazás megvalósítására. Azonban, mint minden esetben, az érmének most is két oldala van. A nyugdíjasok élete, mind banki oldalról megközelítve, mind családi oldalról, több kockázatot hordoz magában, mint egy aktívan dolgozó személy esetén. Ezért szükséges mindezt a személyi kölcsönök esetén is figyelembe venni, és intézményektől függetlenül fejben kell tartani, a 70. életévet. A 70. életév az a korhatár, amikor már nem rendelkezhet az adott nyugdíjas a felvett kölcsön befizetésre váró törlesztő részletével.

Ezt, azért tartom a nyugdíjasok esetén a személyi kölcsönök legfontosabb dátumának és számának, mert ez a korhatár igényt tart arra, hogy már a nyugdíj előtti utolsó évek folyamán, megtervezze, végig gondolja a következő pár évet. Több szempontból lehet nehezebb véghezvinni egy előzetes becslést, ugyanis ebben az esetben kérdéses az illető személy egészségügyi állapota, nyugdíjának mértéke, illetve az, hogy korábbi évei alatt rendelkezett-e bármilyen jellegű megtakarítással, esetleg nyugdíj takarékszámlával.

hirdetes

A személyi kölcsönök esetén, a korábban megnevezett adatok ismeretében egyszerű a tervezhetőség, hiszen ismert a havi fix jövedelem, mely változása nem valószínűsíthető.
A nyugdíjasok esetén szükséges a bankok irányába bemutatni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiállított igazolást, mely nem lehet régebbi harminc napnál, illetve bankszámla kivonatot az utolsó három hónapról. Természetesen a KHR listás szereplés ebben az esetben is automatikus elutasítással jár.

Jogos kérdésként merülhet fel, hogy mit tehet egy 70. életévét betöltött személy. Ebben az esetben sincs minden veszve, csak be kell vonnia egy személyt ebbe a pénzügyi ügyletbe. Érdemes családon belül megkeresni, azt a személyt, aki megfelel az adott kölcsön előírásainak (jövedelem, életkor).

Azonban ez a lépés, csak akkor támogatandó, ha hosszas diskurzus előzi meg családon belül, a kockázatokról és ezek megfelelő kezeléséről.
A személyi kölcsönök ilyen formáját, körülbelül egy millió forintig (általánosságban jelenthető ki, minden intézmény más konstrukciójú csomagokkal bír) érdemes felvenni. Ezt az értékhatárt átlépő ügyletek esetén már a jelzáloghitelt érdemes igényelni, bár ez további kockázatokat hordozhat magában. Tudnunk kell, hogy az ilyen jellegű kötelezettség örökletes, így előfordulhat olyan helyzet is, amikor az örökösnek kell visszafizetnie a felvett összeget.

Továbbá, ilyen konstrukciókat általában hosszú távú visszafizetés mellett szoktak rendelkezésre bocsátani, így érdemesebb a forint alapút igénybe venni, az árfolyamkockátok elkerülése végett.
A lényeg, hogy megfelelő, szakember által nyújtott tájékoztatás nélkül, és előre tervezés hiányban ne vágjunk bele egy meggondolatlan hitelfelvételbe, hiszen senki sem él örökké és nem az adósság a legjobb örökség.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása