Jár-e szocpol új ingatlanba való költözéshez?

A szocpol rendszere az utóbbi években olyannyira átalakult, hogy sokan már nem tudnak kiigazodni az alapvető pontokon és kritériumokon sem. Éppen ezért felmerülhet a kérdés sokak részéről, hogy egy új ingatlanba való átköltözés esetén vajon jár-e szocpol egy gyermekes családnak?

A szocpol igénylésének alapjai ma már annyira kuszák, hogy sokan még azt sem tudják, hogy amennyiben meglévő házukból szeretnének elköltözni egy új házba, akkor lehetőség van-e arra, hogy igénybe vegyék ezt a támogatási formát.

hirdetes

Új házból, új házba

Hogy a problémát kellőképpen érzékeltessük, vegyünk példának egy átlagos családot, apával, anyával és két pici gyerekkel. A család 2005-ben, már egy meglévő gyerekkel vett egy új építésű házat, ám akkor nem tudtak szocpolt felvenni azért, mert családi örökségből mindkettejük nevén rájuk maradt egy-egy régi építésű ház. A jogszabályok értelmében ilyen esetben a szocpol kérelmét elutasítják. Azóta azonban változott a helyzet, így született még egy kis lurkó, és kinőtték házukat, éppen emiatt most szeretnének egy új ingatlanba költözni, ami lehet akár már meglévő, tehát felépített ház is, de az sem riasztja el őket, amennyiben nekik kellene felépíteni őket. Hogy ilyen esetben jár-e a szocpol, ha a két felnőtt még nem múlt el negyven éves, és a két korábbi házuk sincs már a nevükön? Esetleg meg lehet oldani egy olyan szocpol felvételt, hogy a kiutalt összegből meglévő lakáshitelüket törlesszék?

A szocpol igénylésének rejtélyei

A fenti példa után először is tisztáznunk kell a szocpoligénylés jelenkori feltételeit. Ennek értelmében a szocpolt igénylők nevén nem lehet már meglévő lakástulajdon, tehát a példában szereplő párnak nem csak attól a két korábbi lakástól kell megszabadulniuk, amit még szüleik írtak rájuk, hanem attól a családi fészektől is, amiben jelenleg élnek, illetve vélhetően szeretnének eladósorba venni.

Amennyiben az értékesítés megkezdődik, és a másik két ingatlan már nem lesz a nevükön, abban az esetben a család jogosult lehet arra, hogy szocpolt igényeljenek egy újépítésű lakóingatlan megvásárlására, de természetesen arra is, hogy új házat építsenek maguknak – már amennyiben az igénylés többi feltétele is teljesül a részükről.

Ilyen feltételek a szocpol tekintetében, hogy minden öt éven belül eladott lakóingatlan árát be kell fektetni az új lakás vételárába. Amennyiben tehát az elmúlt öt évben kerültek eladásra a további ingatlanok, akkor nem csak a már meglévő ház, hanem a korábbiak értékét is fel kell használni az új ingatlan építéséhez, illetve vásárlásához. A jogszabályok alapján természetesen ez az ár bizonyos feltételek mellett csökkenthető, de eladási áruk jelentős részét így is vissza kell forgatni.

Mivel a meglévő gyerekek után igényelhető szocpol esetén a szülők részéről nem beszélhetünk felső életkori határról, ezért amennyiben a példában említett párnak várnia kell a szocpolra legalább öt évet, abban az esetben sem kell tartaniuk attól, hogy negyven felett kicsúsznának a jogosultak köréből.

Természetesen a szocpol keretein belül igényelhető pénzösszeg soha és semmilyen formában sem használható fel már meglévő hitel kiváltására. Ez a példa esetében azért is különösen igaz, mert az eredeti, még lakásszerzéshez felvett hitel időközben már kiváltásra került, ezért később született gyermekek után az utólagos szocpolra a család nem jogosult. Összességében tehát a család igényelhet szocpolt, de a fenti kritériumok tudatában, így amennyiben a korábbi lakások eladására öt éven belül került sor, érdemes kivárniuk a visszaforgatásuk elévüléséhez szükséges öt esztendőt.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása