Nyugdíjas és passzív BAR listás – Vajon kaphat hitelt?

A nyugdíjasok hitelfelvétel esetén általában mindig nagy hátrányból indulnak, főleg abban az esetben, ha már idősebbek, ezen felül pedig nyugdíjuk is alacsony. Ez azonban még nem jelent alapvetően kizáró tényezőt!

BAR listás nyugdíjasok hátrányban?

Amennyiben azonban valaki nyugdíjas, ezen felül pedig még a BAR listára is felkerült a múltban, akkor szinte esélytelenként indul a hitelfelvétel terén. Vagy mégsem? Vegyünk egy konkrét példát, amelynek főszereplője egy 65 éves – tehát még nem túl idős – nyugdíjas hölgy, aki egy korábbi hitelproblémájából kifolyólag jelenleg is aktív BAR listán van, de ez az állapot hamarosan megváltozik, hiszen miután a bank elárverezi a fedezetként felajánlott ingatlant, tartozásai rendezve lesznek, így fennálló személyi kölcsöne és hitelkártya-tartozása is.

hirdetes

Az ingatlan elárverezéséből a nyugdíjas kap majd némi extra pénzt is ezen felül, amit egy másik lakás vásárlására szeretne felhasználni önerőként. Ehhez legalább 3 millió forintra lenne szüksége, amihez valamivel több mint 100 ezer forintos nyugdíjat tud felvonultatni, amiből 30-35 ezer forintot tudna a törlesztő-részletekre szánni. Ebben a bonyolult esetben a kérdés leginkább az, hogy miután az aktív BAR listából passzív lett, főhősünk tudna-e hitelt felvenni ilyen körülmények között, vagy nem?

Régen még talán, de ma már nehezen

A fenti példa alapján úgy gondolhatjuk, hogy miután az aktív BAR lista passzívra vált, a nyugdíjas elől minden olyan akadály elgördül, ami megakadályozná a hitelfelvételt. Ez régen, a gazdasági válság kirobbanása és begyűrűzése előtt valóban így lett volna, miután azonban megtörtént a recesszió, a bankok nagymértékben szigorították hitelnyújtási feltételeiket. Ez leginkább abban mutatkozott meg, hogy a problémás törlesztőkkel még szigorúbban bánnak, mint eddig bármikor.

Ezáltal míg korábban az aktív BAR lista lezárását követően valóban azonnal lehetőség nyílt hitelfelvételre, addig manapság szinte egyetlen pénzintézet sem engedélyezi ezt, így hiába vált passzívra a besorolás, a feketelistát egyfajta szégyenfalként tekintik a bankok még ezt követően is. Természetesen hazánkban is vannak olyan bankok, akik szembemennek az árral, ezáltal passzív BAR lista esetén biztosítanak hitelt, de az esetek jelentős többségében olyan feltételekkel, amelyek nem biztos, hogy kedvezőek lesznek éppen egy nyugdíjas számára. (Például túl rövid futamidő, magas törlesztő-részletek, magas THM és így tovább.)

Ezen felül általános alapfeltétel még az ilyen pénzintézeteknél is, hogy a passzív BAR listás ügyfél tartozását a hitelkérelem benyújtásától számított legalább fél évvel korábban már rendezte. Ha ez teljesül, akkor lehetőség nyílik lakáscélú hitel felvételére, de ez csak és kizárólag jelzáloghitel lehet, célja pedig vagy új ház építése, vagy új és használt lakóingatlan, esetleg építési telek, illetve meglévő ház felújítása, korszerűsítése és bővítése lehet.

A fenti példa esetében tehát csak és kizárólag akkor nyílik lehetőség lakáscélú hitel felvételére, amennyiben a meglévő hitelek rendezésre és kifizetésre kerülnek, majd a passzív státuszból legalább hat hónap letelt. Ha több ideje van, és szeretne kedvezőbb feltételű lakáshitelhez jutni, akkor érdemes még további félévet várnia, egy év passzív BAR lista után ugyanis már minden magyar pénzintézet tárgyal a korábbi problémás adósokkal is.

A korra való tekintettel hosszú futamidőre azonban így sem vehető fel már kölcsön, így a meghatározott törlesztő-részlet egy ötéves futamidő esetén vélhetően nem férne bele, tehát gondoskodni kell kezesről, illetve adóstárs bevonásáról is.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása