Romániában a nyugdíjasok körében a legnépszerűbb a gyorskölcsön

Magyarországon jelenleg az egyik legnépszerűbb hitelkonstrukció még mindig a gyorskölcsön. Nincs ez másként keleti szomszédunknál sem, noha Romániában a hitelintézetek felmérése szerint egy igencsak érdekes folyamatot figyeltek meg a gyorshitelek tekintetében!

A nyugdíjasok körében a legnépszerűbb

Romániában ugyanis leginkább az idősek körében tekinthető a legnépszerűbbnek a gyorskölcsön, ezáltal kijelenthető, hogy egyre több az anyagi problémától szenvedő nyugdíjas az országban, akik egy a nyugdíjasoknak fenntartott önsegélyező pénztárhoz fordulhatnak segítségül.

hirdetes

A főként magyarok által lakott Szatmárnémetiben például 2010-ben, avagy a válság kellős közepén több mint 5 ezer nyugdíjas folyamodott majdnem több mint 65 millió forintnyi kölcsönért, ami jól mutatja, hogy milyen nagy az anyagi probléma keleti szomszédjainknál, azon belül is a nyugdíjas korosztály között. A felmérések szerint az embereknek elsődlegesen azért van odaát szükségük gyorskölcsönökre, mert túl kevés a jövedelmük, és ezzel szeretnék kipótolni azt a kevés pénzt, amit főként az ünnepek előtt vesznek fel az önsegélyező pénztáraknál. A legtöbb nyugdíjas már évek óta minden esztendőben, mielőtt közeleg a karácsonyi szezon, gyorshitelt vesz fel, így a következő ünnepekig éppen vissza tudják fizetni, és amint ez megtörtént, a legtöbben azonnal szaladnak a következő kölcsönért.

Odaát más a rendszer

A román nyugdíjasok egyszerre legfeljebb 5 ezer lejnek, avagy 320 ezer forintnak megfelelő összegű kölcsönt vehetnek fel az önsegélyező pénztártól, a legtöbben azonban nem használják ki ezt a hitelkeretet, ennél tehát sokkal kisebb összeget vesznek fel. Ez főként az ünnepekre megy el, de sokaknak a közüzemi tartozások vagy a számlák rendezésére, ezáltal nem is annyira az esetleges luxusra, a pluszra vagy az ajándékokra, hanem mindössze arra, hogy legyen villanyuk az elkövetkezendő időszakban is. A romániai adatok szerint a gyorskölcsönt biztosító pénztárba havonta mintegy 100 új nyugdíjas iratkozik be. Ez a beiratkozás, illetve alapvetően a hitelkérelem is egészen más ott, mint Magyarországon.

Romániában ugyanis csak azok a nyugdíjasok vehetnek fel kölcsönt, akik nyugdíjuk egy százalékát befizetik ebbe a pénzalapba. Cserébe bármikor folyamodhatnak a gyorskölcsönért, amit általában még aznap meg is kapnak. Csak Szatmár megyében eddig több mint 25 ezer nyugdíjas lépett be ebbe a pénztárba, amit Lucian Marisca, a Szatmárnémeti Nyugdíjas Önsegélyező Pénztár elnöke szerint aktívan használnak is. Kiemelte, hogy az emberek általában negyedévente jönnek újabb és újabb hitelekért – futamidőtől függően –, hiszen tavasszal a mezőgazdasági munkálatok megkezdéséhez vagy az unokáknak vesznek fel hitelt, nyáron leginkább a gyógykezelésekre, ősszel ismét az unokák taníttatásának megsegítésére, télen pedig leginkább a fűtésszámla, valamint az ünnepekkel járó költségek fedezésére.

Magyarországon még nem készült olyan statisztika, ami egyértelműen kimutatná, hogy a nyugdíjasok körében magasabb a gyorskölcsönt igénylők aránya, de vélhetően minimális mértékben hazánkban is ez a tendencia lehet a mérvadó. A nyugdíjasokat ugyanis a legtöbb pénzintézet még kezes meglétével is kizárja a hosszabb futamidejű személyi kölcsönökből, a gyors segítség esetén azonban a kor alapvetően nem számít, sokkal inkább a nyugdíj összege, és mivel sok idős embernek gyakran a gyors segítség a fontos, ezért vélhetően az országban is népszerűbb a gyorshitel az ő köreikben – még ha nem is olyan nagymértékben, mint Romániában.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása