Nyugdíj előtakarékosság összehasonlítás

A nyugdíj előtakarékosság összehasonlítás tekintetében fontos figyelembe vennünk, hogy melyik bank, pontosan milyen lehetőségekkel is kecsegtet számunkra. Ma már ugyanis számtalan pénzintézet kínál különféle, a nyugdíjhoz kapcsolódó elő-takarékossági lehetőségeket. Mint ismer, a nyugdíj elő-takarékosság számla az egyike a három államilag is támogatott nyugdíj megtakarításnak, amellyel 2006 óta 20 százalékos, legfeljebb pedig 100 forintos adójóváírást igényelhetünk minden olyan pénzünk után, amelyet NYESZ számlánkon helyeztünk el.

Nyugdíj előtakarékosság összehasonlítása – kezdjük az alapoktól

Mielőtt rátérnénk a konkrét összevetésre, a nyugdíj előtakarékosság összehasonlítása előtt érdemes tisztázni az elő-takarékossági számlák fogalmát.

hirdetes

A köztudatban csak szimplán NYESZ számlaként ismert speciális értékpapírszámla nem úgy működik, mint egy hagyományos bankszámla, hiszen ebben az esetben csak értékpapírok vannak, látra szóló kamat azonban nincs. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a befektetéseket teljes egészében mi intézzük, avagy mi adunk és veszünk az állami szabályozással megengedett értékpapírokból abban az esetben, ha hozamot akarunk magunknak. Egy embernek egyszerre csak egyetlen NYESZ számlája lehet.

A nyugdíj előtakarékosság összehasonlítás előtt érdemes még megvizsgálni azt is, hogy pontosan hol, melyik bankoknál van lehetőség hazánkban ilyen számlát nyitni. Bármennyire is meglepő, de lehetőségeink ebben a tekintetben rendkívül korlátozottak, hiszen összességében ma hazánkban csak hét banknál tudunk ilyen típusú számlát vezetni.

Otp, MKB, CIB, K&H nyugdíj előtakarékosság összehasonlítása

Ezek a Budapest bank, a CIB bank, az Erste bank, a K&H bank, az MKB bank, az OTP bank és az Unicredit bank. A NYESZ számlák összehasonlítása ugyanakkor még ennek ismeretében sem egyszerű, hiszen a számla költsége, illetve hozama minden esetben attól függ, hogy milyen értékpapírokat vásárolunk hozzá, illetve milyen gyakran kereskedünk vele, ezen felül pedig mekkora összeg található rajta a megtakarítási számlán.

A NYESZ számlának ezen felül természetesen vannak bizonyos költségei, akárcsak mint minden egyes befektetési számlának, ezáltal itt is számolnunk kell például a számlavezetés díjával, az értékpapír forgalmazásához kapcsolódó tranzakciós illetékekkel, ezen felül pedig bizonyos esetekben az értékpapír állományi díjával is.

A nyugdíj előtakarékosság összehasonlítás azért különösen nehéz feladat, mert minden egyes magyarországi bank esetében vannak előnyei és hátrányai az ilyen NYESZ számlának, ezáltal lényegében minden pénzintézet úgy próbálja meg kihozni ezeket, hogy nagyjából mindegyik hasonló eredménnyel végezzen. Ott van például a K&H, ahol garantálják, hogy díjmentesen vásárolhassunk részvényeket, míg a Budapest Bank esetében nincs is mód arra, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel.

Vannak olyan bankok, mint a CIB és az MKB is, amelyek esetében kisebb költségek elvonásra kerülnek például a saját befektetési jegyekre, amivel segítenek preferálni saját értékpapírjainkat.

Hogy az összehasonlítás miért olyan nehéz, azt mi sem bizonyítja jobban, mint egy reprezentatív példa. Tegyük fel például, hogy NYESZ számlánkra befizetünk félmillió forintot, aminek a felét rögtön befektetési jegyre költjük el. Ebben az esetben vannak például olyan bankok – az MKB és a K&H is ilyen –, amelyek abban az esetben is költséget számolnak fel, ha a maradék 250 ezret is rögtön részvényekre fordítanánk. Bizonyos bankok, mint például az Erste és az OTP azonban ilyenkor már nem számol fel költségeket.

Ami azonban az egyiknél előny, az a másiknál hátrány, így minden banknak és NYESZ számlának megvannak a maga árnyoldalai és előnyei.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása