Aliexpress vásárlási tippek

Manapság hatalmas népszerűségnek örvend az internetes vásárlás, szinte mindent be lehet szerezni a webshopokon keresztül. Az egyik legfelkapottabb ilyen oldal az Aliexpress.com, amelyen főleg kínai gyártmányú termékeket lehet megvásárolni igazán jutányos áron. A kínálatban tulajdonképpen mindent megtalálhatunk, így nem csoda a népszerűsége. A leginkább csábító a forgalmazott cikkek ára és a hatalmas választék, de sokszor tanácstalanok az emberek, hogy melyik eladót válasszák, vagy éppen a csalás, kártyás fizetés miatt visszakoznak az oldaltól.

Célunk, hogy az itt bemutatott Aliexpress vásárlási tippek és útmutatók segítségével könnyebben bonyolítsd le a rendeléseket, elkerüld az átveréseket és kizárólag minőségi termékeket rendelj.

hirdetes

Aliexpress Regisztrációs folyamat

Az oldalon való böngészéshez nem feltétlenül kell a regisztráció, viszont a vásárláshoz mindenképp végig kell mennünk a regisztrációs folyamaton, amit pár személyes adat megadásával tudhatunk le. Mi az angol nyelvű használatot ajánljuk, mivel magyar nyelvet csak a Google Fordító-val tudjuk elérni, ami sokszor csak megnehezíti az életünket.

Aliexpress regisztrációs folyamata
Aliexpress regisztrációs folyamata

Vágjunk is bele:
Az oldalra lehet a hagyományos módon, saját adataink megadásával is regisztrálni, de lehetőségünk van Facebook, Google illetve VK (orosz Facebook) felhasználóval is belépni. Mindent a jobb felső sarokban fogunk megtalálni, ahol később a bejelentkezés is történni fog. A regisztrációhoz kattintsunk a Join Free lehetőségre.

Ezt követően egy új oldalt fogunk látni, ahol meg kell adnunk az e-mail címünk, nevünk, egy általunk választott 6-tól 20 karakterig terjedő jelszót, ami betűket vagy számokat tartalmazhat. Ezt a jelszót megerősítésként még egyszer meg kell adnunk. Zárásként pedig egy 4 karakterből álló kódot, amit az oldal generál nekünk.

regisztrációs adatok megadása

Ha ezeket az adatokat sikeresen megadtuk, akkor minden rubrika mellett egy zöld kis pipa jelenik meg, és a Create Your Account gombra kattintva a rendszer kiírja, hogy sikeres a regisztrációnk és felkínálja, hogy lépjünk egyből a főoldalra, igaz rövid időn belül automatikusan is oda kerülünk. Innentől indulhat a vásárlás.

Vásárlás előtt még érdemes pár dolgot megadnunk. Ha bejelentkeztünk, akkor a bal felső részen megtalálhatjuk a My Aliexpress fület, amely nagyon fontos lesz a későbbiekben, mivel így elérjük a Saját Oldalunk, ahol majd a rendeléseinket, üzeneteinket tudjuk megnézni, adatokat tudunk megadni vagy módosítani.

adatmódosítási rész

A szállítási cím (itt My Shipping Address) megadása nélkülözhetetlen a vásárláshoz. Érdemes olyan címet megadni, amelyen hétköznap át tudjuk venni a csomagunkat, mivel rendszerint a postás vagy a futár fogja nekünk házhoz hozni a kívánt terméket. Ezen fül kitöltéséhez meg kell adnunk a nevünk, az országot ahol élünk, utcát és házszámot, megyét, várost, irányítószámot és telefonszámot. Regisztrálhatunk több címet is, illetve később is lesz lehetőségünk a módosításra. Amennyiben több lehetőséget adunk meg, a későbbi vásárlásnál ki tudjuk választani, hogy melyik címre érkezzen a termék.

Rendelés menete

A sikeres regisztrációt követően kezdődhet is a rendelés menete. A termékek hatalmas választéka miatt sokszor fejtörést okozhat, hogy mit és kitől rendeljünk. Az Aliexpress-en ruhától kezdve autó alkatrészig és otthoni dekorációig mindent megtalálunk.

Ha konkrét dolgot keresünk, akkor érdemes a keresőpanelt használni, amit az oldal tetején találunk meg. Azonban, ha csak nézelődünk és még nem körvonalazódott ki pontosan, hogy mire is vágyunk, akkor bal oldalt megtalálható a termékek alcsoportja, és így leszűkíthetjük a mutatott terméket egy adott csoportra, mint például férfi ruha, vagy sport és szabadidő.

rendelés - vásárlás menete
rendelés – vásárlás menete

Bármelyik opciót is választjuk, rengeteg árucikket fogunk kapni. Van lehetőségünk a találatok szűrésére, mégpedig gyártók által, vagy megadhatunk termékárat is, valamint kiválaszthatjuk, hogy az ingyen szállítással rendelkező termékeket dobja fel nekünk, illetve értékelés alapján is szűrhetünk.

Az alapértelmezett rendezés a legjobb ajánlat, de ezt is módosíthatjuk, így előre sorolhatjuk az újabb termékeket vagy éppen a legolcsóbbakat is. Amennyiben kiválasztjuk az egyiket, akkor legelőször egy rendelési panelt fogunk látni a képek mellett. Lefelé görgetve olvashatjuk el a termékleírást. Nagyon fontos elolvasni ezt a részt, mivel például ruháknál itt található a mérettáblázat, itt megtudhatjuk, hogy milyen anyagból készült, a szállításról is gyakran írnak itt, valamint további képeket is szoktak mellékelni az eladók.

A már fentebb említett rendelési panelben tudunk képeket nézegetni az általunk választott áruról. Általában úgy néz ki ez a rész, hogy legfelül a termék megnevezése található, alatta az eladó érékelése és az ár. Ezt követik az adott árucikk típusai, amelyből majd kiválaszthatjuk, hogy mi pontosan melyiket is szeretnénk. Ez azért fontos rész, mert egy termékből több szín, vagy több fajta is lehet az adott adatlapon.

Ezt követően a szállítást tudjuk kiválasztani. Az alapértelmezett általában a kínai posta vagy az eladó által választott szállítási mód, de lehet kérni felárért valamilyen csomagküldő szolgáltatást, mint például DHL. Vannak olyan árucikkek, amelyeket többek között Svédországból vagy Oroszországból is be lehet szerezni. Ennek főleg a vámnál lesz majd fontos szerepe, de erre később térünk vissza. Egyből meg is vehetjük az általunk választott tárgyat, de be is helyezhetjük a kosárba ahova a későbbi böngészések után bármikor visszaléphetünk.

termék oldal funkciói
termék oldal funkciói

A vásárlásnál nagyon fontos a Feedback, hiszen a korábbi vásárlók itt írják le tapasztalataikat, valamint ide szoktak feltölteni képeket a már megérkezett termékekről. Igazából ez az egyik legfontosabb a termék kiválasztásában szerintünk, de erre a következő pontok egyikében fogunk részletesebben kitérni.
Abban az esetben, ha sikerült eldöntenünk, hogy melyik terméket és melyik színben szeretnénk megvásárolni, akkor a Buy Now gombbal el is indíthatjuk a folyamatot.

Erre kattintva a rendelési adatlapra kerülünk át, ahol kiválaszthatjuk, hogy az általunk megadott cím(ek)re küldjék az árut, valamint lentebb újra ellenőrizhetjük az általunk kiválasztott árucikk részleteit, illetve üzenetet is írhatunk az eladónak. Itt még lehet módosítani a vásárlás mennyiségén és a szállítási módon. Ennek a résznek a végén ott lesz a fizetendő teljes összeg is, ami már tartalmazza a szállítás díját is.

kosár oldal
kosár oldal

A harmadik rész, ami ez alatt található, az a fizetés. Itt természetesen a bankkártyás fizetést helyezik előtérbe. Megadhatjuk minden vásárlásnál, valamint a MyAliExpress résznél, illetve a Save this card résznél beállíthatunk alapértelmezett bankkártyát is. A kártyánk adatait értelemszerűen kitöltjük, amivel a vásárlás végéhez is érünk lassan.

bankkártya adatok megadása
bankkártya adatok megadása

Ha minden rendben van és minden adatot megadtunk, akkor a Confirm & Pay feliratra kattintva véglegesítjük a vásárlást és az összeget automatikusan levonja a rendszer a kártyánkról. Ezzel kész is a rendelés és már csak várni kell a csomagra. A rendelésünk követésére is van lehetőség. Ezt a MyAliExpress résznél a MyOrder menüpontban tudjuk megtenni.

Vám

Az unión kívüli vásárlásnál figyelembe kell venni az adó- és vámtörvényeket is, mert könnyen megdrágulhat a vásárolt termék. A hatályos adótörvények értelmében vámmentesnek tekinthető az unión kívülről érkező, interneten megrendelt áruk 22 euró értékig, azonban e fölött 27%-os adófizetési kötelezettség keletkezik. Amennyiben a vásárolt árucikk értéke meghaladja a 150 eurót, akkor a 27%-os ÁFA mellett vámot is kell fizetni.

vám költségek
vám költségek

A fizetendő összeg a szállítás díjával együtt értendő. A kiszabható vám 0 és 12 % között változik, mely mértéke függ a terméktől és a forgalmazó országtól. A Kínából érkező árucikkekre átlagosan 2-5 %-ot vámot szoktak felszámolni. Ennek a kijátszására alkalmas az európai ország kiválasztása, amit már fentebb említettünk.

Sajnos Magyarországot tekintve erre kicsi a lehetőség, hiszen nagyrészt csak Kínából szállítanak hazánkba, de érdemes megpróbálni olyan terméket keresni, amelyet Spanyolországból vagy Svédországból is be tudunk szerezni és ezzel megspórolhatjuk ezeket a plusz költségeket.

Fizetési módok: paypal vagy kártyás fizetést válasszuk?

Az AliExpressen már csak bankkártyás fizetési lehetőség van, vagy Alipay-t tudunk még nyitni, ami kb. a Paypal megfelelője, így sokat nem kell azon vacillálnunk, hogy melyik fizetési módot válasszuk.

Nem szükséges Alipay-vel rendelkeznünk, hiszen a vásárlói védelem és pénzvisszatérítési lehetőség azok számára is elérhető, akik szimplán bankkártyával fizetnének az általuk választott árucikkért. Amit még mindenképp érdemes tudni a fizetésről, hogy a bank automatikusan dollárba váltja át a fizetendő összeget, így érdemes a bankoknál érdeklődni a díjszabásokról, árfolyamokról.

Miket érdemes vásárolni az Aliexpress-ről?

Mint már korábban is említettük, az Aliexpress-en szinte mindent megtalálunk, de azért érdemes alaposan szétnézni, hogy miket érdemes vásárolni és válogatni, hogy a legjobb dolgokat tudjuk beszerezni. A kívánt termék kiválasztásában nagyon nagy segítségre lehet az értékelés, ami alapján könnyebb eldönteni, hogy mennyire megbízható az adott forgalmazó.

A Feedback fülnél elolvashatjuk az eddigi vásárlók visszajelzését, megjegyzését, valamint sokan ide fel is töltik a már kézhez kapott termékekről a képet. Ezeket végig böngészve megbizonyosodhatunk az eladóról és a termék minőségéről is. NE sajnáljuk erre az időt, mert könnyen silány terméket foghatunk ki, ha nem vagyunk figyelmesek.

Másik nagyon fontos része a vásárlásnak, az a termékleírás figyelmes elolvasása. Ruháknál például sokszor eltérő a mérettáblázat, vagy éppen kínai mérettáblát használnak. Az EU 42-es méret Kínában erősen a 2XL, 3XL kategóriába sorolandó. Mechanikai dolgoknál is érdemes végignézni a leírást a teljesítmény és egyéb paraméterek miatt.

Az Aliexpress-en található ruhák mennyisége szinte határtalan, így biztosan talál magának itt olyat az ember, amibe egyből beleszeret. Érdemes szétnézni köztük, mert tényleg vannak jó darabok és nagyon jó áron árulják őket. Ha figyelünk a fentebb említettekre és megbizonyosodunk róla, hogy a számunkra legmegfelelőbb méretet választottuk és a ruhanemű anyaga is jó lesz, akkor minden további nélkül lehet innen ruhákat vásárolni. Kicsi lutri azért van a dologban, mivel nem tudja felpróbálni az ember, de néha megéri a kockázatot vállalni.

A ruhák mellett a kiegészítők tárháza is hatalmas. Rengeteg karkötő, gyűrű, nyaklánc, sál, pénztárca stb. megtalálható itt. Ezekhez is nagyon alacsony, akár pár 100 forintos áron hozzá lehet jutni, szóval megéri innen beszerezni őket.
Rengeteg dologra lehet itt szert tenni, ami jól jöhet otthon. Konyhai eszközök, dekorelemek, kertészeti dolgok, ráadásul még vetőmagokat is vásárolhatunk az Aliról. Mi próbáltuk és beváltak az innen beszerzett termékek, jelenleg is virágzik a Kínából rendelt chili.

Amivel jóval óvatosabbnak kell lennünk, azok az órák és a mechanikai dolgok. Az órák nagyon szépek és jól mutatnak, viszont minőségben már hagynak maguk után némi kivetnivalót. Rengeteg olyan termék van, amelynek a lapja ragasztott, így csak a nagy és a kismutató, valamint a másodpercmutató mozog, míg a többi csak a dekorációt képezi. Amennyiben ezen túl tudunk lendülni, akkor pár ezer forintért igazán divatos és elegáns órakészletet vásárolhatunk magunknak.

A műszaki dolgok már csak azért is lutrik, mivel kínálnak garanciát rá az eladók, de csak akkor, ha visszapostázzuk nekik a terméket, ami drága és sok idő. A telefonokat, tableteket, laptopokat és egyéb, drágább elektronikai cikkeket olcsóbban be lehet szerezni az AliExpress-ről, mint itthon, de számolni kell a vámmal, valamint a garancia miatti gondokkal.

Ha vállaljuk a kockázatot, akkor csúcskategóriás eszközöket szerezhetünk be nem kevés spórolással. A kisebb kütyük nagyon kedveltek, mivel olcsók és ezekkel az apróságokkal meg tudjuk könnyíteni az életünket, mint pl. USB-s lámpa, töltő kábelek, telefon tokok. A power bankoknál, memóriakártyáknál és pendrive-oknál kell jobban vigyázni, mert sokszor előfordulhat, hogy nem teljesen azonos a feltüntetett és a valós teljesítmény vagy tárhely.

Érdemes figyelni és lecsapni az akciós termékekre?

Ki ne szeretne akciós termékeket vásárolni? A válaszunk tehát egyértelmű igen. Az oldalon számtalan különböző produktumot találunk, és mivel mindenki szeretne minél többet eladni a saját termékéből, gyakran találkozhatunk hatalmas leárázásokkal. Azonban nem minden arany, ami fénylik. Mindig legyünk körültekintőek, ugyanis gyakran előfordul, hogy szeretnének megtéveszteni. Feltöltenek egy fényképet az adott termékről, és az árának köszönhetően azonnal megrendeljük, azonban, amikor végre megérkezik akkor csalódnunk kell.

akciós termékek megjelenése
akciós termékek megjelenése

Gyakran a mérettel adódnak gondok. A fényképet szándékosan olyan szögből készítik, hogy élethű nagyságúnak tűnjön például egy perzsa szőnyeg, aztán mikor megérkezik elfér egyetlen tenyerünkben.
A megrendelés előtt mindig érdemes a teljes leírást átolvasni, illetve a hozzászólásokat is, amit olyan felhasználók írtak, akik már kézhez kapták a terméket. A gyanúsan olcsó termékeknek ajánlott alaposan utánajárni.

Viszont valóban érdemes gyakran fellépni az oldalra és böngészni rajta, ugyanis rengeteg hasznos dolgot találhatunk, sokkal elérhetőbbek az árak, mint hazánkban. Az Aliexpress a lehetőségek tárháza is lehet, ha megfelelően tudjuk kezelni és használni.
A termékleírásokat a képen is látható Product Details menüben találjuk meg:

Amennyiben az eddigi rendelők véleményét szeretnénk átolvasni és böngészni, akkor ide kell kattintanunk:

vásárlói véleménye
vásárlói véleménye

A főoldalon gyakran fel vannak tüntetve az akciós termékek, amelyeket érdemes lehet megrendelni. Az oldal igyekszik tudatni velünk, hogy aktuálisan melyik terméket érdemes leginkább megrendelnünk, ezért is érdemes akár egy nap alatt többször is fellépni.

Vélemények azoktól akik már vásároltak az Aliexpress-en

Több millióan vásároltak már az oldalon, így a vélemények természetesen megoszlanak, de a visszajelzések túlnyomórésze pozitív, elégedettek azzal, amit kaptak. Na de vannak azok, akik belesétáltak a megtévesztők csapdájába, így nem éppen akkora, vagy olyan terméket kaptak, amilyet szerettek volna. Ha kellően figyelmesek és elővigyázatosak vagyunk, akkor könnyedén szerezhetünk be számunkra tökéletes termékeket a legmegfelelőbb áron.

visszajelzések azoktól akik már vásároltak az Aliexpress.com -n
visszajelzések azoktól akik már vásároltak az Aliexpress.com -n

Utánanéztünk, hogy a magyar emberek mit gondolnak az oldalról és az általuk vásárolt dolgokról! A legtöbb ember megbízhatónak találja, illetve mindenképp javasolja és ajánlja, hogy akinek konkrét elképzelései vannak arról mit is szeretne rendelni, akkor az egyszer mindenképp nézzen szét előbb az Aliexpress weboldalán.
A legtöbb felhasználó attól sem riad meg, ha egy drágább terméket kell megrendelnie, ugyanis, ha megnézzük az eladó profilját és a visszajelzéseket, akkor rögtön tudhatjuk, hogy mennyire megbízható és minőségi az általa forgalmazott termék.

Amennyiben nem kapjuk meg, amit megrendeltünk, az oldal természetesen visszafizeti az árát. A legtöbb esetben 14 napon belül kézhez kaphatjuk a megrendelt árut.
Az Aliexpressen eladó személyeknek, cégeknek mind elérhető részletesen a profilja. Ott megtalálhatjuk a pontos címét, mióta árul az oldalon, illetve az eddigi visszajelzéseket. Így néz ki, ha rávisszük az egerünket:

Láthatjuk, hogy ez a cég például 2014 májusa óta jelen van az oldalon, mint eladó. A lehetséges öt csillagból 4.7-et zsebelt be a három kategóriában, ami bőven átlagon felüli.
Ami a vásárlás előtt a legmeghatározóbb lehet, az az elmúlt hat hónap pozitív visszajelzéseinek aránya. Ugyanis mindig az a legfontosabb, hogy az elmúlt időszakban milyen minőségű termékeket küldött és mennyire megbízható.

Amennyiben a legutóbbi hat hónapban meggyőző mutatókkal rendelkezik, akkor nyugodtan megrendelhetjük az adott terméket tőle. Az ilyen részletes adatokat az egyik értékelésre kattintva találhatjuk meg, itt például felbontva láthatunk mindent:

Az angol nyelvű Aliexpress egyenlő e az aliexpressz.hu-val?

100%-ban kijelenthetjük, hogy a magyar nyelven elérhető aliexpressz.hu nem egyenlő a szóban forgó Aliexpress.com webshoppal. A két oldal nem áll kapcsolatban egymással, sokan úgy gondolják, hogy a magyar verzió csak él a lehetőséggel, és felhasználja az oldal nevét. A magyar weboldalon könnyen rendelhetnek azok a személyek is, akik számára az angol nyelv nehézséget okoz, illetve nem nagyon értenek az online vásárláshoz. Magyar nyelven nyújtanak segítséget, a teljes weboldal nyelve magyar.

aliexpressz.hu termékek
aliexpressz.hu termékek

Teljes mértékben hasonlít az angol Aliexpress dizájnjához, ezért könnyedén hihetjük azt, hogy ez bizony ugyanaz az oldal, csak lefordítva. A forgalmazókról viszont itt nem kapunk részletes leírást, nem láthatjuk a profiljukat. Csak az oldal garantálja a minőséget és a biztonságot. Azért valljuk be, biztonságosabbnak érezzük, ha az eladó profiljára is vethetünk egy pillantást.

Amennyiben rákattintunk egy termékre, ez a látvány fogad:

Ha itt a vásárlói visszajelzésekre kattintunk, egy olyan weboldalra navigál át, ahol az eddigi összes értékelést láthatjuk, viszont csak egy kép formájában, tehát egyáltalán nem is aktuális. Ezek jó eséllyel a webáruház Vatera profiljának értékelései, de arra nincs bizonyíték, hogy ezek valósak vagy sem.

aliexpressz.hu vélemények a vásárlásról a vatera.hu -n
aliexpressz.hu vélemények a vásárlásról a vatera.hu -n

Jelenleg ez a kép fogad, és jól látható, hogy a legutóbbi értékelések 20118 májusának végén lettek regisztrálva. Az oldalon tehát nem olvashatunk véleményeket, értékeléseket, pláne nem aktuálisakat a kiválasztott termékkel kapcsolatosan. Érdemes óvatosnak lennünk, amennyiben használni szeretnénk az oldalt és innen rendelni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása