OTP hitel felvétel előtt ezt kell átgondolnia, de nagyon!

Az OTP hitel kiválasztása nem könnyű feladat, s ebben szeretnénk most segíteni, hogy ezt a felelősség teli pénzügyi döntést hónapok vagy évek múltán is jónak érezzük és ne okozzon terhet számunkra.

OTP hitel
OTP hitel

Az életben gyakran kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a pénzügyi problémáinkra már nem találjuk a megoldást, ilyenkor jön képbe a bank. Előfordul, hogy az álmaink megvalósításához kell egy kezdőlökés, amihez gyakran újra a kölcsön a megoldás. Rengeteg különböző hitel létezik, amely egy konkrét célhoz kötődik, ezért kell megfontoltan választanunk. Magyarország egyik legnagyobb bankja, az OTP számos lehetőséget kínál, amelyekkel nem árt tisztában lenni.

hirdetes

Rögtön az elején érdemes leszögezni a két kategóriát, amelyre feloszthatóak a hiteltípusok: OTP Lakáshitel és a szabafelhasználású OTP hitelek.

OTP Lakáshitel

Ez legalább 10 000 000 forintos hitel, amelyet kifejezetten új vagy használt ház vásárlására használhatunk fel. Szóba jöhet még az építés is vagy a meglévő lakásunk felújítása. Az igényléshez a feltétel csupán az önerő és az ingatlanfedezet. A lakáshitel THM-ek 2,4% és 10,1% között mozognak.

Milyen feltétellel tudunk lakáshitelt igényelni?

Ahogy már korábban is írtuk, az önerő és ingatlanfedezet alapelvárás, de vannak további feltételek, amelyek lakáshitel típusonként változhatnak. Elsősorban az igénylő személyről nem szerepelhet negatív visszajelzésű információ a Központi Hitelinformációs Rendszerben. Szükséges egy jövedelemigazolás az utóbbi 3 ledolgozott hónapról, ugyanarról a munkahelyről (az összegnek el kell érnie a minimálbér összegét).

Szükséges OTP folyószámla a lakáshitel igényléséhez?

Nem kötelező ilyen bankszámlával rendelkeznünk a lakáshitel felvételéhez, viszont kamatkedvezményben részesülhetünk abban az esetben, ha a rendszeres havi jövedelmünk az OTP lakossági bankszámlánkra érkezik.

Módosítható a futamidő és/vagy a törlesztőrészlet a későbbiekben?

Igen, előtörlesztés esetében megváltoztathatjuk a törlesztőrészletet és a futamidőt is (ami maga után vonja a törlesztőrészlet változását is). Amennyiben egy váratlan okból kifolyólag nem tudjuk fizetni a fix részletet, lehetőségünk van átmeneti csökkentésre is.

Szabad felhasználású OTP hitelek

Ebbe a kategóriába már többféle hitel is beletartozik, mindazok, amelyek esetében a bank nem határozza meg, hogy az igényelt pénzt mire kell elköltenünk. Ilyen például a jövedelemfedezetű hitel (személyi kölcsön, folyószámlahitel, áruhitel), ingatlanfedezetű hitelek (jelzáloghitelek, adósságrendező hitel), megtakarításfedezetű hitel (lombard hitel).

Miről szól a személyi kölcsön?

Ez a típusú hitel abban az esetben ajánlott, ha egyszeri, de ugyanakkor nagyobb összegre van szükség, amit ingatlanfedezet nélkül bármire felhasználhatunk. 100 000 Ft-tól egészen 8 000 000 Ft-ig igényelhetjük. Jelenleg akciós kamatkedvezményt is kaphatunk, amely 2018 szeptember 30-ig tart.

Miért éri meg ezt választani?

Fontos tényező, hogy a teljes futamidő alatt fixen kamatozik, nem érhet váratlan meglepetés, nem kerülhetünk kényelmetlen helyzetekbe. A hitelbírálat, és a folyósítás egyaránt díjmentes. Senki és semmi nem szól bele a felhasználásába, kedvünk szerint gazdálkodhatunk vele.

Ki igényelheti?

Ebben az esetben elvárás, hogy az igénylő személy legalább 21 éves legyen, illetve rendelkeznie kell állandó magyarországi lakcímmel. Szükséges összesen legalább hat hónapos munkaviszony, a jelenlegi munkahelyén legalább 3 hónapos. Az elvárt havi nettó kereset minimum 75 000 forint, enélkül nem igényelhetjük a kölcsönt. Nem szerepelhet az igénylő neve KHR rendszerben (régebb BAR-lista néven szerepelt) és rendelkeznie kell az előírt dokumentumokkal.

OTP Áruhitel

Az áruvásárlási kölcsönnel könnyen megvásárolhatjuk a kiszemelt árucikket. 300 000 forintig akár önerő nélkül is igénybe vehető. Fix kamatozású, egyszerű eljárással felvehető és könnyen elérhető. A felvehető összeg minimum 20 000 Ft és maximum 1 000 000 forint. A futamidőt 6 és 48 hónap között választhatjuk ki. Jelenleg az elérhető éves fix kamat 34,05% és a THM 39,8% (teljes hiteldíjmutató).

Mi az előnye, ha az áruvásárlási kölcsönt választjuk?

Nagyon rövid időn belül kézhez kaphatjuk, ráadásul önerő nélkül is igényelhető. A havi törlesztőrészlet ebben az esetben is fix, így ezúttal sem érhet meglepetés, ha megfelelően tartalékoljuk a pénzünket. Abban az esetben is igényelhetjük, amennyiben egy másik banknál nyitottunk bankszámlát. Postai csekkel is törleszthető vagy akár csoportos beszedési megbízással.

Ki igényelheti az áruhitelt?

Ebben az esetben elégséges, ha a 18. életévünket betöltöttük. Szükséges egy állandó magyarországi lakcím, illetve egy minimum három hónapos munkaviszony, ahol a nettó kereset a 40 000 forintot eléri. Nem szabad adósságrendezési eljárás alatt állnunk, meg kell felelnünk az OTP Bank hitelbírálati követelményeinek.

OTP Folyószámlahitel

Ez a kölcsön abban az esetben lehet hasznos, ha a pénzünk elfogy, és ebből a bank által nyújtott gyors segítségből tudjuk fedezni a szükséges kiadásokat. A hitelkeretből vásárolhatunk, készpénzt is felvehetünk vagy akár utalhatunk is. Ahhoz, hogy igénybe vegyük ezt a folyószámlahitelt rendszeres jövedelemmel vagy a bankszámlán elhelyezett lekötött betéttel kell rendelkeznünk.

Mi az előnye az OTP folyószámlahitelnek?

Teljes mértékben díjmentesen igényelhetjük és amennyiben nem használjuk, nem is kell fizetnünk érte. A korábban felhasznált összeg automatikusan visszakerül a bankszámlánkra a beérkező jóváírásokból, a visszafizetett pénzt gyakorlatilag újra fel is használhatjuk. Amennyiben OTP pénztári tagok vagyunk, kamatkedvezményben részesülhetünk.

Az eljárás nagyon gyorsan működik, hiszen akár már az igénylés napján hozzájuthatunk. Viszont ez csak akkor lehetséges, ha legkevesebb három hónapja van az OTP Banknál számlánk és legalább 3 hónapja ide érkezik a jövedelmünk. Viszont nem kell megijedni, ellenkező esetben is igényelhető a folyószámlahitel.

Ki juthat hozzá?

Aki legalább 18 éves és rendelkezik állandó magyarországi lakcímmel. Szükséges egy vezetékes, vagy akár mobiltelefon, amelyen elérhetőek vagyunk.

Egyszerűen és gyorsan szeretnénk pénzhez jutni?

Amikor elkezdünk keresgélni a kölcsön ajánlatok között, gyakran elveszünk a bőség zavarában. Az OTP weboldalán rengeteg hasznos információt találhatunk, illetve az adott hitelek mellett gyakran találhatunk egy kalkulátort is. Ennek segítségével kiszámolhatjuk pontosan, hogy mekkora törlesztőrészletek várnak ránk adott összegnél, kiválaszthatjuk a futamidőt, illetve mindent, ami szükséges egy hitelhez. Ezáltal előre megtudjuk, hogy mennyire állunk készen az adott pénz felvételéhez. Fontos, hogy csak akkora kölcsönt vállaljunk be, aminek a törlesztőrészleteit rendszeresen tudjuk fizetni, úgy, hogy annak ne érezzük hátrányát.
Az igénylés pofonegyszerű és nagyon gyorsan megy, hiszen mindössze pár kattintás az egész, ha interneten keresztül szeretnénk megtenni. Elegendő megadnunk az elérhetőségeinket majd válasszuk a visszahívás opciót, így szinte azonnal hívnak is az OTP Bank munkatársai. Ők részletes információkkal látnak el bennünket, eközben időpontot is kérhetünk a papírmunka lebonyolításához.

Szinte az összes hitelhez kötelezőek bizonyos dokumentumok, amelyek a következőek:
1. Érvényes magyar személyi igazolvány, és/vagy jogosítvány.
2. Lakcímkártya, amely állandó magyar lakcímet igazol.
3. Abban az esetben, ha az igényelt összeg meghaladja az 1 000 000 Forintot, akkor szükség lesz mobiltelefonszámra és egy igazolásra a fizetésünkről.
4. Amennyiben nem a bankhoz érkezik a havi jövedelmünk, akkor kérnünk kell egy maximum 30 napos munkáltatói jövedelemigazolást.

Honnan tudjuk, hogy a célunknak megfelelő hitelt választunk? Milyen tényezőket kell figyelembe vennünk?
A rengeteg lehetőség közül előfordulhat, hogy nem a legmegfelelőbb hitelt választjuk ki, ami a későbbiekben még gondot is okozhat. Az ilyen esetekben fontos lehet, hogy megkérdezzünk egy szakértőt, aki segít a választásban. Amennyiben magabiztosnak érezzük magunkat és nem szeretnénk szakértő segítségét kérni, akkor is van néhány szempont, amit kötelező szem előtt tartanunk. Ne feledjük, egy ilyen döntés hosszú évekre is kihathat a házi pénztárunkra.

Fontos kiszámolni a költségvetést, feltérképezni a családi kasszát és a jövedelmet. Mennyi a fix havi kiadás, illetve ilyenkor érdemes beleszámolni egy kis pluszt is, a váratlan esetekre. Elengedhetetlen, hogy az adott hitelről a legapróbb részleteket is ismerjük, hogy semmilyen meglepetéssel ne kelljen szembesülnünk a törlesztés közben.

Erre a célra használhatjuk az internet és az OTP Bank weboldalának segítségét, ahol lehetőségünk van beszélni az alkalmazottakkal, akik a legmegfelelőbb információkkal látnak el bennünket.
Érdemes nagy figyelmet fordítani a kamatokra. Mindenkinek magában kell eldöntenie, hogy a fix, vagy a változó kamatozású hitel kényelmesebb számára. Viszont ha a változó mellett szeretnénk letenni a voksunkat, érdemes kétszer is átgondolni, hogy képesek leszünk e fizetni a kamatot egy esetleges emelkedés esetén vagy sem. A kamat mellett nagy kérdés szokott lenni a futamidő is.

A számunkra legideálisabb futamidő kiválasztása sem egyszerű feladat. Abban az esetben, ha túl rövid futamidőt szeretnénk, akkor az anyagilag gondokat is okozhat. Inkább válasszuk a hosszabb lejáratot és alacsonyabb törlesztőrészletet. A legtöbb esetben lehetőségünk adódik az előtörlesztésre is, amely segítségével könnyíthetünk a saját helyzetünkön.

Ahogy azt már korábban említettük, vannak kötelezően szükséges dokumentumok, amelyeket érdemes beszerezni már a felvétel előtt. Ez hasznos lehet például a gyors személyi kölcsön esetén is, hiszen gyakran néhány óra is számít.

Milyen véleményeket találhatunk az OTP kölcsönökről?

Természetesen a hitel nem egy kellemes dolog, főleg ha elkapkodjuk és nem átgondoltan cselekszünk. Éppen ezért gyakran születnek olyan vélemények, amelyben negatívan értékelik az adott bankot és annak szolgáltatásait, csupán azért, mert a vélemények írói nem megfelelően számoltak és készültek fel. Az internetet böngészve összességében a pozitív visszajelzés jelentősen több, mint a negatív, illetve kiemelik, hogy minden az okos választáson múlik.

A leghasznosabb és legrészletesebb információkkal azonban az OTP Bank munkatársai szolgálhatnak, érdemes ott is érdeklődni és mindenképp megfontolni az igénylést. A vélemények olvasása után is biztosak lehetünk benne, hogy hazánk legnagyobb bankja nagyon precízen kezeli az ilyen helyzeteket és ügyeket, biztonságban vagyunk, ha náluk vesszük fel hitelünket. Itt azonban a széles választék nem csak a hitelre érvényes, hanem egyéb megtakarításra is kiváló megoldás lehet.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása