Pénzküldés a Venmo segítségével is jól lehet

A Venmo Magyarországon még nem annyira elterjedt fogalom, de már hazánkban is elérhető. Lényegében egy mobil applikációról van szó, amelynek a segítségével pénzt tudunk küldeni a barátaink vagy családtagjaink számára. A Venmo 2009-ben jött létre Amerikában, jelenleg hétmillió havi aktív felhasználóval rendelkezik. Hazánkban is használják már, bár még nem annyira elterjedt, mint más, mobilfizetési szolgáltatás. A Venmo egy ingyenes szolgáltatás, és bár alapértelmezett beállítás, hogy a tranzakciók nyilvánosak, ezeket ki is lehet kapcsolni.

Természetesen számos jó tulajdonsága mellett, rengeteg negatív kritikát is hallani, miszerint nem megfelelően kezelik a felhasználók személyes adatait, illetve hogy valójában nem is ingyenes. Mivel viszonylag kevés hiteles információ található a Venmoról magyarul, ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, és az általános hiedelmeket, amik visszatarthatnak minket az applikáció használatától. Aki gyakran használja a telefonján pénzügyi tranzakciókra, azoknak érdemes lesz megtudni, hogy mi is a Venmo, és hogyan működik.

hirdetes

Mi köze a Venmo-nak a PayPal-hoz?

A Venmo 2009-es megalakulása óta többször cserélt már gazdát. 2012-ben a Braintree vette meg több mint 26 millió dollárért. Ezt követően a Braintree-t felvásárolta a PayPal, így a Venmo az ő tulajdonukba került, egy 800 millió dolláros megállapodás keretében. Ez komoly lökést adott a Venmonak, hiszen a PayPal nem kezdő ezen a piacon, és több más hasonló program mellett a Venmo is a PayPal részeként komoly hátszelet kapott.

Ennek köszönhető, hogy a Venmo felhasználók már nem csak egymás között tudnak pénzt küldeni, hanem már minden olyan kereskedő, bolt és webshop is elfogadja, ahol már használják a PayPal-t, ami nem kevés együttműködő partnert jelent. A fejlődés meg is látszott a Venmo eredményein, hiszen a 2017-es évben rohamosan megugrott a Venmo felhasználók száma. A PayPal egy másik területen is óriási lendületet adott a Venmonak, mégpedig azt, hogy nekik köszönhetően minden olyan országba eljutott, ahol PayPal-t használnak, vagyis hazánkba is.

Hogyan kell használni a Venmo-t?

A Venmo használata nem túl bonyolult, iOS-n és Android-on is működik, bár az iOS használók nehezebben boldogultak vele, de elméletileg ezen is működik. Csak a telefonunkra kell letölteni az alkalmazást, és ott regisztrálni. Miután ez megtörtén a belépés/login feliratra nyomva már használhatjuk is a fiókunkat. Az első lépés, a bankkártyánk vagy a bankszámla adatainak megadása, amivel azonosítani tudjuk magunkat, hogy valóban létező személyek vagyunk. Érdemes az alapértelmezett beállításokat megváltoztatni, és az adataink nyilvánosságát korlátozni.

Erre mindig van lehetőség, de mindenképp figyeljünk rá, hogy csak azok az adataink kerüljenek nyilvánosságra, amit mi is szeretnénk, mivel az alapértelmezett beállítások alapján minden adatunk nyilvános lesz. A heti küldhető összeg 300 dollár, de ezt is megváltoztathatjuk, és egészen 3000 dollárig emelhetjük. Ez ugyan lényegesen kisebb, mint a Google Wallet 10 000 dolláros heti kerete, de még mindig magasabb összeg, mint például a Square Cash 250 dollárja. Akkora összeget állítsunk be, amekkorát szükségesnek érzünk. Bár bonyolultnak tűnhet, de a Venmo-t az egyik legkönnyebben beállítható fizetési alkalmazásnak tartják.

A Venmo szociális oldal

Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy kapcsolatba lépjünk a már platformon lévő barátokkal és családtagokkal, akik számára pénzt szeretnénk küldeni. Ezt általában a Facebookon keresztül tehetjük meg a legkönnyebben. A Venmo egy algoritmus segítségével tudja értelmezni, hogy ki barát és ki nem. Egyrészt ezt a Facebook ismerőseink listájának konvertálásával éri el, másrészt a telefonunk névjegyzékének segítségével. Ezeket az adatokat hasonlítja össze a Venmo saját felhasználói listájával.

Persze előfordulhat, hogy valaki nincs fent még a Venmo-n, mégis pénzt szeretnénk neki küldeni. Ilyen esetekben küldhetünk felkérést regisztrációra, másrészt van már lehetőség QR-kód segítségével is a pénz küldésére is. Emellett a Venmo üzenetek küldésére is alkalmas, amit a barátainkkal tehetünk meg, vagyis a felhasználók között nem csak a pénzküldési interakció létezik. Ezt a funkciót azonban sokan kifogásolták, mivel biztonsági szempontból kifogásolható az a közösségi platform építése. De valóban veszélyes is?

Mennyire biztonságos a Venmo?

Az elmúlt években többször érte az a vád a Venmo-t, hogy nem megfelelően, sőt, semennyire nem kezeli diszktéren a felhasználói adatait. Ennek az az oka, hogy ha nem állítja be valaki az adatai titkosítását, akkor könnyen hozzáférhetőek lesznek, és így bárki megnézheti a pénzküldési előzmények mellett a felhasználók valós, teljes nevét, profilképét, egyes esetekben Facebook ID-ját, sőt még a Venmo felületén folytatott beszélgetései is. Ez egyáltalán nem jó hír a Venmo felhasználóknak.

Ráadásul az applikáció magyarul még nem elérhető, tehát angol nyelvű, vagyis aki nem ért túl jól angolul, annak a beállítások okozhatnak némi fejtörést. A Hang Do Thi Duc egy weboldalt is létrehozott 2017-ben, Public By Default néven, ahol közel 208 millió nyilvános Venmo tranzakciós adatot tettek nyilvánosan elérhetővé, ezzel is azt bizonyítva, hogy a személyi adatok védelme még egyáltalán nem megoldott kérdés. Azóta ez fejlesztésre került, de aki használni szeretné a Venmo appot, mindenképp figyeljen erre.

Milyen funkciói vannak a Venmo-nak?

A Venmo az elmúlt években számos új funkcióval bővült. Már nem csak egymás között tudnak pénzt küldeni a felhasználók, hanem számos webhelyen és alkalmazásban van lehetőség a Venmo segítségével vásárolni. A QR-kód használata is egy viszonylag új funkció, ami kiszélesítette a lehetőségeket, hiszen ennek segítségével nem csak Venmo partnerek és felhasználók számára tudunk pénzt küldeni.

Nemrégiben Siri és iMessage is integrálásra került, vagyis hangvezérléssel is lehet irányítani az applikáció funkcióit. Számos bővítés érintette a hangulatjelek használatát, ezeket is folyamatosan bővítik. A Venmo egy nagyon jó lehetőség a mobilos fizetésre, de érdemes nagyon odafigyelni a használata során, már ami az adataink biztonságát illeti. Ennek ellenére még a magyar felhasználók is inkább pozitív tapasztalatokról számoltak be a használatával kapcsolatban.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása